Het thema van de eerste Zorg+Welzijn van 2024 is eenzaamheid. De helft van de volwassen Nederlanders voelt zich eenzaam. Dat kan gepaard gaan met lichamelijke en psychische klachten. Diverse experts geven aan hoe hulp te bieden. We lopen voorts mee met Outreachteam Nieuwegein langs ‘dichte deuren’ en voormalig topschaatser Stefan Groothuis vertelt over hoe hij zijn depressies te boven komt.
Eind vorig jaar mocht ik een gastles verzorgen op een hbo-opleiding leraar basisonderwijs (pabo) in Amsterdam. Om zich voor te bereiden op mijn les kregen de leerlingen van hun docent een aantal longreads voorgelegd.
We richten de spotlight dit keer op sociaal werker Eva Geelen. Zij won in 2021 de Zorg+Welzijn Award voor haar inzet tegen eenzaamheid. Zij is een echte verschilmaker.
Kwalitatief welzijnswerk, daar staan we voor! Maar hoe toon je die kwaliteit nou aan?
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen en heeft invloed op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van het leven, maar hoe zien de cijfers er eigenlijk uit met betrekking tot dit onderwerp? De antwoorden op deze vraag geven we hier.
Carolien gaat weg. Verlaat na 21 jaar de redactie van Zorg+Welzijn. En wat hebben al die jaren opgeleverd?
Ze praat soms wekenlang door de brievenbus, wordt regelmatig uitgescholden voor rotte vis en kan heel goed tegen stank en viezigheid. ‘U bent het waard', zegt ze vaak tegen haar cliënten. Een kijkje in de wereld van Ilonka Jansen en haar collega's van het outreachteam Nieuwegein.
Mantelzorgers zijn keihard nodig maar overbelasting is een risico. Hoe ga je ermee om als een mantelzorger het gevoel heeft dat ze zelf niet genoeg doet? Met een herkenbare casus wordt duidelijk hoe je respectvol en opbouwend communiceert met mantelzorgers, bijvoorbeeld over faalgevoelens en het volhouden van de zorg.
In Amsterdam gaan een sociaal werker en een servicemonteur van een woningbouwcorporatie samen langs de deuren in wijken met kwetsbare bewoners. Op deze manier komen ze makkelijker met de bewoners in contact.
Bert Santema (63) werkt als ambulant trajectondersteuner met zorgmijders. ‘Ik ben een liefhebber van deze groep, vanwege hun heel eigen kijken op dingen.' Bert spreekt 22 mei 2024 op het Zorg+Welzijn congres ‘Onbegrepen en zorgmijdend gedrag'.
De eenzaamheid onder jongeren is in 2023 opnieuw toegenomen. Dat is zorgelijk, toch bestaan er nog geen officiële richtlijnen die de sociaal werker adviseren over hoe hij of zij jongeren op dit gebied kan bijstaan. Officieel dan, officieus zijn die richtlijnen er wel.
De Wet zorg en dwang wordt op veel plekken niet goed uitgevoerd. Om die reden is een nieuw wetsvoorstel in de maak. Zolang die er niet is, moet een ‘bestuurlijk akkoord' voor 2024 de rechten van mensen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking bij onvrijwillige zorg beter borgen.
Het effect van interventies voor de aanpak van eenzaamheid is vaak teleurstellend, zegt bijzonder hoogleraar Tineke Fokkema. ‘Over het algemeen zijn de interventies ook nog eens individueel gericht terwijl de omgeving ook een rol speelt.'
In de vorige editie van Zorg+Welzijn presenteerden we je deel één van een groot overzicht met wetten waarmee jij te maken hebt. Wetten zoals de Jeugdwet worden regelmatig aangepast en het is een uitdaging om dit te blijven volgen. Daarom nu het tweede deel; wetten in het sociaal domein.
Van topschaatser naar werkvoorbereider in de bouw, en regelmatig gehinderd door stevige depressies. Stefan Groothuis heeft met hangen en wurgen geleerd met zijn kwetsbaarheid te leven. Gemakkelijk was het niet: ‘Ik leerde: tanden op elkaar en de beuk erin. Maar dat keert zich tegen je.
Twee experts vertellen over het begrip eenzaamheid. Het missen van betekenisvolle verbindingen, dat is eenzaamheid volgens Jeannette Rijks, oprichter van trainingsbureau Faktor5 en Ester Bertholet, oprichter van Ons Raadhuis in Velp.
Drank, drugs, gamen of roken: we zijn er allemaal gevoelig voor. Maar wat maakt nou dat bij de een de alcohol iets dwingends wordt, terwijl voor de ander een biertje onschuldig blijft? Is het een kwestie van een zwakke ruggengraat? Of spelen andere factoren een rol?