‘Beste gemeenten, let op, huishoudelijke hulp is een zorgfunctie. U gaat er zelf over of u marktwerking invoert of niet, dit moet niet van Europa’, zo waarschuwt Renske Leijten tijdens een uitzending van de NOS. Bij de aanbesteding van de huishoudelijke hulp is volgens het Kamerlid altijd gezegd dat Europa marktwerking verplicht. Het Parlement oordeelde onlangs dat dit een verkeerde interpretatie is.
Signalering
‘Wanneer je op de concurrentiemanier aanbesteedt is de kans heel groot dat huishoudelijke hulp gezien wordt als schoonmaaktaken. De signaleringsfunctie vervalt, cliënten zien steeds andere gezichten’, zo legt Leijten de gevolgen uit. Gemeenten zijn volgens haar vrij om de aanbesteding zelf in te vullen door een contract sluiten of een subsidierelatie aangaan.
Europese wetgeving
Staatssecretaris Veldhuijzen wil de initiatiefwet nog niet ondertekenen voordat ze advies heeft ingewonnen bij Europa. Leijten snapt niet waarom de staatssecretaris daarop wacht. ‘De Eerste Kamer is er om te toetsen of aangenomen wetgeving niet in strijd is met de grondwet of Europese wetgeving. De Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe wetgeving, de staatssecretaris heeft dus niet te maken met een standpunt, maar een aangenomen wet.’ Het is vreemd om aangenomen wetten voor te leggen aan Europa, vindt Leijten.
Het SP-Kamerlid heeft een debat aangevraagd in de Tweede Kamer. ‘Het is zeer ongebruikelijk dat de regering een initiatiefwet naast zich neerlegt’, aldus Leijten in de uitzending.
Bron: NOS/Photo-ANP