Dat is de belangrijkste conclusie uit het Welzijnsdebat 2007 over ‘De harde aanpak’ (op 22 november in Driebergen). Micha de Winter benadrukte in dit debat het belang van de pedagogische aanpak, terwijl Hans Werdmölder en Eric Bervoets pleitten voor een harde, consequente aanpak van risicojongeren en hun ouders. Daarbij is het van belang de stelling van Bervoets te memoreren, dat ingrijpen na het vijfde delict van jongeren al niet veel zin meer heeft. Is een jongere vijf keer ernstig de fout in gegaan zonder dat er op de een of andere manier professioneel is ingegrepen, moeten we hem volgens Bervoets al als ‘verloren’ beschouwen. In de dagelijkse praktijk blijken deze inzichten niet onverenigbaar te zijn.
Jongerenwerk kan een belangrijke rol spelen in het voorkomen van schooluitval, overlast en criminaliteit en het voorkomen van een beroep van jongeren op de veel duurdere jeugdzorg en jeugdbescherming. Jongerenwerk heeft immers een corrigerende functie: vanuit een pedagogische invalshoek gaan jongerenwerkers met jongeren in gesprek over grensoverschrijdend gedrag. In dit kader kunnen ook andere specialisaties van het welzijnswerk een doorslaggevende rol spelen, zoals opvoedingsondersteuning, algemeen maatschappelijk werk en schuldhulpverlening.
Voor risicojongeren zijn binnen het welzijnswerk specifieke diensten ontwikkeld, zoals individuele coaching, observatiesystemen van politie, justitie en jongerenwerk en een daarop gebaseerde taakverdeling, leerwerktrajecten in combinatie met sociale vaardigheidstrainingen, programma’s gericht op empowerment van risicojongeren, mentorprojecten en peer education voor risicojongeren, huisbezoek en opvoedingsondersteuning voor hun ouders. In sommige gemeenten is voor deze doelgroep een ketenaanpak ontwikkeld, waarin het jongerenwerk en het maatschappelijk werk onmisbare schakels zijn.
Jongerenwerk kan dus een belangrijke schakel vormen tussen het onderwijs, de jeugdzorg, de CWI’s en politie en justitie. Een groep leden van Verdiwel heeft zich verenigd in de Ondernemende Coalitie (OCO) Jongerenwerk, die deze preventieve functie voor risicojongeren de komende jaren wil versterken. Deze OCO wil in enkele pilots de effecten meten van het samenhangend geheel aan diensten van het welzijnswerk en hun partners voor risicojongeren en hun ouders.
Crista Vonkeman is voorzitter van Verdiwel, de Vereniging van Directeuren van lokale Welzijnsorganisaties, en bestuurder van Disck in Rotterdam-Noord