Klasse positief
Het rapport is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en is opgesteld door Rigo Research en Advies en de Atlas voor Gemeenten. De Leefbaarometer baseert zich op bijna vijftig indicatoren en laat via kaarten de informatie zien. De monitor werkt met zeven leefbaarheidsklassen, variërend van uiterst positief tot zeer negatief. Daarbij kan worden ingezoomd op zes verschillende thema’s zoals bijvoorbeeld de kwaliteit van de woningvoorraad, veiligheid of het voorzieningenniveau. Per saldo zit Nederland als geheel in de klasse ‘positief’.
Aandachtswijken
In het rapport is speciaal aandacht voor de veertig aandachtswijken. Deze hebben zich gemiddeld gezien gunstig ontwikkeld, al is de leefbaarheid in een aantal wijken wel afgenomen. Als geheel zitten de veertig wijken in de leefbaarheidsklasse matig. Landelijk gezien woont vijf procent van de Nederlanders in een gebied met ongunstige leefbaarheid.
Rotterdam
De vier grote steden laten, vooral door de verbetering in Rotterdam, een positieve tendens zien. Aandachtsgebied Rotterdam Zuid valt op vanwege haar gunstige ontwikkeling. De ontwikkeling in de 27 middelgrote steden is wat minder gunstig en er zijn op individueel niveau grote verschillen. zo zijn er ondanks de gemiddelde achteruitgang voor de G27 als groep ook middelgrote gemeenten waar juist sprake was van een vooruitgang
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.