Hoe kan sociaal contact bijdragen aan het overbruggen van verschillen tussen mensen met verschillende religies en culturele achtergronden? En hoe organiseer je dit succesvol? Movisie heeft daar een Wat werkt bij-dossier over. Annemarie van Hinsberg deelt de belangrijkste ingrediënten voor sociaal werkers.
Wie ben je en wat is jouw betrokkenheid bij het onderwerp ‘bevorderen van sociaal contact’?
‘Ik ben programmaleider sociale stabiliteit bij Movisie. Diversiteit en inclusie zijn al vanaf het begin van mijn loopbaan een rode draad in mijn werk. Ik heb culturele antropologie gestudeerd en was ook programmaleider bij KIS, het Kennisplatform Inclusief Samenleven.
Mijn kennis kan ik combineren met persoonlijke ervaringen, want ik ben moeder van twee zonen uit een gemengd huwelijk. Ook op dat persoonlijke vlak heb ik gemerkt hoe verrijkend het is als je je openstelt voor ontmoetingen met mensen met andere achtergronden. Dankzij die ontmoetingen ben ik me veel meer bewust van mijn eigen sterktes en zwaktes.’
Wat weten we over wat werkt om sociaal contact tussen verschillende groepen te bevorderen?
‘Sociaal contact speelt een belangrijke rol bij het creëren van vertrouwen en samenhorigheid. Het kan bovendien helpen negatieve beeldvorming over elkaar tegen te gaan. Er zijn uit onderzoek meerdere werkzame mechanismen bekend die sociaal werkers kunnen benutten. Samenwerken aan een gemeenschappelijk doel is er één van.
Na de aardbeving in Turkije kwamen veel mensen met een Turkse achtergrond in actie. Zij waren in de lead om te bepalen wat nodig was, en werkten gelijkwaardig samen met andere Nederlanders die zich aansloten bij het initiatief vanuit de Turkse gemeenschap. Dit werkt verbindend en is heel positief voor het gevoel van gelijkwaardigheid, een belangrijke voorwaarde voor sociaal contact om verschillen te overbruggen.
Ook een gemeenschappelijke identiteit benadrukken is een werkzaam mechanisme om sociaal contact te versterken. Als jij een ander ziet als onderdeel van jouw groep, zie je die ander niet meer als verschillend, maar meer als jezelf en dus meer positief.’
Wat is de belangrijkste sleutel voor sociaal professionals die sociaal contact tussen verschillende groepen willen bevorderen?
‘Een manier vinden waarop mensen ervaren dat ze gelijkwaardig zijn en dat er tegelijkertijd verschillen zijn waar ze van kunnen profiteren. Door te werken aan een goed doel wissel je bijvoorbeeld persoonlijke informatie uit en leer je ook elkaars kwaliteiten kennen. Die specifieke eigenschappen kun je weer benutten voor zelfreflectie.
Kunstactiviteiten zijn heel waardevol hiervoor, weten we uit onderzoek, omdat dit ook nog creativiteit stimuleert. Mensen die creatief bezig zijn zullen minder snel in stereotypen denken. Contact via online platforms kan een uitkomst zijn om de eerste drempelvrees weg te nemen. Vaak komt van positief online contact dan ook toch offline contact.’