De beslissing van het hof leidde tot luid applaus vanuit het massaal aanwezige publiek in de rechtszaal. Lucia de B. was zichtbaar opgelucht en volgde de uitleg over de beslissing aandachtig.
Op vrije voeten
Met het arrest van het gerechtshof is een van de grootste gerechtelijke dwalingen uit de Nederlandse rechtsgeschiedenis een feit. De Berk was tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. De juridische strijd rond haar veroordeling liep op tot aan de Hoge Raad. In 2008 werd op last van de raad haar straf onderbroken en kwam ze op vrije voeten. Het proces over de vermeende moorden op ziekenhuispatiënten liep al sinds september 2001.
Excuses
Harm Brouwer, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), heeft namens het OM excuses aangeboden aan Lucia de Berk voor de jaren die zij onterecht in de gevangenis heeft doorgebracht. De definitieve vrijspraak is voor het OM aanleiding De Berk te rehabiliteren
Boek
De Haagse verpleegkundige heeft haar ervaringen met de rechterlijke macht op papier gezet. Het boek ‘Lucia de B. Levenslang en tbs’, met een voorwoord van schrijver Maarten ’t Hart, ligt vanaf deze week in de winkel. Raadsman Stijn Franken van De Berk zei dat de vreugde nu overheerst. ‘En de spanning is eraf. Later gaan we terugzien op de afgelopen jaren.’
Nieuwe informatie
De vrijspraak van Lucia de Berk toont aan dat het rechtssysteem, met zijn mogelijkheid gesloten strafzaken te herzien, werkt, reageerde persraadsheer Mia Roessingh van het gerechtshof in Arnhem. Ze doelde op de mogelijkheid dat een veroordeelde een nieuwe rechtszaak kan krijgen wanneer nieuwe informatie boven water komt.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/Foto: ANP/Vincent Jannink