Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Loopbaanbudget gaat in voor sociaal werker

Het loopbaanbudget voor professionals in de sector Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening wordt per 1 juli 2015 ingevoerd. Waarvoor is dit budget en wat betekent dat voor jou als professional?
Loopbaanbudget voor sociaal werker
Je kunt het loopbaanbudget inzetten voor het volgen van een opleiding of training

In november 2014 is er een akkoord bereikt voor een nieuwe Cao W&MD. Deze cao is voor de sociaal werkers, werknemers die zich bezighouden met het bevorderen van arbeidsparticipatie, peuterspeelzaalwerk, jongerenwerk en jeugdhulp, welzijn van minderheden, vluchtelingen en asielzoekers, maatschappelijke dienst- en hulpverlening, welzijn ouderen en de maatschappelijke opvang.

Bekijk hier de Cao W&MD >>

Loopbaanbudget

Een belangrijke vernieuwing in de Cao W&MD is het loopbaanbudget dat vanaf 1 juli 2015 ingaat. Met dat budget kunnen professionals zich ontwikkelen zodat ze beter kunnen meebewegen met alle veranderingen in de samenleving, op de arbeidsmarkt en in hun werkveld. Het idee is dat je je talenten goed benut, steeds op de goede plek zit of ernaartoe beweegt.

Hoe werkt het?

Vanaf 1 juli 2015 bouwen alle werknemers in de sector Loopbaanbudget op. Het loopbaanbudget is opgebouwd uit het Loopbaanbedrag en de Vitaliteitsuren (uren waar je op grond van je leeftijd aanspraak op maakt). De werkgever reserveert vanaf dat moment 1,5% van het salaris (1 juli tot 1 april 2016 en daarna 1,0%). Je krijgt het geld dus niet zo in handen, maar mag dat wel besteden aan je eigen individuele inzetbaarheid volgens de gemaakte afspraken. Het bedrag dat je opbouwt, moet je binnen drie jaar inzetten.

Opleiding

Je kunt dit budget inzetten voor het volgen van een opleiding of training, een loopbaantraject volgen of een externe stage lopen. Maar je kan ook het budget inzetten om tijdelijk je werktijden aan te passen om te kunnen mantelzorgen. Samen met je werkgever kun je overleggen wat belangrijk is voor jouw ontwikkeling en je organisatie. In het jaargesprek kun je afspraken maken over hoe je je budget wil gaan inzetten en welke bijdrage je werknemer daaraan levert. Je werkgever mag niet eisen dat je aan het budget besteedt aan iets dat jij niet wil. Je loopbaanbudget is bovendien geen onderdeel van het scholingsbudget van je organisatie en mag niet besteed worden aan cursussen als BHV of functie-specifieke opleidingen.

Cultuurverandering

Het loopbaanbudget is een cultuurverandering, zo menen de cao-partijen MOgroep, CNV Zorg&Welzijn en het arbeidsmarktfonds FCB. Deze nieuwe ontwikkeling komt in geen andere brede sector cao voor. Zo kan het zijn dat sommige zaken misschien nog moeilijk leesbaar zijn in de cao. Het blijft volgens de betrokken partijen daarom belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven.

 

2 REACTIES

  1. Beste EJ Geelkerken,
    volgens onze informatie bouwen vanaf 1 juli 2015 alle werknemers in de sector Loopbaanbudget op. Met uitzondering van leerling-werknemers, werknemers in ID-banen en in garantiebanen en werknemers die op 1 juli 2015 61,5 jaar of ouder zijn en op of voor 1 mei 2007 bij de werkgever in dienst zijn en zijn gebleven. Dit is de groep werknemers die in geval van ontslag aanspraak maakt en blijft maken op wachtgeld.
    Is je vraag hier niet mee beantwoord, dan raden we je aan om contact op te nemen met de personeelsafdeling van je organisatie en/of FCB.

  2. Lees alle reacties
  3. Wat betekent dit voor uitzendkrachten in Welzijn, kunt u mij dit misschien vertellen. Ik ben namelijk al meer dan een jaar als uitzendkracht werkzaam bij een brede Welzijnsorganisatie. Dit loopt via een payroll bedrijf en die hanteren andere secundaire arbeidsvoorwaarden maar ze hanteren wel de loonschalen van welzijn. Ik hoop dat u mij hier een antwoord op kan geven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.