Kinderen spelen omdat ze het leuk vinden en omdat het goed is voor hun ontwikkeling en gezondheid. Dat weet iedereen uit eigen ervaring. Toch krijgen veel kinderen in Nederland tegenwoordig te weinig tijd en ruimte om te spelen. De gevolgen daarvan worden steeds duidelijker. Omdat spelen zo’n belangrijk onderdeel van het leven van kinderen is, verdient het een prominente plek in het gemeentelijk beleid: niet alleen in het jeugdbeleid, maar ook op het gebied van ruimtelijke ordening, onderwijs, verkeer, wonen, groen, recreatie, sport en cultuur. Dat levert ook iets op, want een kindvriendelijke gemeente is goed voor iedereen. Om te zorgen dat spelen de aandacht krijgt die het in de huidige tijd verdient, is een integrale aanpak nodig. Het is tijd om in actie te komen.
Volgens internationale onderzoeken zijn Nederlandse kinderen de gelukkigste kinderen ter wereld. Wat aandacht, voeding, kleding, huisvesting, onderwijs en vrijetijdsbesteding betreft hebben ze het inderdaad meestal goed getroffen.
Toch gaat het volgens de Kinderombudsman met lang niet alle kinderen in Nederland goed. De behoefte aan speciale begeleiding, opvang en zorg groeit al jaren. Ook in Nederland hebben kinderen te maken met de gevolgen van armoede, oplopende schulden, huisuitzettingen, werkloosheid, psychische en