De staatssecretaris heeft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer deze toezegging gedaan. Tot nu toe krijgen zieken met een zeer slechte prognose – gedurende maximaal een jaar – palliatieve terminale zorg. Deze zorg wordt toegekend als de levensverwachting korter is dan drie maanden.
Geen standaardbeleid
Het kan zo zijn dat deze laatste fase langer dan een jaar duurt. In een interview met Zorg + Welzijn liet Eric Spee van het CIZ onlangs al weten dat er in dit geval ‘eigenlijk geen standaardbeleid’ is. ‘Uitgangspunt is dat dezelfde zorg wordt gecontinueerd, tenzij de patiënt met minder toe kan. Maar dat is bijna nooit het geval’, aldus Spee in het interview.
Trees Piersma van het Prinses Beatrix Fonds beweerde in hetzelfde artikel over het CIZ gevallen te kennen waarin de terminale zorg na een jaar werd teruggeschroefd van 80 naar 24 uur per week.
Verantwoord
In de toekomst zal de palliatieve terminale zorg voor onbeperkte tijd worden geïndiceerd. Bussemaker wil wel in het najaar met de Kamer in discussie over of het wel verantwoord is om zeer complexe medische zorg in de thuissituatie aan te bieden.
Lees ook:
Indicatieproblemen bij chronisch zieken
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.