Beste lezer, Sociaal Bestek is verhuisd naar een andere uitgeverij, Virtúmedia.
U kunt Sociaal Bestek gewoon online blijven lezen via www.sociaalbestek.nl
Editie 4:Banengroei verbinden aan inclusie, Open hiring, Philips werkgelegenheidsplan, Is de ‘schuldenindustrie’ failliet?, het geschillenloket, het straatpastoraat, sport in de ggz: al deze onderwerpen, en meer, komen aan bod in het vierde nummer nummer van Sociaal Bestek van 2020.
Dat is een urgente vraag met twee kanten. 1. Onze uitgever gaat stoppen met Sociaal Bestek. Na 82 jaar verdwijnt daarmee een belangrijk, zo niet het enige vakblad voor de sector sociaal. Andere bladen gingen ons voor. De vraag naar vakbladen neemt over de hele linie al jaren af. De oorzaken zijn divers.
Een grote vraag naar arbeid leidt niet automatisch tot inclusie. Om die reden heeft het Werkbedrijf Lelystad de afgelopen jaren geëxperimenteerd met de Nieuwe Banen Methodiek. Hierin staat centraal dat werkgevers vooruitkijken naar toekomstige vacatures en langdurig werklozen zich via verschillende routes kunnen inleren voor deze specifieke banen.
Veel mensen halen plezier en betekenis uit sporten en bewegen. Sporten en bewegen kunnen ook bijdragen aan een betere kwaliteit van leven van mensen in de geestelijke gezondheidszorg en/of maatschappelijke opvang. Hier gaat dit artikel over. Het eindigt met tips voor het succesvol inzetten van sport voor deze groep.
Ben je het als burger niet eens met het resultaat van de huishoudelijke hulp of andersoortige maatwerkvoorziening, dan is er niet langer de weg van (juridisch) bezwaar maar kom je eerst bij een loket van de gemeente. Eerst kijken of het probleem anders kan worden opgelost.
Hoe begeleid je jongeren met een beperking naar een passende baan, te midden van een pandemie? En hoe enthousiasmeer je werkgevers om inclusiviteit hoog op de agenda te houden? Uitzonderlijke tijden vragen om vernieuwende oplossingen, zo ervaart Stichting Studeren & Werken Op Maat (SWOM).
Open Hiring maakt een einde aan de gewoonte om vacatures te vervullen door middel van uitgebreide sollicitatieprocedures. Bedrijven met een vacature stellen alleen een inschrijflijst open. Iedereen die de functie denkt te kunnen vervullen en naar het bedrijf komt om zijn naam op de lijst te zetten, is welkom.
De medewerkster van het crematorium kijkt mij van boven haar mondkapje vragend aan. We staan samen in de aula naast de kist van een overleden man die verbleef in de daklozenopvang.
Een aanzienlijk deel van de potentiële beroepsbevolking in Limburg staat aan de zijlijn van de arbeidsmarkt. Inzicht in de kenmerken van deze kwetsbare Limburgers is nodig voor een goed re-integratiebeleid. Vanuit dit perspectief hebben we de vraag gesteld: welke profielen hebben deze mensen en wat belemmert hun (re)integratie in de arbeidsmarkt?
Heerlen kent haar problemen op sociaaleconomisch vlak - werkloosheid, armoede, schulden. Het verlies aan banen na het sluiten van de mijnen werkt nog steeds na. Recent onderzoek van het Research Centre for Education and the Labour Market (ROA) geeft handvatten om gerichter met deze problematiek aan de slag te gaan.
PPRC-onderzoekers volgen al vanaf het begin van de decentralisaties de gemeentelijke zorginkoop op de voet. Dit artikel geeft een overzicht van de opvallendste (golf)bewegingen die zichtbaar zijn in zes jaar (onderzoek naar) gemeentelijke zorginkoop. Waar inkoop steeds gezien wordt als een sleutel tot transformatie, lijkt verandering de enige constante.
Eind september ging het Bibliotheekconvenant 2020-2023 van kracht. Hierin zijn de afspraken vastgelegd tussen de overheid en de bibliotheeksector over de maatschappelijke opdracht van de openbare bibliotheek: de preventie en bestrijding van laaggeletterdheid, digitale inclusie en een leven lang ontwikkelen.
Een gemeente of wijk waarin mensen tot op hoge leeftijd zelfstandig, fijn en veilig kunnen wonen. Waarin benodigde zorg en ondersteuning binnen handbereik zijn. Dat klinkt logisch. Maar om dit voor de nabije toekomst te realiseren, moeten betrokken partijen nú samen in actie komen. De Taskforce Wonen en Zorg helpt hierbij.
Oud-deelnemers aan het Philips Werkgelegenheidsplan (WGP) hebben op de lange termijn gemiddeld 8 procent méér werkzekerheid dan vergelijkbare werklozen die via publieke activeringskanalen zoals het UWV en de gemeente de arbeidsmarkt instromen. Het is een van de conclusies uit het recente proefschrift van Roy Peijen van Tilburg University naar de effecten op de lange termijn van het WGP.
Inclusief en klantgericht werken, dat willen alle organisaties in domeinen als zorg, welzijn, werk en inkomen. Die intentie werkelijkheid maken is een ander verhaal. Onderzoeksbureau Meetellen doet met getrainde ervaringsdeskundige onderzoekers onderzoek dat én aansluit bij de leefwereld van cliënten én doelgroepen goed bereikt. Kwaliteitsverbetering, activering en empowerment ineen.
In de Veenkoloniën komt meer dan de helft van de mensen die het wettelijke schuldsaneringstraject volgen uit een gezin dat inkomen uit werk of een onderneming ontvangt. Gezien de huidige economische crisis is het dus alle hens aan dek om ook voor deze groep een toename in schuldproblemen te voorkomen.
Er zijn weinig onderwerpen in het sociaal domein waar zoveel aandacht voor is als de schuldenproblematiek. Deze aandacht heeft echter nog niet tot een structurele reductie van de omvang van dit landelijke probleem geleid. Integendeel.
Het lijkt erop dat het sociaal domein de omslag aan het maken is van individueel werken naar een collectieve benadering. De gemeenschap wordt steeds meer het ankerpunt voor werkers. Werken aan gemeenschapsvorming vraagt om een radicaal andere benadering voor professionals. Minder doelgroepdenken, minder probleemdenken, andere taal.
Re-integratieprofessionals en jobcoaches die mensen met een arbeidsbeperking begeleiden, maken elke dag een veelvoud aan beslissingen die grote impact hebben op klant, arbeidsmarkt en financiën. In een literatuurstudie is het complexe web aan factoren in kaart gebracht dat deze beslissingen beïnvloedt.
Het hebben van parttime werk blijkt bij bepaalde groepen dé tussenstap te zijn om uit de bijstand te stromen. Het verstrekken van een premie kan mensen een zetje geven om te werken naast de bijstandsuitkering. Wat zijn de effecten van zo'n premie op uitstroom uit de bijstand?