Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Landelijk onderzoek naar gezondheid Molukkers

Molukkers hebben sneller last van diabetes, hart- en vaatziekten en baarmoederhalskanker dan andere bevolkingsgroepen. Dat blijkt uit kleinschalige regionale onderzoeken die er in de afgelopen jaren zijn geweest. Reden genoeg voor een landelijk onderzoek om goed te kijken hoe het nu precies met de gezondheid van Molukkers in Nederland is gesteld.
Landelijk onderzoek naar gezondheid Molukkers

Het onderzoek is vooral bedoeld om inzicht in de gezondheidsproblematiek te krijgen, vertelt onderzoeker Adee Bodewes. Zij zal het onderzoek leiden samen met dr. Anton Kunst, afdeling Sociale  Geneeskunde bij het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. Ze denkt dat het belangrijk is dat er gekeken moet worden naar etniciteit in epidemiologische onderzoeken, of onderzoeken in het algemeen. ‘Er zijn zoveel verschillen, je hebt zoveel verschillende culturen. Je kunt nu niet meer generaliseren en louter praten over de Nederlander of de allochtoon.’

Bodewes vermoedt dat er een link zit tussen ziekte, hulpzoekgedrag en culturele achtergrond. ‘Maar we willen via dit onderzoek tot keiharde cijfers komen. Zoveel procent heeft last van dit ziektebeeld, zoveel procent weer van iets anders, daar moet ons onderzoek inzicht in geven. Wel hopen we dat dit de aanzet is tot andere onderzoeken.’

Signalen
Het Molukse inspraakorgaan BUAT kreeg signalen vanuit haar gemeenschap dat bepaalde gezondheidsproblemen vaker voorkomen, waarop BUAT aan dr. Kunst vroeg of hier onderzoek naar kon worden verricht. De afdeling Sociale Geneeskunde heeft een heel goede reputatie op het gebied van onderzoek binnen migrantengroepen. Als universitair hoofddocent bij het AMC onderzoekt Kunst al sinds de jaren ’80 ontwikkelingen in de volksgezondheid in Nederland. Daarbij schenkt hij vooral aandacht aan groepen waar gezondheidsproblemen veel voorkomen. Denk hierbij aan mensen met een laag inkomen en inwoners van achterstandswijken.

De Molukse gemeenschap is wetenschappelijk gezien erg interessant, zegt Kunst in een eerder interview in het AMC Magazine (september 2012). Dit omdat het de oudste nietwesterse migrantengroep in Nederland is die een generatie voorloopt op de Surinaamse, Marokkaanse en Turkse immigranten. Inmiddels zijn Molukkers meer dan zestig jaar in Nederland, maar er is nog nooit een landelijk onderzoek verricht naar hun gezondheidssituatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.