Zorg+Welzijn magazine nr. 12, 2018

    CoverZWdecember2018

    In deze laatste Zorg+Welzijn ‘oude stijl’ aandacht voor onder meer radicaal integraal werken, voor samen leren, het belang van de virtuele wereld en de kerstbijdrage van het Instituut voor Publieke Waarden met daarin de radicale top 8 bestaanszekerheidsoplossingen.

    Redactioneel: Lijnen

    In deze laatste Zorg+Welzijn oude stijl vindt u een artikel over Ruwaard, een wijk in Oss die momenteel als nieuw paradepaardje rondgaat in het sociaal domein. Collega Cindy Cloïn beschrijft onder de titel ‘Het is moeilijk eenvoudig te blijven’ hoe in Ruwaard radicaal integraal wordt gewerkt.

    #HERMAN: Klaas

    Paar weken terug wandelde ik op een mooie zondag langs het terras van een restaurant. Keurige buurt, keurige stad. Voor mij uit liep een keurig geklede en opgemaakte, jonge vrouw die een hidjab droeg. Er zaten twee keurige blanke Nederlandse mannen en twee keurige Nederlandse vrouwen op het terras.

    Drie vragen aan…

    ‘Het ligt aan de vragen die je stelt. Een slecht voorbeeld is vragen stellen als: hoe denken jullie over vluchtelingen? Als je dit vraagt aan een groep buurtbewoners, schoolklas of sportteam, is de kans groot dat er ook allerlei negatieve meningen komen. Wanneer mensen horen dat iemand anders uit hun buurt of klas negatief denkt over bijvoorbeeld vluchtelingen, dan is de kans groot dat zij daardoor hun eigen mening negatief bijstellen.

    ‘Samen leren is noodzakelijk voor transformatie’

    Responsiviteit is voor Janny Bakker, bestuurder van Movisie, een kernwoord in het verbeteren van het werk in het sociaal domein. ‘In gemeentes waar ze echt met alle betrokkenen zijn gaan werken, zie je dat de kosten niet stijgen, maar omlaaggaan.’

    Vier deskundigen over: ‘Er moet nog heel veel gebeuren’

    Onlangs verscheen het eindrapport van het Schakelteam Personen met verward gedrag. Wordt de zorg voor deze kwetsbare mensen nu echt beter? ‘We zijn erachter gekomen dat de systeemwereld behoorlijk weerbarstig is.’

    In de virtuele wereld kun je altijd bij iemand terecht

    De virtuele wereld van Second Life, vooral bekend van virtueel vreemdgaan, biedt ook goede mogelijkheden om eenzaamheid te bestrijden. VayaV bedacht het project ‘Leuk voor elkaar’ en deed pilots in Zuid-Limburg. ‘Ik spreek nu in het dagelijks leven makkelijker mensen aan.’

    Venray in verandering: Houd het klein

    Bijna vijf jaar lang volgde Stan Verhaag voor Zorg+Welzijn hoe Venray de decentralisaties in het sociaal domein invult. Wat blijft hem bij?

    Onderzoek: Innovaties nodig voor betaalbare woonzorgvormen

    Kwetsbare ouderen met een kleine portemonnee konden vroeger terecht in een beschut verzorgingshuis, met zorg en ondersteuning, veiligheid en activiteiten binnen handbereik. Nu wonen deze ouderen steeds vaker zelfstandig in de wijk. Van welk aanbod kunnen zij gebruikmaken?

    Het keukentafelgesprek: ‘De verslavingszorg schiet tekort’

    De koffie dampt op de oude marktkraamtafel in de flatwoning in Genderbeemd, een Eindhovense wijk uit de jaren zeventig. De markante keukentafel is het kantoor van Marcello van den Anker. Hij woont hier samen zijn vrouw en de hond Bram, een schnauzer die na wat verplicht waaks geblaf zich weer lui uitstrekt op zijn kleedje. Van den Anker werkt als ervaringsdeskundige. ‘Een hype nu, iedereen noemt het anders, van supportwerker tot rolmodel.’

    Column IPW: Instituut voor Publieke…

    Dit is de laatste bijdrage voor Zorg+Welzijn van het Instituut voor Publieke Waarden. We gaan de komende jaren andere dingen doen. Dat is nodig. We hebben moeten constateren dat de voorbeelden die we beschreven in onze column al vijf jaar lang dezelfde voorbeelden zijn. Voor de mensen die in het putje van de verzorgingsstaat verdrinken, gaan de ontwikkelingen simpelweg niet snel en niet ver genoeg. Daarom in deze Kerstbijdrage de radicale top 8-bestaanszekerheidsoplossingen.

    ‘Het is moeilijk eenvoudig te blijven’

    De professionals zijn enthousiast, en de kosten pakken gemiddeld lager uit. Wat is het geheim van Ruwaard?

    De regels: Persoonsgegevens sneller naar jeugdreclassering

    Gecertificeerde instellingen die de jeugdreclassering uitvoeren, krijgen sneller de noodzakelijke gegevens uit de gemeentelijke Basisregistratie Personen (BRP) aangeleverd.

    En ze leefden nog lang en…

    Ali had zijn vrouw al vier jaar niet gezien. Maar nu eindelijk zijn ze weer samen met hun drie kinderen. Het leven in Nederland kan beginnen.

    Infographic Movisie: Integraal werken aan informele zorg met de digitale woudlopersgids

    De inzet van informele zorgers is onmisbaar om ervoor te zorgen dat mensen met een ziekte of beperking langer thuis kunnen wonen. Het ondersteunen van deze informele zorgers, van mantelzorgers tot vrijwilligers, vraagt om een integrale aanpak. Beleid rondom informele zorg raakt veel wetten en levensterreinen. Movisie ontwikkelde daarom de digitale Woudlopersgids om professionals en beleidsmakers overzicht te bieden en ondersteunen.

    Op zoek naar vast geld

    Veel sociale initiatieven gaan met enthousiasme en energie van start. Maar om overeind te blijven en uit te bouwen is meer structurele financiering nodig. Hoe doe je dat? ‘Met de aanpak van werkloosheid is redelijk eenvoudig een financieel interessante businesscase te maken.’

    De cliënt spreekt: ‘Ik ben eruit gestapt toen mijn moeder mij niet meer wilde’

    ‘Een aantal jongens uit de groep werd een half jaar geleden opgepakt. Ik ook. De officier van justitie klaagt ons aan voor straatroof, drugshandel, wapenhandel, inbraak en nog wat dingen.

    Congres: ‘Ze willen niet dat je het weet’

    ‘Slachtoffers van online misbruik maken in dezelfde periode vaak ook offline misbruik mee’, waarschuwt klinisch psycholoog Iva Bicanic, hoofd van het Landelijk Psychotraumacentrum en Centrum Seksueel Geweld (UMC Utrecht).

    Digitalia: Opening e-healthweek in Louwman Museum in Den Haag

    Nieuwe digitale ontwikkelingen, handige apps en gadgets voor het sociaal domein. Heb je tips? Mail dan: zorgenwelzijn@bsl.nl