De zelfsturende teamleden in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) krijgen steeds meer verantwoordelijkheden. Ze kunnen meer zelf indelen en regelen, maar ze hebben daardoor ook het gevoel dat ze hun werk meer in eigen tijd doen. Dat blijkt uit onderzoek van Effectory onder 20.000 mensen.
Overwerkt
Het evenwicht tussen werk en privé blijft een punt van aandacht, stelt Anke Valent van het bureau voor medewerkers- en klantonderzoek. ‘Vooral de betrokken en bevlogen medewerkers lopen risico’, weet Valent. Zij zetten zich continu in om de zorg te verbeteren. Doen ze dit te lang en intensief, dan kunnen ze overwerkt raken en langdurig thuis komen te zitten.
Coach
Zorgorganisaties kunnen bijvoorbeeld een coach aanstellen die de teams begeleidt in het zelforganiseren en om een goede balans tussen werk en privé te vinden, geeft Valent als aanbeveling. Ook moeten de teamleden elkaar kunnen aanspreken op het indelen van het werk en goed op elkaar letten dat ze niet te veel hooi op hun vork nemen.
We zitten in de transitie waarin professionals in Zorg en Welzijn anders moeten werken. Toch zijn er managers en teamleiders die denken dat ze zelf op dezelfde voet verder kunnen gaan. ‘Dat gaat absoluut knellen’, voorspelt Paut Kromkamp. Lees hier meer >>
Bureaucratie
De teams die de zorg helemaal zelf regelen kunnen wel veel efficiënter werken in vergelijking tot medewerkers in meer traditioneel ingerichte organisaties, blijkt uit het onderzoek. Zelfsturende teams kennen minder bureaucratie en de lijnen zijn korter tussen collega’s onderling en met de cliënten.
Cliënt
Zorgmedewerkers uit deze teams hebben ook het gevoel dat ze de cliënt beter kunnen helpen. ‘Een verklaring hiervoor is dat zelforganiserende teams een afgebakende, overzichtelijke groep cliënten bedienen. Er is dus echt zicht en focus op alle cliënten van een team.’
bruikbare artikelen !