Ondanks de lastige scheiding van zijn eigen ouders werd acteur Dirk Zeelenberg trouwambtenaar. Waarom? Een land zonder zelfmoord: is dat haalbaar? En wat zou jij doen als je verliefd werd op een cliënt? Lees er alles over in Zorg+Welzijn nummer 2 van 2020.
Het valt Zorg+Welzijn hoofdredacteur Sophie van Hogendorp op hoe positief professionals in het sociaal domein omgaan met corona. Ondanks dat het virus genadeloos om zich heen slaat en deze crisis ons echt nog wel even in zijn greep zal houden, maakt ze zich dankzij al die positiviteit toch wat minder zorger.
Hilda Gijsen (64) begon als neurologieverpleegkundige, maar heeft zich omgeschoold tot psychosociaal therapeut in Noord-Holland. Zij behandelt een man en vrouw met een moeizame relatie waarin incidenteel fysiek geweld voorkomt.
Op Marktplaats scroll ik door de stoelen. Yaël kijkt graag uit het raam naar de fietsers, wandelaars en auto's die passeren. Vanaf onze etage van eenhoog heeft ze mooi het overzicht. Voor dat raam staat nu zo'n esthetisch verantwoord Rohe-stoeltje van rotan, met een schapenvacht en een kussen erin. En hoe leuk het ook staat, voor Yaëls motoriek is deze stoel te hoog gegrepen. Als ze erin gaat zitten, verschuift-ie en als ze wil opstaan, valt de tere stoel vaak om, zodat ze op haar knieën belandt. Hoog tijd dus voor een mooie, solide fauteuil.
Als kind miste Dirk Zeelenberg (50) een liefdevol gezin. Zijn ouders lieten hem aan zijn lot over, zijn vader sloeg hem wel eens door de keuken heen. Hij is er sterk van geworden. 'Ik ben altijd blijven genieten van de mooie dingen in het leven.'
Is een land zonder één zelfmoord haalbaar? Gerdien Franx, manager landelijke agenda suïcidepreventie bij 113 Zelfmoordpreventie, en psychiater Jeroen Terpstra, verdedigen hun standpunt.
De Tweede Kamer nam op 4 februari een motie aan om de inzetbaarheid van ervaringsdeskundigen te vergroten. Een heuse mijlpaal: nog nooit eerder gaven de landelijke volksvertegenwoordigers zo expliciet steun aan versterking van het ervaringswerk. De motie ging helaas alleen over de inzet van ervaringsdeskundigen in de geestelijke gezondheidszorg en richtte zich puur op de financiering daarvan.
'Veel gezinnen in Beijum hebben te maken met een behoorlijk aantal hulpverleners. Wij hebben als wijkteamwerkers veel moeite om de rust in het gezin te houden als er zoveel instanties omheen draaien. Soms besluit je: de situatie in dit multiprobleemgezin is niet ideaal, maar goed genoeg om verder te gaan.'
Het was de laatste bijeenkomst voordat het Coronavirus het openbare leven grotendeels platlegde. In het prachtige Friendship Sports Centre in Amsterdam kon fotograaf Thijs Wolzak nog net de streetdance vastleggen onder leiding van Cynthia Morauw.
Indoortuin Plezier in Soesterberg biedt dagbesteding en een leertraject aan jongeren die het niet redden in het regulier en het speciaal onderwijs. Het bedrijf is opgezet door voormalig profvoetballer Jeroen Verhoeven en zorgprofessional Hayler Tamboer.
Integraal werken kan niet zonder de deskundigheid van degene die ondersteuning nodig heeft. De cliënt of patiënt wordt te weinig vertrouwd, vindt psychiater René Keet. 'Het gevaar is dat je het hele verhaal van een psychiatrisch patiënt kleurt vanuit een depressie of psychose.'
De zoon van Joke van der Meulen (58) heeft een ernstige psychiatrische stoornis. De meeste hulpverleners en therapieën losten niks op.
Als dorpsondersteuner is Marian Beltman de spil in het Oost-Groningse Wedde, Vriescheloo en Veelerveen. Ze signaleert en koppelt kwetsbare ouderen aan vrijwilligers die allerhande hand- en spandiensten verrichten: een klusje in huis of tuin, een spelletje of een wandeling. Als het nodig is, verwijst ze door naar professionele hulp.
Een gezonde leefstijl, eenzaamheid tegengaan en de grijze woonwijk opfleuren. Dat gebeurt in de Leidse wijk Stevenshof. Organisaties en bewoners hebben de koppen bij elkaar gestoken en vinden elkaar in 'de kracht van het collectief'.
Wat weten we cijfermatig over samenwerken in de wijk?
Kwaliteit van leven, vitaal ouder worden, het worden steeds belangrijker thema's in een vergrijzend Nederland. Maar hoe ziet dat er nu uit? Irene van Nispen Kress legde het vast in haar fotoboek Silver.
Wat is nu het ingrediënt om binnen de relatie 'cliënt' en 'hulpverlener' de kans te vergroten dat wij ook dat resultaat bereiken?
Tijdens het allerlaatste gesprek van het traject, dat in het teken staat van afronden en afsluiten, trekt Michel de stoute schoenen aan en vraagt Stella of ze een date met hem wil. Hoe zou jij reageren als je Stella was?
'Ik ben er even niet. Ik ben overreden door een graafmachine.' Zo informeerde Anneke Polman haar vrienden toen ze, met twee vermorzelde benen, werd ze wat ze nooit had willen zijn: onderdeel van het zorgsysteem.
Journalist Jessica Maas en fotograaf Bas Losekoot lopen een dag mee met Youssef Akhnikh, voormalig kickbokser én trajectbegeleider van het zwerfjongerenteam van dnoDoen in Alkmaar.
Geadopteerd uit Colombia, hechtingsproblemen in Nederland. Het leven van JORGE CHITO (36) kende vele dalen, met als dieptepunt schuld aan de dood van een collega. Tijdens zijn tbs-behandeling in een kliniek leerde Jorge zichzelf kennen. Nu werkt hij er als ervaringsdeskundige.
Caroline Kragt (36) is hulpverlener bij Kadera aanpak huiselijk geweld. Jaren geleden begeleidde ze een Afrikaanse vrouw die haar altijd is bijgebleven. Als kind werd ze als slaaf verhandeld. Eenmaal in Nederland kwam ze in een relatie met ernstig geweld terecht.