Dat blijkt uit onderzoek van Canan Ziylan, die op 9 december promoveert op dit onderwerp bij de Wageningen University & Research. Zowel ouderen als zorgprofessionals onderschatten het belang van eiwitrijke voeding op latere leeftijd, volgens Ziylan. Gemiddeld is één op de tien 65-plussers ondervoed. Onder de groep die thuiszorg heeft, blijkt 1 op drie ouderen ondervoed te zijn.
Eiwitten
Het is vooral het gebrek aan eiwitten dat bij ouderen leidt tot verminderde spiermassa en kracht, minder energie en gewichtsafname. ‘Het besef ontbreekt bij ouderen zelf, maar ook bij zorgprofessionals’, aldus promovenda Ziylan, ‘dat je met goede eiwitrijke voeding ouderen actief kunt houden. De inname van desnoods extra eiwitten kan de spiraal van weinig eetlust, weinig energie en weinig activiteit doorbreken.’
Ouderen moeten zelf aan valpreventie doen. Het aantal valongevallen onder ouderen blijft stijgen. Het stijgt zelfs harder dan volgens de vergrijzing verklaard kan worden. Dat is te lezen in een rapport van VeiligheidNL. Elke dag overlijden gemiddeld negen 65-plussers aan de gevolgen van een val. Lees meer>>
Wijkverpleegkundige
Zorgprofessionals moeten extra alert zijn op wat ouderen eten en vooral of ze voldoende eiwitrijk voedsel krijgen. In Nederland zijn duidelijke richtlijnen voor het screenen en behandelen van ondervoeding bij ouderen, maar ze worden beperkt toegepast, volgens Ziylan. ‘Wijkverpleegkundigen screenen over het algemeen niet structureel op ondervoeding, terwijl zij een belangrijke signaleringsfunctie kunnen hebben.’
Kant-en-klaar maaltijd
‘Ook familie en mantelzorgers moeten alert zijn op de voeding van ouderen’, zegt de onderzoekster. ‘Vaak wordt gewichtsverlies of te weinig energie toegeschreven aan leeftijd of medicijngebruik. Dat ouderdom met gebreken komt, betekend nog niet dat we energieverlies maar gewoon moeten accepteren.’ Gezonde ouderen kunnen met eieren, vlees, vleeswaren, zuivelproducten, peulvruchten en noten voldoende eiwit binnenkrijgen. Dreigt er een tekort, dan zijn eiwit verrijkte kant-en-klaar maaltijden een goed en gewaardeerd alternatief, blijkt uit het onderzoek van Ziylan.
Aanpak ondervoeding
Er zijn volgens de onderzoekster 3 voorwaarden voor een goede aanpak van ondervoeding: Zorg voor bewustwording over het probleem bij ouderen en professionals. Maak taken over monitoring van de voeding tussen professionals en mantelzorgers duidelijk. Geef eiwit verrijkte producten aan ouderen die een risico lopen op ondervoeding.