Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

COLUMN De plaats van je wieg

Waar je wiegje staat, bepaalt voor een groot deel de kansen die je in de loop van je leven krijgt. Ook in Nederland is dat het geval. Vaak denken we bij kansenongelijkheid vooral aan de verschillen in sociaaleconomische omstandigheden van gezinnen waarin een kind geboren is.  
Edith Geurts © Annemarijne Bax

Onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau bevestigt dat dat een belangrijke oorzaak is van ongelijke kansen: kinderen die opgroeien bij ouders die theoretisch zijn opgeleid en goed verdienen, krijgen automatisch ook dingen mee als: kennis en vaardigheden, contacten en financiële middelen. Dergelijke hulpbronnen zijn niet vanzelfsprekend voor kinderen uit financieel minder bedeelde gezinnen.

Bij gelijke kansen voor kinderen gaat het echter niet alleen om de sociaaleconomische omstandig- heden van hun ouders. Een andere grote ongelijkmaker is huiselijk geweld. We weten namelijk steeds beter dat kinderen die thuis worden verwaarloosd, mishandeld, seksueel misbruikt, of die getuige zijn van geweld tussen hun ouders, daar later in hun leven veel last van kunnen hebben.

Kinderen wiens wieg staat in een gezin waar geweld aan de orde van de dag is hebben een grotere kans op een lager schooladvies, school- uitval, een slechtere gezondheid en een vergrote kans om zo’n zes jaar eerder te overlijden dan kinderen die veilig opgroeien. Dat zijn met recht schokkende uitkomsten. Zeker omdat we ook weten dat in de gezinnen waar huiselijk geweld speelt vaak ook andere problemen aan de orde zijn, zoals armoede, verslaving of werkeloosheid van de ouders. En dat huiselijk geweld en onderliggende problemen vaak van generatie op generatie worden doorgegeven.

Iedereen zal het ermee eens zijn dat alle kinderen (en hun ouders!) in Nederland gelijke kansen ver- dienen. Daarbij moeten we niet alleen inzetten op sociaaleconomische omstandigheden van gezinnen, maar er ook naar streven dat alle kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien, vrij van ingrijpende jeugdervaringen. Hoe? Door deze kinderen en hun gezinnen eerder in beeld te krijgen en tijdig steun te bieden om geweld te voorkomen, te stoppen en opgelopen schade te herstellen.

EDITH GEURTS

Is inhoudsdeskundige kindermishandeling en hoofdredacteur van Augeo Magazine (www.augeomagazine.nl). Augeo Foundation versterkt professionals en beleidsmakers om kindermishandeling en huiselijk geweld zo snel en doeltreffend mogelijk aan te pakken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.