Wie wordt het eerst gebeld bij overlast? Het oktobernummer begint met een interview met Liesbeth Huyzer van de korpsleiding politie over de noodzaak van 24-uursopvang. Verder onder meer artikelen over het leed achter de voordeur als vader dement is en een migratieachtergrond heeft en over wijkteams en vechtscheidingen.
‘Als je als samenleving wilt dat zeer kwetsbare mensen ook deel van die samenleving uitmaken, dan hoort daar, denk ik, bij dat er in een gemeente een 24 uurs opvang is waar mensen die echt even de weg kwijt zijn naartoe gebracht kunnen worden. Een veilige omgeving waar in alle rust door stevige zorgprofessionals gekeken kan worden wat er met meneer of mevrouw aan de hand is, hoe het netwerk eruitziet.’
Een advocate van 34 met drie kinderen. Een automonteur van 60 met een versleten rug. Een meisje van 8 die kinderarts wil worden. Of ijscoman. Een jonge student die denkt dat homoseksualiteit besmettelijk is. Een oma van 80 die niet kan lezen of schrijven. Een kledingverkoper met ambities om een winkel te openen. Een tienermoeder die thuiszit, maar vooral heel graag naar school wil.
Voor ouderen met dementie is het belangrijk om sociaal actief te blijven. Het bevordert hun gezondheid én het welzijn van de mantelzorger. Het stimuleren van sociale participatie is echter niet eenvoudig, blijkt uit promotieonderzoek van Hanneke Donkers.
In het begin van mijn loopbaan als journalist schreef ik voor fotoblad Focus. Een belangrijk evenement was en is de Photokina in Keulen die om de twee jaar plaatsvindt. Op een keer bevond ik me op die beurs in gezelschap van een tiental Nederlandse fotohandelaren en journalisten toen een andere handelaar zijn opwachting maakte.Hij gaf iedereen omzichtig een hand.
‘Valentijn van Esch, oprichter van kennisplatform1Sociaaldomein.nl 'Een platform dat bedoeld is om vraag en antwoord bij elkaar te brengen. Gebruikers van het platform kunnen gratis een profiel aanmaken en aangeven wat hun expertise is.'
De politie is in de participatiesamenleving een logische partner van zorg en welzijn. Vindt Liesbeth Huyzer. ‘We hebben echt een 24 uursopvang nodig waar mensen die even de weg kwijt zijn naartoe gebracht kunnen worden.’
In 2017 pleegden 81 jongeren zelfmoord. In 2016 waren dat er 48. Een stijging van 40 procent. Staatsecretaris Blokhuis van Volksgezondheid laat onderzoek doen. Wat moet daar volgens experts zeker in staan? Wat zijn de signalen van suïcidale jongeren, en wat kun je als professional doen?
Een huisarts die zo nodig doorverwijst naar welzijnsactiviteiten. Waar dit gebeurt, lijkt het effect positief. Het vraagt wel om een welzijnscoach die goed met de huisarts samenwerkt én de grenzen aangeeft.
Moeten we ons abonnement op de Vereniging Kleine Kernen Limburg opzeggen of verlengen? Over die vraag vergadert de dorpsraad in Leunen. Venray-watcher Stan Verhaag is aandachtig toehoorder.
De roodbakstenen woning ligt midden in het liefelijke groen van Noord-Limburg. Een prettige inrichting: veel natuurlijke grijstinten, warm hout en een bont geschilderde piano. De keukentafel is enorm, niet gek gezien het grote gezin dat psychiatrisch verpleegkundige Jolanda Kleijn (51) deelt met echtgenoot en psychotherapeut Aad Renalda.
Onwetendheid, schaamte en een hoop leed achter de voordeur. Dementie komt bij oudere migranten relatief veel vaker voor dan bij autochtone ouderen. Met alle gevolgen van dien. ‘Als je niet weet dat het een ziekte is, vraag je ook niet om hulp.’
Minister Dekker heeft een wetsvoorstel gemaakt om mensen met schulden beter te beschermen. Het gaat om een aanpassing van het zogenaamde beslag- en executierecht. Doel is te voorkomen dat mensen met schulden onder het bestaansminimum komen.
Bergen op Zoom kampte jarenlang met hardnekkige problemen met dak- en thuislozen. Nieuwe, kleinschalige opvangvormen bieden, met dank aan creatieve financiering, sinds kort onderdak en begeleiding. Dat lijkt wonderwel te werken.
‘Mijn carrière in de zorg begon als verpleegkundige in het Slotervaartziekenhuis. En eindigde als verzorgende in de thuiszorg, een paar jaar geleden.
Professionals hebben te weinig oog voor de wisselwerking tussen financiële problemen en geweld of trauma. Dat stelt Ferdi Bekken, onderzoeker bij Fier, expertise- en behandelcentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties. ‘Sta je als hulpverlener niet stil bij die wisselwerking, dan blijf je dweilen met de kraan open.’
Nieuwe digitale ontwikkelingen, handige apps en gadgets voor het sociaal domein. Heb je tips? Mail dan: zorgenwelzijn@bsl.nl
‘Het vrijwilligerswerk bij Quiet werkt beter dan tien jaar lang ggz-therapie’, zei de psychiater tegen Hanny, die al jarenlang van een uitkering leeft. Quiet geeft mensen die in armoede leven weer zin in hun leven.
Vechtscheidingen vragen veel van wijkteams. Ondersteuning is er in vele soorten en maten. Leonieke van der Maarel, ontwikkelaar van de SCHIP-aanpak: ‘Onze aanpak is de enige die zegt dat je als ouder niet door de ogen van je kind moet kijken.’