Nu hebben de provincies het hoofdzakelijk voor het zeggen als het om jeugdzorg gaat. Paas vindt echter dat deze bestuurlijke verantwoordelijkheden ‘dichtbij de uitvoering horen te liggen’. De vakbondsman concludeerde dat er nu in de hulpverlening vaak gebrekkig wordt samengewerkt. ‘Dat moet beter en het kan ook’, aldus Paas.
Loketten
Aparte loketten voor jeugdhulpverlening, geestelijke gezondheidszorg voor jongeren en hulp aan licht verstandelijk gehandicapten hulp zouden moeten verdwijnen. Een arts zou hen naar deze vormen van zorg moeten doorverwijzen. Paas bracht in opdracht van de VNG een onafhankelijk rapport uit. In het najaar neemt de VNG een standpunt in over zijn adviezen.
Bordje
Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin vindt het goed dat het rapport de gemeentelijke Centra voor Jeugd en gezin voorop stelt in de hulp aan kinderen. Maar intensieve zorg voor jongeren en gezinnen met zware problemen kan niet zomaar op het bordje van de gemeente worden gelegd, meent de minister. In de grote stad zal dat nog wel lukken, maar Paas geeft volgens Rouvoet niet aan hoe een kleine gemeente daarmee uit de voeten kan. Rouvoet na de zomer komt met zijn evaluatie van de Wet op de jeugdzorg.
Knip
In het rapport van Paas staat ook dat vrijwillige zorg voor jongeren bij de gemeenten kan liggen. Rouvoet vindt de knip die Paas daarmee maakt met gedwongen maatregelen, zoals een ondertoezichtstelling, risico’s met zich meebrengt. ‘Kinderen die onder toezicht zijn gesteld en hun ouders, broers en zussen hebben immers meer hulp nodig dan alleen een kinderbeschermingsmaatregel.’
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: ANP/Foto: ANP/Rob Keeris