Voorkomt een scherpere screening in opvang misbruik? Hoe gaat het nu met Veilig Thuis? Hoe redden kinderen in moeilijke gezinssituaties zich? En is jeugdhulp binnen school en opvang beter dan extern? Op deze, en andere, vragen krijg je antwoord in het februarinummer van JeugdenCo.
‘Wat doe ik mijn kinderen aan?’ vraag ik aan een vriendin. Ik heb haar net verteld over onze kat, die we op een mooie leeftijd hebben laten inslapen. Onze kinderen waren daarbij. Mijn tienjarige zoon moest na de eerste ‘slaapprik’ bij de dierenarts onbedaarlijk huilen. Mijn achtjarige dochter trok dat niet en ging in de wachtkamer met Playmobil spelen. ‘Anders moet ik om Ivan huilen, mam’, zei ze wijs.
De screening van kinderopvangpersoneel wordt flink aangescherpt, om misbruik tegen te gaan. Iedereen die vanaf 1 maart 2018 regelmatig aanwezig is tijdens opvanguren, moet zich inschrijven in het nieuwe personenregister en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen. Komt dat de veiligheid ten goede?
‘Als kind al had Ik mijn eigen knopenwinkeltje met de knopen uit mijn moeders naaidoos. Het was dus niet zo gek dat ik zes jaar geleden de bijzondere knopen in een winkel niet kon laten liggen.
Veilig Thuis ontstond twee jaar geleden uit een fusie tussen twee organisaties met verschillende doelgroepen. Ze heeft ook nog eens te maken met een veranderende meldcode, een toegenomen aantal meldingen en gewijzigde lokale omstandigheden. JeugdenCo sprak hierover met Twee Veilig Thuis-organisaties die volgens de inspectie goed bezig zijn.
Als een rechter partijdig is, kan een advocaat hem of haar wraken. Dit komt niet vaak voor, maar Semra Aytemur greep eens naar dit middel toen ze nog stagiaire was. Zonder resultaat.
Voor jongeren met een uitkering is het niet altijd makkelijk om een opleiding of baan te vinden, of een eigen bedrijf te starten. De Buzinezzclub helpt hen erbij.
De transitie is een feit. Waar verloopt het soepel en waar wringt het nog? Deze keer: Kenter Jeugdhulp en de gemeente Velsen.
Kinderen van ouders met psychiatrische of verslavingsproblemen krijgen heus niet meteen zélf problemen, stelt socioloog Elize Lam. Terwijl professionals al snel hun hulp op hen richten. Ze schreef een boek over hoe kinderen in moeilijke gezinssituaties het toch redden.
‘Kijk eens wat ik heb gekregen! De eerste bos bloemen van een puber ooit.’ Stralend en met een blosje op haar wangen komt mijn collega ons kantoor binnen. Rosa blijkt de gever te zijn. Ze is achttien geworden en mijn collega heeft zojuist een traject met haar positief afgesloten.
Soms zitten wetenschappers en jeugdzorgwerkers op één lijn, soms verschillen hun visies. Over onderzoeksresultaten en de toepassing daarvan in de dagelijkse praktijk. Deze keer: Is jeugdhulp binnen school en opvang beter dan extern?
De ouders van schrijfster Nanda Roep begrepen haar niet. Jarenlang probeerde ze hun relatie in stand te houden, tot ze zes jaar geleden een drastisch besluit nam.
De documentaire Alicia maakt veel los. De hoofdpersoon wil het liefst bij haar moeder wonen, maar belandt na een aantal mislukte plaatsingen in gesloten jeugdzorg. Jeugdbeschermer Nynke Beneker vindt dat zij met haar collega’s dit soort schrijnende situaties moet voorkomen.
Zoonlief, nu 27, wilde als puber zo snel mogelijk werken en geld verdienen. En dus ging hij met minimale inspanning in de horeca aan de slag.
‘Je spreekt je verlangens uit en het komt vanzelf goed, ooit. Dat is de boodschap van ‘The Magic.
‘Mijn vader was al vertrokken voordat ik werd geboren. Ons gezin bestaat uit mijn moeder, mijn oma en twee zusjes. Van alle kanten heb ik altijd veel liefde gekregen – en ook spullen.