Zorg+Welzijn magazine nr. 3, 2023

    ‘Stop met plukken en sjorren aan mensen,’ zegt Machteld Huber. Zij is de grondlegger van het begrip Positieve Gezondheid waaraan het thema van deze editie is gewijd. In het zuiden van het land draagt de Beweging Limbirg Positief Gezond haar gedachtegoed uit. Naast de thema-artikelen gaat de Kennistoets over alcoholverslaving, doe deze vooral ook online. Verder mochten we een dag meekijken bij Altrecht in Utrecht waar men dagelijks heeft te maken met ‘mensen die de draad helemaal kwijt zijn.’

     

    DE HOOFDPIJNCLIËNT Wat te doen als er iets fout gaat?’

    Als wijkverpleegkundige heeft Caroline Smeets veel palliatieve sedaties voorbereid en uitgevoerd, met haar team. De eerste palliatieve sedatie zal ze niet snelvergeten.

    COLUMN Mishandeling stoppen voor het begonnen is

    Een journalist belde me met de vraag of Nederland een meldplicht kindermishandeling voor burgers zou moeten invoeren? Alsjeblieft niet, flapte ik eruit. De verhitte politieke debatten over een meldplicht voor professionals kwamen me direct voor de geest...

    IN BEELD Binnenwereld

    Tom van Limpt was als 18-jarige stagiair in een psychiatrische instelling al gefascineerd door de kamers van de bewoners. Jaren later mocht hij die vertrekken fotograferen in een forensisch-psychiatrische instelling.

    COLUMN Een onsje minder?

    Vertederend, ontroerend ook, om mijn kleindochter van drie geduldig voor de uitleenautomaat in de bibliotheek te zien staan. Ze is alvast begonnen met 'lezen', dit keer een boek met Buurman & Buurman.

    THEMA Feiten & Cijfers

    Positieve gezondheid is een brede benadering van gezondheid. De focus ligt op de mensen zelf, hun veerkracht en wat hun leven betekenisvol maakt, maar hoe zien de cijfers er eigenlijk uit met betrekking tot dit onderwerp? De antwoorden op deze vraag geven we hier.

    WAT WERKT Discriminatie tegengaan

    Meer dan de helft van de sociaal werkers meldt situaties met discriminatie niet, blijkt uit onderzoek van Movisie. Bovendien wordt discriminatie in de wijk vaak niet herkend. Onderzoeker René Broekroelofs vertelt hoe het anders kan.

    THEMA DE CLIËNT SPREEKT ‘Eindelijk wist ik dat ik mij niet aanstelde’

    Evelien (27) kreeg na jaren de diagnose dat ze de Ziekte van Lyme heeft. Inmiddels gaat het een stuk beter met haar door de inzichten van Positieve Gezondheid, waarbij haar huisarts een grote rol speelden.

    EDITORIAAL Wegwijs

    Begin januari begon ik bij Zorg+Welzijn. Ik had mij vooraf goed ingelezen, en had een duidelijk beeld van het mooie magazine en de uitdagingen die er zijn. Af en toe verzucht ik nog wel eens: 'Was het nog maar januari…'

    KIPPENVEL ‘Een contrast waar je u tegen zegt’

    Sociaal werker Redouan el Khayari (34) kreeg contact met een jonge vrouw van een jaar of 19 met gigantische schulden. 'Ze werd van het kastje naar de muur gestuurd. Bovendien was ze alleenstaande moeder en had ze problemen met haar ex.'

    BOEK ‘Ik wil het soms wel uitschreeuwen’

    In Nederland maken jaarlijks ongeveer 1800 mensen een eind aan hun leven. Toch is het onderwerp nog steeds een taboe. In het boek Zeg me waarom? vertelt Marjan Spelbrink het verhaal van veertien nabestaanden. In de hoop het stilzwijgen rond dit onderwerp te doorbreken.

    COLUMN Leuk hier?

