Per januari 2019 is Dagbesteding opgegaan in Zorg+Welzijn. In deze allerlaatste editie van Dagbesteding vertelt Bère Miesen, de bedenker van het Alzheimer Café, hoe hij een leven lang kon pionieren. Verder aandacht voor onder meer de teloorgang van de sociale werkvoorziening.
De Dagbesteding die je nu in je handen hebt is het laatste uitgave van het blad in deze vorm. Ruim twintig jaar hadden activiteitenbegeleiders hun eigen vakblad in de vorm van AS, de afkorting van Activiteiten Sector. Vorig jaar besloot de uitgeverij om de doelgroep van het blad te verbreden en de titel te veranderen in Dagbesteding, vakblad voor professionals in zorg & welzijn. De laatste ontwikkeling is dat de titel samengevoegd gaat worden met enkele andere tijdschriften in het sociale domein en op die manier nog meer bereik krijgt.
Inmiddels werkt hij bijna 50 jaar in de psychogeriatrie. Alhoewel Bère Miesen (1946), bedenker van het Alzheimer Café, al jaren met pensioen is, blijft hij zich actief en vol passie bezighouden met zijn vak. Voorjaar 2019 komt zijn nieuwste boek uit: Je suis dementie. Een serie minicolleges over de impact van dementie op de persoon zelf, diens familie en verzorgenden, euthanasie en de media, afgewisseld met gedichten.
Christian Sandoval Taco groeide op in Lima, de hoofdstad van Peru. Daar koos hij voor de ouderenzorg. Toen de liefde hem in 2012 naar Nederland bracht zette hij zijn carrière in de zorg voort. 'Ik vind dat hier goede zorgvoorzieningen zijn.'
Op zoek naar leuke, passende activiteiten voor je cliënten? De activiteitenkaarten van Pasklaar kunnen je hierbij helpen en inspireren. Pasklaar biedt online keuze uit meer dan 700 creatieve, recreatieve of educatieve activiteitenkaarten. De activiteiten zijn onderverdeeld in tien rubrieken. De kaarten zijn geschreven door activiteiten- begeleiders en zijn zeer praktisch, overzichtelijk en eenvoudig toe te passen in de praktijk. Vakblad Dagbesteding publiceert elke maand een andere kaart.
Vroeger hadden we nog échte winters, hoor je ouderen wel eens zeggen. Weken-, soms maandenlang lag er sneeuw en waren zelfs diepe wateren bedekt met een laag ijs. Haal je herinneringen op aan die ijzige tijden, dan komen de smeuïge verhalen vanzelf los.
In Nederland bestaan verschillende initiatieven voor creatief talent uit bijzondere doelgroepen. Kunstbaas onderscheidt zich door zich te richten op fotografie - een kunstvorm die nog niet veel aandacht krijgt. De club organiseert exposities voor mensen met een verstandelijke beperking. 'Door te fotograferen doen ze mee in de maatschappij en bouwen ze zelfvertrouwen op.'
In de nieuwe praktijk-leerroute Waarde-vol Onderwijs worden zorg en welzijn gecombineerd. Studenten krijgen niet alleen vakken als gastvrijheid en ethiek, maar leren ook zorghandelingen als injecteren. Volgens onderwijsvernieuwer Mieke Hollander is deze vernieuwende aanpak nodig omdat de ouderenzorg steeds complexer wordt.
In het Huis van Compassie Nijmegen worden activiteiten georganiseerd voor en door mensen in een kwetsbare maatschappelijke positie én mensen die het juist beter gaat. Het is er doorgaans een gezellige boel. 'Met z'n allen krijgen we voor elkaar dat iedereen van betekenis kan zijn en zich gerespecteerd voelt.'
December is een bijzondere maand met verschillende feestdagen. Natuurlijk besteden we hier aandacht aan met onze cliënten. We richten de ruimte feestelijk in, organiseren speciale activiteiten en zetten lekker eten op tafel. We doen ons best, maar er kunnen ook dingen misgaan.
Het aantal mensen met COPD stijgt. Grote kans dat je als professional in zorg en welzijn met iemand met deze longziekte te maken krijgt. Hoe houd je rekening met hun wensen en ziektebeeld? 'Er is veel mogelijk, maar blijf je wel afvragen of de activiteiten die je wilt aanbieden niet te veel van een cliënt vergen.'
Ooit had Nederland een goed functionerend systeem voor mensen die niet mee konden komen op de reguliere arbeidsmarkt. Overheidsbeleid om hen te stimuleren een gewone baan te zoeken, pakte anders uit dan bedoeld. Een ontwikkeling die helaas niet op zichzelf lijkt te staan. Ook in het speciaal onderwijs en de ggz sluit de praktijk niet altijd aan op de idealen.