Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maatschappelijke stage werft vrijwilligers

Leerlingen uit het voortgezet onderwijs die een zogenoemde maatschappelijke stage lopen, zijn de vrijwilligers van de toekomst. Bovendien ontwikkelen ze ‘een hoger niveau van burgerschap’, groeit het draagvlak voor dergelijke stages gestaag en is het niet zo dat voor reguliere stagiairs geen plaats meer is. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) donderdag aan de Tweede Kamer.
Maatschappelijke stage werft vrijwilligers

Leerlingen die vanaf het schooljaar 2011/2012 instromen, moeten tijdens hun schoolperiode verplicht een maatschappelijke stage lopen. Vooruitlopend op die verplichting lopen nu al op 99 procent van de scholen leerlingen een maatschappelijke stage. De staatssecretaris heeft onderzoek laten doen naar de eerste ervaringen en schrijft daarover aan de Kamer.

Actief blijven
Uit een van de onderzoeken komt naar voren dat 17,2 procent van de ondervraagde leerlingen (2826 jongeren) na hun stage actief zijn gebleven als vrijwilliger bij de maatschappelijke organisatie waar ze stage liepen. ‘Maatschappelijke stagiairs zijn op basis van deze cijfers ook werkelijk de vrijwilligers van de toekomst’, concludeert de CDA-politica.

Luisteren

De stagiairs ontwikkelden door de maatschappelijke stage ook een hoger niveau van burgerschap. Volgens Van Bijsterveldt komt dat neer op sociale vaardigheden als luisteren naar anderen, organiseren, samenwerken en gespreksvaardigheden.

Groene stage

De bewindsvrouw vindt wel dat het aanbod van stage-organisaties groter moet zijn. Ze prijst vooral het brede aanbod van ‘groene maatschappelijke stages’. ‘Leerlingen die zo’n stage lopen, helpen om de natuur te beschermen en duurzame en gezonde voedselkeuzes te stimuleren.’

Platteland

Volgens de staatssecretaris kan een ‘groene stage’ de kloof tussen stad en platteland overbruggen. ‘Leerlingen van niet-groene scholen komen door middel van zo’n stage dichter bij het platteland te staan. Ze kunnen een handje helpen op een (kinder)boerderij, een landschapsorganisatie of in de natuur. Zo ontdekken leerlingen kanten van de samenleving waar zij normaal gesproken niet mee in contact komen.’

Eerder kwam uit onderzoek al naar voren dat ook leerlingen zelf tevreden zijn over de maatschappelijke stage.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Ronald Fleurbaaij

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.