JeugdenCo nr. 2, 2018

    ‘Met die tongzoen is mijn pleegvader over een grens gegaan. Maar misbruikt voel ik me niet. Dat impliceert eenzijdige lust en machtsmisbruik. Zo was het niet; het was oprechte vriendschap en affectie.’ Verder in dit nummer aandacht voor onder meer big data in de hulpverlening en het oplossen van problemen met design thinking.

    Redactioneel: Het Grote Innoveren

    Juist als alles op rolletjes loopt, krijg ik de kriebels. Alles gaat goed, iedereen is gezond, ik heb voldoende en leuke opdrachten. Dus word ik onrustig. Quasi dramatisch roep ik uit: ‘Alles moet anders!’

    De stelling: Jeugdzorgaanbieders moeten zelf ggz aanbieden

    Onlangs fuseerde jeugd- hulpinstelling Spirit uit regio Amsterdam met kinder- en jeugdpsychiatrische instelling de Bascule. Youké biedt sinds januari zélf jeugd-ggz naast opvoedhulp. Is integratie van jeugd-ggz en jeugdzorg een vooruitgang voor cliënten?

    Meer daadkracht dankzij data

    Jeugdzorg verzamelt veel gegevens van cliënten. Met die data kun je analyseren wie het meeste risico loopt: op uithuisplaatsing, mishandeling of complexe gezinsproblemen. Zodat hulpverleners er veel eerder bij kunnen zijn. Handig toch?

    Column Annet van Zon: Hart vol scherven

    Hij is op bezoek. De minister met de mooie schoenen. Onze minister. Hij is uitgenodigd aan de keukentafel van de pleegzorg en wordt geraakt door de verhalen van alledag.

    Voor de rechtbank: Pedofielen verdedigen

    Wie verdacht wordt van een zedenmisdrijf zoals pedofilie, is daar schuldig aan, denken veel mensen. Dus hoe halen advocaten het in hun hoofd om zo iemand bij te staan?

    Een dag de baas

    Kinderen krijgen een flinke dosis zelfvertrouwen als je ze de touwtjes in handen geeft, vindt JINC. Deze organisatie helpt jongeren aan werk en laat een aantal van hen een dag ‘de baas’ zijn in een echt bedrijf. Shanna (15) en Seham (14) spelen voor ceo.

    ‘De versplintering van politieke partijen is lastig’

    De transitie is een feit. Waar verloopt het soepel en waar wringt het nog? Deze keer: Combinatie Jeugdzorg en de gemeente Eindhoven.

    ‘Denk niet te snel in oplossingen’

    Denk samen met ontwerpers, gebruikers en andere partijen creatief na over problemen, adviseert industrieel ontwerper Joris Swaak. ‘Met design thinking kijk je op een andere manier en ontdek je een andere aanpak.’

    Niet praten maar luisteren

    Soms zitten wetenschappers en jeugdzorgwerkers op één lijn, soms verschillen hun visies. Over onderzoeksresultaten en de toepassing daarvan in de dagelijkse praktijk. Deze keer: Waarom is luisteren belangrijk en hoe doe je dat?

    ‘Mijn doel in het leven hield me op de been’

    Over zijn jeugd in een kindertehuis en bij pleeggezinnen schreef journalist Rudie Kagie twee boeken. Dat bleek therapeutisch. ‘Ik wilde dat rare leven van mij een beetje begrijpen.’

    Begrip is voorwaarde voor effectieve hulp

    Het inzetten van ervaringsdeskundigen moet gemeengoed worden in de jeugdzorg. Daarmee verrijk én normaliseer je hulp bij opgroeiproblemen, betoogt bestuurder René Meuwissen van Jeugdbescherming Brabant, tevens vader van een zoon met een fysieke beperking.

    Column Tanja Appels: Een lieve buurvrouw

    ‘Het verschil tussen de cliënt en de gezinsvoogd is slechts het toeval.’ Dat hoorde ik onlangs tijdens een training. En wat ben ik het hiermee eens. Het is toeval dat ik ben geboren in een gezin waar geen financiële problemen waren.

    Wie leest wat: Harry Dijkstra, Doorbreek de cirkel

    ‘Verplichte literatuur voor elke manager, dat is het boek Doorbreek de cirkel van Arend Ardon, gebaseerd op zijn promotieonderzoek naar verandermanagement. Wat blijkt? Managers snappen niet waarom hun medewerkers niet meewerken aan veranderingsprocessen.

    Uit de knel: Joëlla Somers

    ‘Mijn biologische ouders waren jonger dan ik nu toen ze me kregen. Raar hè? Mijn moeder was zestien, mijn vader vijftien. Mijn vader heb ik alleen als peuter gezien en mijn moeder kon me op een gegeven moment niet meer verzorgen.