Francine Oomen schreef de succesvolle Hoe overleef ik-reeks. In dit magazine doet zij uit de doeken hoe zij zelf haar zware jeugd overleefde. Voorts aandacht voor Langer thuis wonen. Onder meer over de technische snufjes die dit mede mogelijk maken. Maar ook: hoe gewenst is het werkelijk?
Voor jongvolwassenen met een autismespectrumstoornis (ASS) is het vaak moeilijk om zelfstandig te wonen. Ambulant begeleider Jolyne helpt een tiental jongvolwassenen met hun dage- lijkse reilen en zeilen. 'Sommige cliënten zijn een soort eeuwige studenten die het liefst elke dag pizza of patat eten.'
Kranten en tv-uitzendingen besteden de laatste tijd regelmatig aandacht aan valse meldingen over kindermishandeling die zouden leiden tot vele onterechte uithuisplaatsingen. Daarbij wordt geopperd dat veel kindermishandeling voorkomen zou kunnen worden als er geld wordt gegeven aan arme gezinnen. Het zwartmaken van de beroepsgroep en simplificering van de problemen van ouders helpen mijns inziens niemand vooruit en vragen om nuancering met onderzoeksgegevens.
Zo lang mogelijk in je eigen huis en je vertrouwde omgeving blijven wonen. Dat is de norm in het Nederlandse beleid. Of het nu gaat om ouderen, jongeren, mensen met psychische problemen of andere groepen. Maar kijk je van een afstand naar dit uitgangspunt, dan kun je je afvragen hoe wenselijk dat eigenlijk echt is
Petra Koppe (43) is klantmanager bij Kredietbank Nederland, een organisatie voor schuldhulpverlening. Ze houdt zich bezig met het voorkomen dat mensen uit hun huis worden gezet. Koppe werd genomineerd voor de titel 'Schuldhulp- verlener van het jaar 2020'.
Yaël was niet lekker. Ze was niet echt ziek, had geen verhoging of verkoudheid, maar ze was toch niet helemaal lekker. De begeleidster van de instelling vond haar ook 'anders dan anders'. Ik besloot dat ze niet naar het logeerhuis hoefde uit de dagbesteding, maar naar mij kwam, zodat ze kon uitrusten. Willem, mijn verloofde, kon haar ophalen. Voor de zekerheid appte ik zijn foto naar Yaëls groep. Wat was ze blij toen ze de trap opkwam! Ik deed haar lekker in bad en na het eten liep ze zelf naar haar bed.
Voor honderdduizenden pubers biedt de succesvolle Hoe overleef ik-reeks van Francine Oomen troost en steun. Die miste ze zelf in haar pubertijd, waarin ze kampte met een agressieve stiefvader, seksueel misbruik en een eetstoornis. 'Mijn basisgevoel was jarenlang: je deugt niet.'
Mag een hulpverlener onbereikbaar zijn in zijn vrije tijd? Hulpverleners Sanne Hulshof, Ambulant begeleider bij de Trans in Assen en Edwin Walbeek bij Indaad in Amsterdam verdedigen hun standpunt.
Zoek naar de vraag achter de vraag! Het belang van deze benadering wordt in onze sector breed onderschreven. Dat wil echter niet zeggen dat dat makkelijk is. Professionals hebben ook hun blinde vlekken en mensen kunnen allerlei redenen hebben om, al dan niet bewust, niet met hun eigenlijke vraag aan te kloppen bij een hulpverlener.
'Onze dagbesteding is niet standaard, alles is maatwerk. Activiteiten ontwikkelen we sámen met cliënten en ook met kunstenaars. Onze directeur heeft als tropenarts in Afrika gewerkt. Hij is het gewend om vanuit niets iets te maken.'
Het was gelukkig een stralende dag toen Thijs Wolzak bij Mens en Tuin in Den Haag kwam fotograferen.
Wat als je partner, met wie je al vijftig jaar samen bent, ongeneeslijk ziek is en het leven voor jou niet meer hoeft als zij er niet meer is? Met die gedachte speelt Thom als zijn vrouw Florine is uitbehandeld. Het levert hem een lading onbegrip en kritiek op.
Beeldbellen met een cliënt. Sensoren die onveilige situaties in huis meten. Een digitale assistent die herinnert aan het innemen van medicijnen. De technologie staat niet stil: er komen steeds meer slimme oplossingen om mensen langer thuis te laten wonen.
Conny van Dongen (45) Kampt met psychoses en woont zelfstandig met ambulante begeleiding. Ze krijgt hulp via centrum Frits op een landgoed in de Brabantse natuur, met plek voor 12 logees en 30 daggasten.
Ouderen moeten langer thuis blijven wonen. Velen willen dat ook, ziet Margo van der Salm (51), ouderenconsulent bij Mooi welzijn in Den Haag. Technologische innovaties kunnen dat makkelijker maken, maar nemen de eenzaamheid niet weg. 'Iedereen heeft aandacht, af en toe wat hulp en een luisterend oor nodig.'
Zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, dat is de norm van het Nederlandse beleid. Dit geldt niet alleen voor ouderen maar ook voor jongeren, mensen met psychische problemen en andere groepen. Maar hoe zien de cijfers met betrekking tot het zo lang mogelijk thuis blijven wonen er eigenlijk uit? De antwoorden op deze vraag geven we hier.
OPEN over depressiviteit is een tentoonstelling van foto's en teksten die door het land reist. Het is een initiatief van Mirjam Bekker-Stoop, directeur van Stichting Open Mind, en fotograaf Linelle Deunk.
Het klinkt altijd zo mooi: 'We zetten het gezin centraal.' Nogal wat beleidsnotities, congressen en glimmende boekjes beginnen er ronkend mee. Maar hoe verder je leest, luistert en huivert, hoe minder je een concrete uitwerking ziet. Sterker nog, vaker zie je dat het bij die ene zin blijft.
Esther is wijkverpleegkundige en heeft een oproep gekregen voor een coronavaccinatie. Maar ze weet niet zeker of ze de vaccinatie wel wil. Niet omdat ze het virus onderschat, maar omdat ze als verpleegkundige ook goed bekend is met de keerzijde van sommige behandelingen en medicijnen. Een reden om wel voor de vaccinatie te gaan is dat ze werkt voor een detacheringsbureau. Ondanks dat een werkgever je niet kan verplichten je te laten vaccineren, is ze toch bang dat het, als ze niet voor het vaccin gaat, straks moeilijker wordt om nieuwe klussen te krijgen. Wat zou jij doen als je Esther was?
Meer leerlingen in beeld, minder schooluitval. Dat is het doel van School Als Werkplaats (SAW) op het Friesland College in Leeuwarden. Docent Jeske Koopmans en verslavingszorgmedewerker Taco van der Heide werken intensief samen op de ICT-opleiding.
Ton Derks, wijk-GGD'er in de gemeente Heusden in Noord-Brabant, komt in actie bij 'gedoe in de wijk.' Hij legt verbinding met allerlei zorgcollega's, jaagt aan en ontlast de politie.
In het Rotterdamse politiebureau waar hij zelf meermaals een straf uitzat runt Rodney van den Hengel sinds vijf jaar Heilige Boontjes. Een koffiebar en -branderij die 'jongeren van de straat' aan werk(ervaring) helpt. En aan eigenwaarde.
Rosita is eerste aanspreekpunt voor melders en professionals bij het advies en meldpunt Veilig Thuis. Zij heeft wel vaker heftige gesprekken, maar dat na dat ene telefoontje sloeg de schrik haar om het hart: niet het slachtoffer, maar de vermoedelijke dader nam op.