Dat staat in het advies dat de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) dinsdag heeft gepresenteerd aan minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel. In een reactie wees de minister erop dat het moeilijk is om een baan te vinden voor een immigrant die de Nederlandse taal niet machtig is. Buren moeten elkaar kunnen verstaan, zodat mensen van verschillende afkomst met elkaar kunnen omgaan. Beheersing van het Nederlands blijft dus van belang.
Basishouding
De rode draad in het advies van de RMO is dat het tijd is om anders te gaan aankijken tegen mensen uit andere landen die zich in Nederland willen vestigen. De basishouding moet er een zijn van ‘ja, mits’ in plaats van ‘nee, tenzij’.
Geweerd
Nu worden migranten in Nederland veelal gezien als mensen die een last zijn en die zo veel mogelijk moeten worden geweerd. Maar Nederland moet hen juist zien als mensen die een positieve bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. De negatieve toon van het migratiedebat ontmoedigt de komst van mensen die Nederland juist graag ziet komen.
Zelfredzaam
Mensen die een positieve economische bijdrage leveren aan de samenleving en die dus zelfredzaam zijn, zijn welkom. Zowel kennismigranten zijn van belang voor de Nederlandse economie als arbeidskrachten voor de onderkant van de arbeidsmarkt. Ook zegt de RMO dat migratiepolitiek zich moet onthouden van het stellen van culturele eisen aan migranten.
Verzorgingsstaat
De toegang tot de arbeidsmarkt, de verzorgingsstaat en het politieke systeem zou gefaseerd moeten plaatshebben. Hoe langer de migrant in Nederland is, hoe meer toegang hij moet krijgen tot voorzieningen van de verzorgingsstaat.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht
Reken maar dat 50% van de autochtone Nederlanders (inclusief ouderen, mensen met een beperking en analfabeten) de brieven van de overheid en professionals onvoldoende kunnen begrijpen! Dit probleem speelt echt niet alleen bij allochtone Nederlanders.
Taal is ook buitengewoon belangrijk om post/ brieven te kunnen begrijpen. Taalbeheersing is dus niet alleen van belang voor arbeidsparticipatie, maar voor participatie in brede zin. Als brieven niet begrepen worden kan dit in onze bureaucratische samenleving grote gevolgen hebben voor de migrant. Inkomens regelingen en voorzieningen zijn onduidelijk, afspraken worden niet goed nagekomen. Armoede en schulden kunnen dan het gevolg zijn.