Zorg+Welzijn magazine nr. 10, 2017

    In het oktobernummer van Zorg+Welzijn een interview met hoogleraar Witte Hoogendijk over de invloed van stress op sociale problematiek. Verder artikelen over de witte bril van hulpverleners, een casemanager dementie, de invloed van gevaarlijke internethypes op het sociaal werk en de relatie tussen laaggeletterdheid en schuldhulpverlening.

    ‘De boer is een bijzonder mens’

    Tussen agrariërs en sociaal wijkteam zit een kloof. Dat vindt Hanneke Meester, interim-voorzitter van de Stichting zorg om boer en tuinder Nederland (ZOB). ‘De boer moet altijd sterk zijn voor anderen.’

    ‘Vraag niet meteen: hoe wil je eruit komen?’

    45-plus en voor langere tijd werkloos; vaak het begin van meer problemen. In Almere zijn ze er vroeg bij. ‘Mensen willen graag vertellen waarom ze zich schamen.’

    Hallo witte hulpverleners

    Van Zomergasten met psychiater Glenn Helberg tot het boek Hallo witte mensen van Anousha Nzume. Het racismedebat in Nederland zorgt voor felle gesprekken en veel ongemak. Hoe staat het met de witte bril in zorg en welzijn?

    #OMG: Een euro

    Max verkoopt tweedehandsboeken op markten overal in het land. Regelmatig snuffel ik in zijn kraam. En ik doe dat al zoveel jaren, dat ik meestal blijf hangen voor een praatje.

    Drie vragen aan…

    ‘Onze leden verwerken als sociaal werkorganisaties persoonsgegevens van hun cliënten. Ze zijn en voelen zich verantwoordelijk voor deze vaak gevoelige persoonlijke gegevens. Daar willen ze natuurlijk zo veilig mogelijk mee omgaan.

    Venray in verandering: Burgemeester belt psychiater

    Venray kent Hans Gilissen als een zachtaardige burgemeester die nooit uit zijn slof schiet. Tot de ochtend van donderdag 22 juni 2017.

    Onderzoek: Eenzaamheid is divers, complex en gelaagd

    Mensen worden ouder, wonen langer zelfstandig en dienen zelfredzamer te zijn. Door deze ontwikkelingen neemt de aandacht voor eenzaamheid toe. Maar wat weten we over eenzaamheid?

    Digitalia: App helpt bij gesprekken laatste levensfase

    Nieuwe digitale ontwikkelingen, handige apps en gadgets voor het sociaal domein. Heb je tips? Mail dan: zorgenwelzijn@bsl.nl

    Witte Hoogendijk: ‘Steeds meer mensen niet bestand tegen deze samenleving’

    Veel sociale problematiek begint bij stress. Hoogleraar Witte Hoogendijk: ‘Van een grote groep kwetsbare mensen vragen we echt te veel’

    Vier deskundigen over: Een casemanager dementie gewenst

    De organisatie van zorg voor mensen met dementie blijkt zeer ingewikkeld te zijn geworden. Er zijn vijftig verschillende varianten, er zijn verschillende stadia van dementie, en de zorg is vaak een langdurig traject. Robbert Huijsman pleit voor een herwaardering van de casemanager. Een goed idee?

    Jeugdhulp: ‘Zonder verstand van sociale media kan je beter ophouden’

    De Eraser Challenge, de Cinnamon Challenge, de Salt&Ice Challenge. Klinkende namen van gevaarlijke internethypes die jonge slachtoffers maken. Ook in Nederland. ‘Jongeren hebben ons keihard nodig.’

    dak- en thuislozen

    De grootste ellende en zonder zorg

    Het aantal dak- en thuislozen is in zeven jaar bijna verdubbeld. Het leven op straat vraagt veel van de gezondheid. Structurele ondersteuning ontbreekt. ‘Naar de teloorgang van mensen te moeten kijken, vind ik een van de moeilijkste dingen van mijn vak.’

    Als je de de kleine lettertjes niet kunt lezen

    Laaggeletterdheid is een van de redenen waarom mensen uitvallen in een schuldhulpverleningstraject. ‘We moeten van dienstverlener hulpverlener worden.’

    Column IPW: Omgekeerd minnelijk regelen

    Een tijdje geleden heeft Tamara een regeling getroffen bij de woningbouwcorporatie. Dit om haar huurachterstand te betalen. De maandelijkse aflossing is wat hoog, maar het zorgt er wel mooi voor dat ze met haar zoontje in hun huis kan blijven wonen. Ze weet niet goed wat ze met de andere achterstanden moet.

    regieteam

    Regieteam: Gezin voor jou, gezin voor mij?

    Op papier is de scheidslijn helder. De Nijmeegse sociaal wijkteams zijn er voor vroegtijdige en laagdrempelige vormen van hulp en ondersteuning aan bewoners in de wijk. Als er langer meerdere en omvangrijke problemen spelen in een gezin, komt er een verwijzing naar het regieteam. De praktijk is natuurlijk weerbarstig.

    keukentafelgesprek

    Het keukentafelgesprek: Bert Stavenuiter, directeur van Ypsilon

    De openstaande voordeur laat de nazomerwarmte en de bedrijvigheid van de Haarlemse Rijksstraatweg binnenstromen. De keuken van Ypsilon-directeur Bert Stavenuiter is strak en kleurrijk. Gele muren, oranje plafond, groene kastjes, een royale oranje glazen keukentafel/counter.

    Piet-Hein Peeters

    Redactioneel: Wit

    Collega Herman Keppy was nogal verwonderd over het artikel ‘Witte kennis is sowieso goed’ verderop in dit nummer. Jessica Maas sprak een aantal professionals over de vermeende witte bril van de hulpverlener.

    De cliënt spreekt: ‘Ik wou dat ik meer vrijheid had’

    ‘Van de huisarts kregen we een formulier toegestuurd, een jaar of 4 geleden. Of we wilden meedoen met het project Samen-Oud. Toen waren we allebei nog goed mobiel.