Zij worden doorgaans nog meer belemmerd in hun bewegingsvrijheid en sociale contacten, omdat zij extra voorzichtig moeten zijn vanwege het risico op besmetting. De gezondheidseffecten van een besmetting kunnen voor hen namelijk ernstig zijn. Op deze manier verslechtert de coronasituatie de kwetsbare arbeidspositie van deze talentvolle doelgroep.
Nieuwe realiteit
De coronacrisis heeft een nieuwe realiteit gecreëerd, die de hulpvragen van de jongeren die we begeleiden heeft veranderd. Onzekerheid over de baan en gezondheid staat daarbij centraal. Door een langdurige verstoring van het ritme en de onzekerheid in de wereld, is het gevaar om angst of depressie te ervaren hoger.
Zowel werkgevers als werknemers worstelen dus met de perikelen van dit nieuwe digitale tijdperk. In onze eigen bedrijfsvoering was dit ook merkbaar: digitale coaching heeft een andere dynamiek dan een live gesprek en ook dit leverde spanning op bij onze jongeren. Toch is bij hen ook een snelle gewenning en veerkracht te merken. Het thuiswerken veroorzaakt naast negatieve aspecten als spanning ook positieve mogelijkheden.
Het verdwijnen van de reistijd en het thuis in stilte kunnen werken, in contrast tot bijvoorbeeld een drukke kantoortuin, vermindert spanning en geeft ruimte voor een betere energiebalans. Het is dus belangrijk de voordelen van deze nieuwe realiteit te benadrukken en het te hebben over de mogelijkheid om thuiswerken ook in de toekomst voort te zetten.
Tegelijkertijd moeten werknemers met een arbeidsbeperking en hun professionele omgeving praktische handvatten krijgen om met de nieuwe situatie om te gaan. In samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties en de minister van Gehandicaptenzaken heeft onze stichting hiervoor de Handreiking ‘Werken met een Arbeidsbeperking in corona-tijd’1 ontwikkeld. Werknemers met een beperking, arbeidscollega’s, leidinggevenden, collega’s en HR-adviseurs kunnen deze tool inzetten in hun dagelijkse praktijk. Het is ons doel de Handreiking middels ervaringsverhalen relevant en actueel te houden. Bovendien hopen we werkgevers te inspireren hun inclusiviteitsbeleid ook in deze ingewikkelde periode voort te zetten en werkzoekende professionals met een beperking een kans te geven.
Stageplek
Toekomstperspectief
Voor de toekomst is het belangrijk te kijken naar de deuren die door het thuiswerken zijn geopend voor deze kwetsbare doelgroep; niet alleen voor werk, maar ook voor een stage. Door veilig en op afstand te kunnen werken, kunnen meer jongeren deelnemen aan de arbeidsmarkt. Bovendien bestaan er veel initiatieven zoals de onze, die vertrouwen creëren bij werkgevers dat zij ook nu een succesvolle werkervaring kunnen realiseren voor iemand met een arbeidsbeperking. Die trend willen we graag voortzetten. De coronasituatie is een grote leerschool – maar ergens ook een veelbelovend perspectief.
Rianne Kes is bestuurssecretaris en adviseur publieke zaken bij Stichting Studeren en Werken op maat.
Contactgegevens
Meer informatie of interesse in een kennismakingsgesprek? Neem contact op met de Informatiedesk (info@studerenwerkenopmaat.org) of bel naar (070-2042299) Ook bereikbaar op Whatsapp (0683552590), en openstaand voor nieuwe samenwerkingsverbanden (secretariaat@studerenwerkenopmaat.org)
Stichting Studeren & Werken op Maat
Stichting Studeren & Werken Op Maat (SWOM) begeleidt starters op de arbeidsmarkt met een arbeidsbeperking naar duurzame functies op niveau. Sinds 2012 zijn al ruim 950 (jong)volwassenen aan de slag gegaan bij de 90 aangesloten partnerorganisaties van SWOM. Vanuit onze expertise helpen we jonge professionals een beeld te krijgen van hun begeleidingsbehoefte op de werkvloer. Deze unieke behoefte vertalen onze coaches in een concreet advies aan organisaties voor het succesvol inrichten van een duurzame arbeidsrelatie. 70 procent van onze doelgroep heeft een psychische kwetsbaarheid zoals autisme of AD(H)D. Niet alleen goede begeleiding op het werk, maar ook een gebalanceerde privésituatie is van groot belang om de jongere in een duurzame functie aan de slag te laten gaan. Onze coaches zijn daarom ook gespecialiseerd in life coaching.
CASUS: Het verhaal van Jordy (geanonimiseerd)
Jordy kampt met een borderline persoonlijkheidsstoornis waardoor hij lastig emoties kan reguleren en een verminderd concentratievermogen heeft. Deze klachten kunnen onder andere leiden tot paniekaanvallen, slecht slapen, angstklachten en periodes van depressie. Om gezond te blijven, is het belangrijk voor hem om een stabiel ritme aan te houden, voldoende te eten en te slapen. Behandeling en therapie zijn ook belangrijk. Sinds 2019 begeleidt SWOM Jordy bij zijn zoektocht naar een passende functie. Dit verliep goed, tot de coronacrisis uitbrak.
Jordy’s therapiesessies werden noodgedwongen digitaal en zijn behandeling werd tijdelijk uitgesteld. Tegelijkertijd viel zijn dagelijkse structuur weg (therapiesessies, persoonlijke begeleiding, dagelijkse boodschappen). Dit zorgde voor een verslechtering van Jordy’s mentale gezondheid; zijn stabiliteit viel weg, zijn emoties raakten uit balans en hij kreeg een terugval.
Jordy wacht op dit moment tot de groepsbehandeling begint die hem kan helpen meer inzicht te krijgen in zijn ziektebeeld en de gevolgen daarvan, zodat hij ermee kan leren omgaan. In de tussentijd denkt SWOM mee over mogelijkheden waardoor Jordy op een gezonde en stabiele manier aan het werk kan.
CASUS: Milans stageplek op maat
Milan klopte als student aan bij SWOM met de vraag om hulp bij het zoeken naar een passende stageplek. Milan heeft een Autisme Spectrum Stoornis en had baat bij een stageplek waarin extra begeleiding mogelijk was. Het lukte hem en de stagebegeleider van zijn hogeschool maar niet om een geschikte plek te vinden. Via het netwerk van SWOM heeft Milan deze plek wel gevonden en ontdekte hij tijdens onze coaching wat hij nodig had om goed te functioneren in een professionele werkomgeving. Door het delen van deze kennis met de werkgever kon de stageplek naar zijn wens worden vormgegeven. Tijdens zijn stageperiode heeft Milan geleerd hoe je in een professionele werkomgeving met elkaar omgaat, is hij gegroeid in zijn assertiviteit en heeft hij waardevolle contacten in zijn netwerk opgedaan. Inmiddels heeft Milan zijn stage succesvol afgerond, is hij afgestudeerd en heeft hij een mooie baan gevonden bij een van de ministeries.
Noten
1 Handreiking ‘Werken met een arbeidsbeperking in corona-tijd’, www.swomapp.nl.
3 Zie eerdere editie van Sociaal Bestek, december 2018/januari 2019.