Meer jongeren met schulden, vooral zorgpremie is een probleem
Veel jongeren hebben betalingsachterstanden, vooral door het niet betalen van hun zorgpremie. Dit probleem wordt verergerd doordat velen geen zorgtoeslag aanvragen. Ongeveer 45.000 jongeren bij gerechtsdeurwaarder Flanderijn hebben betalingsachterstanden, waarbij de schulden jaarlijks met 1 tot 2 procent toenemen. Gerechtsdeurwaarder Syncasso maakt zich zorgen over deze stijging. Volgens Nancy Rijssel van Stichting Young Adults Life Coaching ontbreekt het jongeren vaak aan financiële kennis om met deze problemen om te gaan.
Financiële ondersteuning is beschikbaar via zorgtoeslag, maar veel jongeren zijn zich hier niet van bewust of zijn bang dat ze het geld moeten terugbetalen aan de Belastingdienst. Flanderijn benadrukt dat jongeren behoefte hebben aan meer financiële educatie, waarbij het onderwijs een belangrijke rol kan spelen.
Lees hier verder: Meer jongeren met schulden, vooral zorgpremie is een probleem – maar er is een oplossing: Bron
‘Psychiatrische patiënten slachtoffer van preferentiebeleid zorgverzekeraars’
Psychiatrische patiënten worden steeds vaker geconfronteerd met wisselingen van medicijnen vanwege het preferentiebeleid van zorgverzekeraars, dat gericht is op het kiezen van goedkopere alternatieven. Dit kan leiden tot ernstige risico’s zoals onvoorspelbare werkzame stofmarges en bijwerkingen, waardoor patiënten kwetsbaar worden voor agressie, verkeersongelukken en zelfs suïcidale neigingen.
Apothekers zijn bezorgd, waarbij 82% verwacht dat patiënten geagiteerd raken door deze wisselingen. Klinisch farmacoloog Koos Brouwers waarschuwt voor de gevolgen van deze ‘bezuinigingsverslaving’ van zorgverzekeraars, die levensgevaarlijk kan zijn voor deze kwetsbare groep. Hij pleit voor het afschaffen van het preferentiebeleid om patiënten hun vertrouwde medicijnen te laten behouden, omdat zelfs kleine veranderingen grote gevolgen kunnen hebben voor hun welzijn.
Lees hier verder: Psychiatrische patiënten slachtoffer van preferentiebeleid zorgverzekeraars: Bron
‘Smartphonegebruik heeft negatieve invloed op emotioneel welzijn jonge baby’
Onderzoek van Tilburg University toont aan dat het gebruik van smartphones in de buurt van jonge kinderen een negatieve invloed heeft op hun emotionele welzijn en ontwikkeling. Onderzoeker Marion van den Heuvel benadrukt dat een telefoon geen plaats zou moeten hebben in een gezin, vooral niet in het eerste levensjaar van een kind. Ouders die veel op hun telefoon zitten en daardoor weinig echt contact maken met hun kind, kunnen de hechting verstoren, wat kan leiden tot emotionele problemen op latere leeftijd. Kinderpsychiaters merken op dat kinderen steeds vaker mentale problemen hebben, mogelijk als gevolg van hechtingsproblematiek in de kindertijd. Het gedrag van ouders wordt gespiegeld door kinderen, waardoor ze het normaal vinden dat hun ouders veel op hun telefoon zitten en dat zelf ook willen. Dit gedrag kan leiden tot opstandigheid en driftigheid bij kinderen die op zoek zijn naar aandacht.
Lees hier verder: Smartphonegebruik heeft negatieve invloed op emotioneel welzijn jonge baby: Bron
Aantal nieuwe ouderenwoningen blijft ver achter doel van kabinet
Het aantal nieuwe seniorenwoningen blijft ver achter bij de kabinetsdoelen, volgens ABN AMRO. Minister De Jonge had aangekondigd dat er jaarlijks gemiddeld 36.000 nieuwe seniorenwoningen gebouwd moeten worden tot 2030, maar dit jaar komen er slechts zo’n 2800 bij. De bouwsector kampt met bekende problemen zoals een onaantrekkelijk investeringsklimaat, dure grond en een tekort aan bouwlocaties. Woningcorporaties hebben meer vergunningen gekregen, maar ook hun doel van 300.000 nieuwe woningen in 2030 lijkt moeilijk haalbaar. Het gebrek aan nieuwe woningen vergroot het risico op ongelukken en legt meer druk op de zorg, terwijl het ook de doorstroming op de woningmarkt belemmert. ABN AMRO dringt aan op actie van de regering om de beschikbaarheid van bouwgrond te verbeteren.
Lees hier verder: Aantal nieuwe ouderenwoningen blijft ver achter doel van kabinet: Bron
Buurtvoorzieningen zoals de bibliotheek en het buurthuis staan in aandachtswijken onder grote druk
In aandachtswijken van grote steden blijven basisvoorzieningen achter bij de veranderende vraag, zoals bibliotheken en buurthuizen. Het aantal klachten over overlast en intimidatie in deze voorzieningen neemt toe, met name door jongeren. Onderzoekers pleiten voor een betere afstemming van voorzieningen op de inkomenssamenstelling van wijken. Hoewel sommige steden, zoals Utrecht, hogere normen hanteren voor buurthuizen in wijken met lagere inkomens, blijft het aanbod in aandachtswijken over het algemeen achter. Dit leidt tot spanningen en drempels voor diverse gebruikersgroepen. De gemeente Amsterdam overweegt investeringen in nieuwe voorzieningen te verminderen vanwege financiële restricties, wat de scheefgroei tussen vraag en aanbod in deze wijken verder kan verergeren. Professionals in de sociale sector ervaren een toenemende druk en proberen ondanks beperkte middelen de buurtvoorzieningen zo goed mogelijk te laten functioneren als ontmoetingsplekken voor diverse doelgroepen.
Lees hier verder: Buurtvoorzieningen zoals de bibliotheek en het buurthuis staan in aandachtswijken onder grote druk: Bron
6,5 jaar cel en tbs voor man (25) die tientallen meisjes online seksueel misbruikte
Een 25-jarige man uit Etten-Leur is veroordeeld tot 6,5 jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden voor het online seksueel misbruiken van dertig voornamelijk minderjarige slachtoffers. De rechtbank in Breda benadrukte dat de man gedurende meer dan acht jaar betrokken was bij sextortion, waarbij jonge mensen worden verleid tot het delen van intieme foto’s en video’s. De rechter bekritiseerde zijn egoïsme en gebrek aan empathie voor het leed dat hij veroorzaakte bij de slachtoffers, waarvan velen nog steeds kampen met gevoelens van schaamte, minderwaardigheid, verdriet en boosheid. De rechter prees de moed van de slachtoffers om aangifte te doen en wees op de impact die het misbruik had op henzelf en hun gezinnen.
Lees hier verder: 6,5 jaar cel en tbs voor man (25) die tientallen meisjes online seksueel misbruikte: Bron
Je bent bijgepraat!