Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Maatregelen om schulden aan te pakken vertraagd

De verhoging van de beslagvrije voet, waardoor mensen met schulden meer ademruimte krijgen, gaat niet per 1 januari 2019 in. Dat heeft staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken gemeld in een Kamerbrief. Ze wil ‘tussenmaatregelen’ treffen voor schuldenaren, maar kan daar pas begin 2019 suggesties over doen.
Schuldenvrij blijven
Schuldenvrij blijven

Het probleem zit vooral bij het uitstellen van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet. Die wet zou per 1 januari 2019 ingaan en ervoor moeten zorgen dat mensen die schulden hebben een groter deel van hun inkomen of toeslag kunnen behouden. Op dat deel wordt geen beslag gelegd om schulden af te betalen. Dit is de zogenoemde: beslagvrije voet. In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Van Arkel laten weten dat invoering van de nieuwe wet op 1 januari 2019 niet wordt gehaald.

Ict-problemen

De reden daarvoor zijn ict-problemen bij de Belastingdienst, een van de grootste schuldeisers van mensen die in schulden zitten. Ook de uitkeringsinstantie UWV lukt het niet om in een half jaar ict-systemen te bouwen en te testen die de beslagvrije voet geautomatiseerd aanpassen. ‘Omdat schuldenaren vaak hun eigen financiële positie niet goed in kaart hebben en minder vaak op informatieverzoeken reageren, wordt de beslagvrije voet op dit moment vaak te laag vastgesteld. Dat kan schuldenaren in problemen brengen’, schrijft de staatssecretaris aan de Kamer.

Tussenmaatregelen

Van Ark zegt dat ‘een zorgvuldige en voortvarende implementatie van deze wet’ van groot belang is. Zij is met de staatssecretaris van Financiën in gesprek om ‘de mogelijkheden te verkennen om als overheidsschuldeisers eenzijdig en op vrijwillige basis tot tussenmaatregelen te komen. Tussenmaatregelen die er op zijn gericht eerder dan de invoeringsdatum van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet toch effect te sorteren bij schuldenaren.’

Problematische schulden

Helaas verwacht de staatssecretaris pas begin 2019 de Tweede Kamer over die tussenmaatregelen te informeren. Het kan dus nog even duren voor mensen met problematische schulden meer ruimte krijgen en minder worden belast door schuldeisers.

Beslagregister

Er is nog een ander probleem dat meer tijd vergt van de overheid, namelijk het gebruik van het Digitale Beslagregister (van de gerechtsdeurwaarders) door overheidsinstanties. Dat register maakt het mogelijk om het proces rondom de beslagvrije voet uit te voeren en helpt onnodige kosten van procedures door schuldeiser en incassoacties te voorkomen. Overheidsorganisaties zouden bij dit beslagregister aansluiten, maar dat is nog niet mogelijk: ‘Dat komt onder meer doordat meerdere organisaties zeer privacygevoelige gegevens moeten uitwisselen en zij bovendien hun ICT-voorzieningen hebben aan te passen.’

Lees hier de Kamerbrief Voortgang diverse maatregelen brede schuldenaanpak>>

 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.