Jeugdzorg Nederland komt met een commissie om te kijken wat de beste aanpak is. Corinne Dettmeijer, rapporteur mensenhandel, pleit al sinds 2006 voor specialistische hulp en opvang. Ze hoopt dat de commissie onder ontdekt wat zij al eerder rapporteerde: er wordt onvoldoende gesignaleerd en de behandeling schiet tekort.
Aangifte
Loverboys zijn ondanks de hogere strafmaat sinds 2013, maar moeilijk te bestrijden en te pakken. Bij alle slachtoffers van mensenhandel is de aangiftebereidheid laag, weet de rapporteur. Omdat ze bang zijn, denken dat ze nog verliefd zijn, en ze schamen zich te erg.
Preventie
Preventie is bovendien heel erg lastig volgens Dettmeijer, want het meisje dat slachtoffer is, herkent zich niet in de voorlichting die wordt gegeven op scholen. Het slachtoffer in de voorlichting is het domme buurmeisje, niet zij. De liefde tussen haar en de loverboy is echt, vertelt de rapporteur. Een slachtoffer benadrukt in ZEMBLA dat zij zich nooit aangesproken voelde door de voorlichting die zij op school kreeg.
Opvang
Dettmeijer pleit voor een opvang waar alleen meisjes zitten, met een veilige sfeer waardoor de slachtoffers kunnen vertellen over wat hen is overkomen. Dat is nu vaak niet het geval. De meiden komen terecht in een gesloten jeugdzorginstelling, waar ook jongens verblijven. Niet veilig, volgens de rapporteur. ‘Het is niet niks als je slachtoffer bent geworden van een mensenhandelaar. En de jongens die daar zitten, zijn geen lieverdjes.’
Jongens
Jeugdzorg Nederland vindt gemengde instellingen wel zinvol. Een van de doelstellingen is om op een normale manier met jongens om te gaan en het leven weer zo normaal mogelijk te maken, vertelt een woordvoerder in de uitzending. Dat begrijpt Dettmeijer wel, maar daar moet je de meisjes wel de tijd voor geven, meent ze. In gezelschap van alleen meiden.
Het aantal slachtoffers van loverboys en mensenhandel neemt toe. Om beter en sneller in te grijpen werken verschillende jeugdzorg organisaties samen om een landelijk centrum op te zetten. Doel is de kennis over de aanpak van loverboys en mensenhandel te delen. Lees hier meer >>
Signaleren
De rapporteur vindt het bovendien een probleem dat hulperleners niet altijd kunnen signaleren wanneer er sprake is van mensenhandel. Twee meisjes vertellen in de uitzending dat zij ook in de instelling konden verbergen dat ze slachtoffer van mensenhandel waren en ze konden zelfs nog contact houden met hun loverboy tijdens hun behandeling.
Weglopen
Het verlof dat jongeren in een gesloten instelling krijgen, is bovendien een risico voor loverboyslachtoffers. In 2013 liepen er 90 meisjes met een loverboyachtergrond weg uit een gesloten instelling, onderzocht ZEMBLA. In sommige gevallen lopen zij terug naar hun loverboy.
Weerbaar
Is het wel verstandig om deze meisjes op verlof te laten gaan? Jeugdzorg Nederlnd vindt van wel, aangezien het verlof deel uitmaakt van behandeling. De meisjes moeten oefenen om weer vrijheid aan te kunnen, aldus Jeugdzorg Nederland. Bij het weerbaar maken van deze meisjes, horen vrijheden. Om alle risico’s uit te sluiten, zou je deze meiden heel lang moeten opsluiten en dat is funest.
Je bent jong en onzeker, maar dan is daar opeens de jongen die jou wel ziet staan. Hij is verliefd, zegt ‘ie, maar voor je het weet dwingt hij je tot onvrijwillige seks. Loverboys. Al bijna twintig jaar kennen we het fenomeen en worden jonge meiden slachtoffer. Bekijk hier de uitzending van ZEMBLA over loverboys >>