Aan de poll, gehouden onder bezoekers van de website van de vakbond, namen 674 mensen deel. Naast de 41 procent die overweegt een andere baan te zoeken, geeft 43 procent aan wel in de zorg te blijven werken, maar anderen af te raden hetzelfde te doen. Een minderheid van 15 procent blijft het werken in de zorg trouw.
Verontrustend
Een verontrustend signaal, vindt Abvakabo FNV. ‘Uiteraard is zo’n poll niet helemaal representatief, maar deze uitkomst hadden we niet verwacht’, zegt cao-onderhandelaar Wim van der Hoorn van de vakbond. ‘Het geeft toch aan dat de rek eruit is bij de werknemers. Om leegloop te voorkomen, moeten er gewoon goede afspraken worden gemaakt.’
Onderhandelingen
Op 14 september vinden er nieuwe onderhandelingen plaats voor de CAO voor Verplegend en Verzorgend personeel. Abvakabo FNV maakt zich sterk voor goede cao-afspraken rondom salaris, scholing en verlofuren.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>
Bron: AbvaKabo FNV/foto: stock.xchng
Ik werk zelf sinds 1973 in de gezondheidszorg, en merk de laatste jaren een grote vergrijzing bij de zorgmedewerkers, wat mij opvalt is dat jongeren niet meer voor het beroep kiezen door de negativiteit waarmee met name de verzorgins/ verpleeghuizen in de media komen.
Het heeft geen trendy imago, vroeger kon je trots vertellen dat je in de verpleging werkte.
Tegenwoordig hoor ik van veel collega’s dat ze zich moeten verantwoorden op verjaardagen etc. zo van oo werk jij in de zorg, en krijgt men wel genoeg drinken? hebben jullie ook pyama dagen etc.
het gaat niet alleen om geld en werkdruk in de zorg.
Het gaat er ook om dat de beroepsgroep voor anderen wil zorgen en gewaardeerd wil worden.
De imagoschade drijft personeel ook weg uit deze zo belangrijke beroepsgroep!
Beloning,arbeidsvoorwaarden, daardoor slecht imago en er onstaat een leegloop, misschien is het onderzoek dan niet geheel representatief.
In de praktijk heb je er wel dagelijks mee te maken.Er moeten dan twee dingen gebeuren:Kijk naar de oorzaak en doe dan wat aan die oorzaak.Naar mijn eenvoudig inzien heeft alles te maken met bezuinigingen in de zorg.Dan verbaasd het me zeer als ik hoor verluiden dat een oudere de staat gemiddeld 80 euro per dag kost en een crimineel 230 euro gemiddeld per dag.Nogal een verschil niet?
Als dat gegeven klopt is er nog wat werk aan de winkel in de politiek.Die ons wil laten geloven dat de vergrijzing ons zoveel kost , wat de criminaliteit ons kost dat hoor je niet zo vaak.
Hoezo bezuinigen dan in de (ouderen)zorg.
Nee blijf die criminelen maar knuffelen dat is beter dan mensen die zorg nodig hebben.
In principe denk ik ook dat de leegloop op zich wel zal meevallen.Maar er is wel een grote maar, de rek is er echt uit.Afgelopen zaterdag nog een avonddienst moeten regelen, Nou probeer dat maar eens op zaterdag, nee dus.
Dan de dagdienst maar opdelen voor de avond.
iedereen die in de zorg werkt heeft de laatste jaren steeds vaker met dit soort situaties te maken,In de 38 jaar dat ik de zorg werk nog niet zo slecht meegemaakt.
Kan dan ook collega’s begrijpen die eruit stappen maar we moeten wel met voldoende overblijven om het werk te klaren, zonder overbelast te worden.Gaan de voorwaarden daarbij ook nog verder achteruit, stappen er gegarandeerd meer (ook loyale) mensen uit omdat de doodeenvoudige reden dat de belasting te zwaar wordt en de rek er uit is !!!
Natuurlijk geen representatief onderzoek maar wel een boodschap. Ook ik hoor in de Jeugdgezondheidszorg collega’s die erover denken ander soort werk te gaan zoeken omdat het ‘geregel’ gaat overheersen en je de ‘echte zorg’, de zorg waar je oorspronkelijk voor gekozen hebt en je hart naar uit gaat, niet meer kunt leveren. Wellicht tijd voor ‘Buurtzorg voor de Jeugd’? Laten we het heft in eigen hand nemen, niet blijven klagen, maar aktie! Wellicht kunnen we dan onze eigen CAO opstellen.
In het verhaal van Willie komt een hoogleraar heel dicht op de werkvloer. Op zich vind ik dit al een prestatie. Het zou een afdelingshoofd of teamleider sieren wanneer hij of zij dit artikel op de agenda voor de volgende vergadering.
Ik werk inmiddels ruim 25 jaar in de zorg als verpleegkundige ….en ik moet zeggen dat ik mezelf wel herken in de conclusie van dit artikel.
De toestanden waar ik nu, mede vanwege de marktwerking in de zorg en de toename van teveel (incompetent en overbetaald) management, mee geconfronteerd word komen niet meer overeen met de motieven waarom ik toendertijd voor de zorg koos.
Nee…ook ik overweeg om de zorg uit te gaan en ook ik heb gelukkig weten te voorkomen dat mijn kinderen kozen voor werken in de zorg.
Deze overwegingen en gevoelens hoor ik ook steeds meer bij m’n directe collegae.
Jammer dat zo’n mooi vak zo ontzettend uitgehold wordt.
Laat hopen dat men nog ooit tot inkeer komt.