    'Soms weet ik niet zeker wie de begeleiders zijn en wie de bilo's', zeg ik tegen Willem, mijn man. We zitten thuis op de bank en praten over de gehandicaptenzorg.

    COLUMN Naar verbondenheid

    De coronapandemie is inmiddels voorbij, maar de eenzaamheidspandemie slaat nog steeds onvermoeid om zich heen.

    ZO KAN HET OOK Zonder doelen of dossiers

    Bij de Dorpsacademie van beeldend kunstenaar Jenneke van Wijngaarden vinden 'thuiszitters' een culturele 'safe space' waar ze kunnen opladen. Zonder druk, doelen of dossiers. Dat werkt.

    Meelopen met de crisisdienst: ‘Situaties met kinderen grijpen me het meest aan’

    'In de war zijn' heeft heel veel gezichten, weet Lea Diepgrond (43), sociaal psychiatrisch verpleegkundige van de crisisdienst van Altrecht in Utrecht. Dagelijks hebben zij en haar collega's te maken met mensen die de draad helemaal kwijt zijn.

    Sergio Vyent (van First Dates): ‘In mijn herinnering stapte ik zelf naar de Kinderbescherming’

    Sergio Vyent (52), voormalig gastheer van tv-programma First Dates, groeide deels op in een kindertehuis en pleeggezin, maar noem hem geen slachtoffer van een slechte jeugd of start. 'Wat je meemaakt, hoeft je niet te verlammen. Ik geloof dat je zelfs in de moeilijkste situaties nog keuzes kunt maken.'

    Welzijnswerkers en de energietransitie: ‘De ramen zaten vol met schimmel’

    Mensen zijn niet dom, ze willen gewoon krijgen waar ze recht op hebben. En hun hoofd zit vol met allerlei andere problemen dan de energietransitie. Dus als je bewoners wilt helpen energie te besparen, laat de echte energiedeskundigen dan samenwerken met welzijnswerkers. Projectsecretaris Gerrit Vledder en sociaal werker Zoulikha Seddiki bewijzen in Soest hoe succesvol dat kan zijn.

    Chantal Welling: ‘Positieve Gezondheid hielp mij weer op de rit’

    Chantal Welling is trainer, coach en kwartiermaker Positieve Gezondheid. Deze brede benadering van gezondheid hielp haar zelf weer op de rit. Nu ziet ze het als dé manier om onze samenleving weer gezond te krijgen.

    Machteld Huber: ‘Positieve Gezondheid gaat níét over problemen oplossen’

    Het systeem van zorg en welzijn is als een mammoettanker, en die bijsturen gaat niet één twee drie, weet Machteld Huber, geestelijk moeder van Positieve Gezondheid. Huber pleit voor een cultuuromslag waarmee veerkracht en zingeving uitgangspunten worden, en niet de ziekte.

    ‘Professionals moeten erop durven vertrouwen dat mantelzorgers het goed doen’

    Barbara Oppelaar (56) is trainer, coach, acteur en directeur van Ervarea, een bedrijf dat maatwerk levert wat betreft voorlichtingen over mentaal welzijn. Op het Zorg+Welzijn-congres 'Samenwerken met de mantelzorger' in maart verzorgt zij een van de lezingen en een workshop.

    ERVARINGSDESKUNDIGE Autonomie

    Regina Jongma (51) zat heel haar jeugd in internaten en pleeggezinnen. Vaak had ze te maken met geweld en seksueel misbruik. Maar ze wist altijd dat ze bestaansrecht had. Nu helpt ze anderen met het ontwikkelen van een sterke autonomie.

    THEMA Reportage ‘Het gaat om de kracht van herhaling’

    Vanaf haar ontstaan werkt Welzijnsorganisatie Sociaal Werk De Schans vanuit het gedachtegoed Positieve Gezondheid. Dit heeft effect op zowel bewoners, medewerkers en netwerkpartners. Bewoner Addie Van Rossum-Lefeber: 'Mensen worden actiever, er ontstaan meer onderlinge contacten en de sfeer in ons dorp wordt beter.'