Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lage tarieven funest voor werknemers thuiszorg

De transitie naar de Wmo en Wet langdurige zorg heeft ingrijpende gevolgen gehad voor het aantal werknemers in de VVT-sector. Opvallend: er wordt niet bespaard op zorg aan cliënten.

De transitie in de zorg heeft in 2015 en begin 2016 geleid tot faillissementen en reorganisaties in de thuiszorgsector. Organisaties besparen op vast personeel en gebouwen en voorzieningen. Maar er wordt niet bespaard op de zorg aan patiënten en cliënten. Deze kosten nemen zelfs iets toe in 2015 ten opzichte van het jaar ervoor. Het totaal aantal fte in loondienst in de VVT-sector daalde wel met 7,1 procent naar zo’n 155.000 voltijds arbeidsplaatsen.

Jaarverslag

Dat blijkt uit een analyse van jaarverslagen van zorgorganisaties door Intrakoop en een accountantsbureau. Intrakoop is een coöperatie van zo’n 600 zorginstellingen. Door gezamenlijke inkoop van producten, nodig voor de zorg, willen zorgorganisaties de kosten drukken. Jaarlijks maakt Intrakoop een analyse van de jaarcijfers van – dit jaar – zo’n 400 organisaties werkzaam in de verzorging, verpleging en in de thuiszorg.

Er moeten direct meer studenten worden opgeleid in de zorg en in pedagogische mbo-opleidingen. Ook al worden nu nog veel mensen ontslagen in de zorg- en welzijnssector, over 2 jaar is er een groot tekort. Blijkt uit de arbeidsmarktrapportage Zorg en Welzijn. Lees meer>>

Personeelskosten

De financiële problemen onder de zorginstellingen zijn niet van de lucht. Een op de 4 zorgorganisaties lijdt verlies. Het blijkt dat organisaties een groot deel van de bezuinigingen doorvoeren door te korten op het aantal werknemers in vaste dienst. De totale personeelskosten van de sector daalden in 2015 met -2,5 procent naar € 9,5 miljard euro. Daarbinnen is een daling te zien in lonen en salarissen van -2,3 procent. De kosten voor het inhuren van extern personeel stijgen.

Transitie

Door de transitie van zorg en begeleiding naar de Wmo, de Wet langdurige zorg en de Zorgverzekeringswet is het bedrijfsresultaat van de sector gehalveerd: van 242 miljoen naar 122 miljoen, volgens Intrakoop. Dat komt vooral door de lagere tarieven die gemeenten en verzekeraars hanteren voor zorg en ondersteuning. En door de lagere budgetten van zorgorganisaties. Vooral de grotere organisaties hebben het volgens Intrakoop financieel moeilijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.