Laat werk aansluiten op drijfveren van zorg-personeel
Onderstaande is geschreven door: Hoogleraar Willem van Rhenen,
De kern van het probleem is volgens Van Rhenen dat managers in de zorg niet goed omgaan met het gegeven dat de werkdruk niet omlaag kán. „Het reduceren van werk is geen optie meer, met het personeelstekort in de zorg. De kunst is om het werk te laten aansluiten op de drijfveren van mensen. Niet personeel allemaal regeltjes opleggen, maar vragen wat hij of zij denk dat hij moet doen.
Veel beter is het, zegt Van Rhenen, die gepromoveerd is op het onderwerp, om te kijken waar de werknemer wel energie van krijgt. „Zorgmensen willen zorg verlenen. Maar wat zie je? Juist voor dat aspect is de afgelopen jaren steeds minder tijd. Ik durf te stellen dat mensen in de zorg gevoeliger zijn, anders zouden ze het beroep niet kiezen. Je krijgt te maken met ongeluk en ziekte. Als je dan niet tien minuten de tijd hebt voor een troostend praatje met een doodzieke patiënt, dan raak je opgedroogd.”
Van Rhenen noemt het een verschil tussen manager en leider. „Niet je eisen opleggen, maar begrijpen wat de bron is voor mensen om het werk te doen. Want die gevoeligheid is tegelijk de kracht van zorgpersoneel.” Waar dat goed gaat, daalt niet alleen het ziekteverzuim, ziet Van Rhenen, ook de klanttevredenheid stijgt. En zo moet het, zegt de hoogleraar, want daarmee krijgt werken in de zorg een beter imago. „Niemand wil verzorgd worden door een koele kikker.”
Gelezen op http://www.Arboned.nl en in mijn krant begin september
Ik werk al 35 jaar als verzorgende, en vindt het nog steeds leuk werk, ook ik deel de critiek van de burocratisering, hoge beloningen van de directeuren de politieke onwil om in de zorg te investeren, alleen de SP en de PVV doen dit.
Maar mensen kom dan ook in actie nu voor een betere CAO, mensen zijn kwaad willen wel een handtekening zetten maar actie voeren ho maar, “de patient is het dupe”, maar de patient is juist de dupe als de mensen uit de zorg verwijnen.
Kom mensen naar de vakbondsvergaderingen van de abvakabo, vorm actie commitees en wordt blijvend actief in de bond.
Atte Houtsma;32 jaar kaderlid abvakabo en actie voerder.
We weten toch allemaal dat er een uitholling in de zorg aan het plaatsvinden is.
Logisch dat de menig zorgmedewerkers een andere baan moeten gaan zoeken we moeten ten slotte allemaal onze lasten betalen.
Cliënt staat samen met de zorgmedewerker door dit pluk kabinet in de kou, en neem van mij maar aan als het aan de hoge heren ligt willen zij ten koste van alles hun kaviaar op hun bord houden over de ruggen van de hart werkende mensen in de zorg
Kortom 300 procent werken en niets willen betalen en uitgeklede arbeidvoorwaarden.
Dames en heren dit is toch niet te verteren
In wat voor een universum leeft het FNV? Zorgmedewerkers geven al jaren aan dat het zo langzamerhand wel een keer genoeg is geweest. Tegen dovemansoren, zo blijkt.
Ik denk dat het precies de bedoeling van de overheid is om de sector zo onaantrekkelijk mogelijk te maken, dan loopt het vanzelf leeg.
Een soort koude sanering dus, maar dan anders. En ondertussen staan de werkers in die sector mooi in de kou; jezelf rot werken, allerlei diensten opknappen die niet ingevuld kunnen worden, en nog het risico lopen om ontslagen te worden vanwege bezuinigingen.
En over de cliënten heb ik het nog maar niet!
Een signaal is het in ieder geval. Zet hierbij het signaal dat onrust en onvrede ook aanwezig zijn bij veel werknemers betreffende de vele interne reorganisaties. Op afdelingsniveau, de onderlinge verhoudingen tussen leidinggevende en uitvoerenden. Overlegstructuren en bijeenkomsten voor personeel waarbij de druk van “bovenaf” of het financiele plaatje vrijwel alle inspraak en (goede) ingebrachte voorstellen van personeel te niet doet. Dit is te vaak de sfeer en omgeving bij verzorging en verpleging.
Wat negatief zeg die reacties!
Iedereen weet dat de rek eruit is bij zorgpersoneel! Kijk even naar het ziekteverzuim in de zorg dat zegt genoeg! Meer waardering voor werknemers in de zorg, meer salaris behoud van goede arbeidvoorwaarden is een pré willen we voldoende werknemers in de zorg houden!
Het blijft mooi werk maar het imago moet flink opgeschroeft worden.
Het is ook dom om niet in te zien dat het artikel opgenomen kan zijn juist om de zorgsector een steuntje in de rug te geven.
Aandacht vragen voor ontwikkelingen die nu al in de zorg voelbaar en zichtbaar zijn terwijl het dan wel goed gaat (?) is mijns inziens niet verkeerd.
Dit is geen onderzoek waar je een artikel op kunt baseren. Dit zijn kreten…. De conclusie kan ik persoonlijk wel veel mee, maar dit kun je niet generaliseren. Dus nee, niet akkoord…. 🙂
Zou het kunnen dat het subsidiepotje voor einde het jaar voor onderzoek leeg moet…
Waarom wordt hier in godsnaam aandacht aan besteed; geen representatief onderzoek, en tuurlijk ga je overwegen om een andere baan te zoeken als je er op achteruit gaat qua arbeidsvoorwaarden. Maar het blijkt uit ander REPRESENTATIEF onderzoek juist dat werknemers uit de VV&T sector loyaal zijn en niet snel uit de zorgsector zullen stappen.
Kortom; dom artikel met veel te overdreven titel.