Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Level Z: Jongerencentrum waar jongeren zelf beslissen

Een bardienst draaien voor een handvol muntjes voelt als een taak. Betrokken worden bij de financiering en echte beslissingen nemen voor het jongerencentrum in de buurt, zorgt echt voor verantwoordelijkheidsgevoel. Jongerencentrum Level Z in Zwolle wordt volledig gerund door de jongeren uit de buurt.
Level Z: Jongerencentrum waar jongeren zelf beslissen

Door Alexandra Sweers – Stadshagen is een Vinex-wijk in de Overijsselse hoofdstad waar volgens jongerenwerker Bart Demmers de voorzieningen zijn achtergebleven. Ja, er was wel een ‘containertje’ waar de jeugd in kon hangen, maar wat de buurt nodig had, was een echt jongerencentrum. In 2006 kreeg Demmers groen licht voor het project Level Z. Het opzetten van een jongerencentrum waarbij de jeugd vanaf het begin tot eind de beslissingen mag nemen en waar ze voor honderd procent bij betrokken worden. Een unicum in Nederland. Op 17 april van dit jaar werd het centrum feestelijk geopend.

Keuzes maken
Bij iedere beslissing werden de jongeren geraadpleegd. Krijgt het gebouw twee of drie verdiepingen? Hoe moet de inrichting eruit zien? Demmers: ‘Iedere etappe is naar de jeugd gecommuniceerd via bijvoorbeeld Hyves. Maar we hebben ook inspraakavonden gehouden, je kon zelf je ontwerp maken voor het gebouw, de jongeren hebben vergaderd met de gemeente en ze konden op ideeën stemmen.’ De enige volwassenen waren de maatschappelijk ontwikkelaar van de gemeente, de architect en de jongerenwerkers de de financiële en wettelijke kaders bepaalden. Daarbinnen mochten de jongeren hun keuzes maken.

Samen opknappen
Demmers, de initiatiefnemer van het project, bedacht deze aanpak jaren geleden. ‘Ik werkte voor een stichting in Lelystad waar een jongerencentrum moest komen. Door omstandigheden had ik alleen een leeg pand en een groep jongeren tot mijn beschikking. Het was eigenlijk een heel natuurlijk proces dat ik samen met die jongeren dat pand ging opknappen.’

ABC-model
Demmers merkte dat de groep enorm betrokken raakte bij het jongerencentrum en dat ze hun verantwoordelijkheid voor het centrum wilden nemen. Vervolgens heeft hij het proces verder uitgewerkt tot het ABC-model. Actie; iedereen doet mee op zijn eigen niveau. Beslissen; jongeren nemen zelfstandig beslissingen en Communicatie; de jongeren zijn van alles op de hoogte. ‘Je kunt pas echt betrokken zijn bij iets als je kunt doen wat je echt leuk vindt, hier ook wat over te zeggen hebt en je precies weet hoe de vork in de steel zit’, aldus Demmers.

Natuurlijk proces 
In Zwolle verloopt het proces ook natuurlijk. ‘Eerst staan ze wel een beetje te kijken dat ze mogen meedenken. Maar daarna werken ze volop mee. Zo’n 900 jongeren hebben in verschillende vormen een bijdrage geleverd. Dat is zestig procent van de jongeren in Stadshagen’, aldus de jongerenwerker. Door te participeren leert de jeugd sociale vaardigheden. De kerntaak van het jongerenwerk, vindt hij. ‘Jongens die nergens echt compleet zichzelf kunnen zijn, mogen nu een vergadering voorzitten en doen dat heel goed. En minder populaire kinderen verdienen hun respect, omdat ze samen met de dj-werkgroep muziekapparatuur uitzoeken en installeren.’

Echte organisatie
Nu het gebouw af is, betekent het niet dat er een einde komt aan het project. Demmers: ‘Het gaat er om dat we het jongerencentrum draaiende houden. Bezoekers kunnen hier niet alleen meedoen aan activiteiten, maar ze ook zelf organiseren. We werken verder als een echte organisatie; we hebben zelfs jongens van elf met een BHV-diploma.’

Jongerencentrum Level Z wordt gefinancierd door de gemeente Zwolle en fondsen. Doelstelling jongeren sociale vaardigheden aanleren door volledige participatie. Het initiatief komt van jongerenwerk van de Zwolse welzijnsorganisatie Travers.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Fotografie: Level Z

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Graag zou ik in contact willen komen met Lies Gouwke en M. Hendriks.
    Ik ben bezig met een radio item aan het maken over het jongerencentrum Level Z en zou het zeer plezierig vinden om jullie ervaringen van vroeger te horen. Mijn e-mail adres is: info@mclmi.com, tel.nr. 06 221 79 231.
    Met vriendelijke groet,
    Ronald A. Muyden
    Freelance journalist bij NPS radio

  3. Geweldig dat oude ideeën, mehtodieken weer terugkomen. Ik kan bovenstaande reacties geheel beamen. In 1977 afgestudeerd en meteen aan de slag ; opzetten van een jogengerencentrum in een wijk waar men veel last van randgroepjongeren had. Maar dan wel met en voor jongeren; samen iets realiseren en dat ging prima, totdat.. zie M.Hendriks plus verschraling van inzet jongerenwerkers met gevolg inzet bij calamiteiten/symtommbestrijding. Maar goed het eerste initiatief ligt er weer en hopelijk volgen er veel meer. Heel veel succes en positieve ontwikkeling gewenst

  4. Prachtige ontwikkelingen.
    Maar als oud jongerwerker kan ik je zeggen dat dergelijke initiatieven in de jaren 80 er ook zijn geweest. Met jongeren samen iets realiseren is wat ze willen. In de jaren 90 zijn door bestuurlijke “dwalingen” acties veel van dergelijke initatieven ontmanteld.
    Ik ben het met Jan Trompper eens dat initiatieven zoals deze ontstaan door gedrevenheid.

  5. Compimenten. Een prachtig staaltje van jongerenopbouwwerk. Authentiek en professioneel. Uniek omdat elke ontdekking van eigen capaciteit en kwaliteit een ervaring is die een leven lang meegaat. Opbouwwerk is een pedagogische opdracht voor “meesters” met een maatschappelijke competentie. Succes kent vele vaders en moeders, in teleurstelling sta je meestal alleen. Opbouwwerk bestaat bij de gratie van gedreven, eigenwijze maar niet solistische maatschappelijke professionals.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.