In dit magazine veel aandacht voor de schuldenproblematiek. Zo’n één op de vijf Nederlanders van boven de achttien jaar heeft daar mee te maken, zegt deskundige Tamara Madern. Voormalig GTST-acteur Jim Geduld klapt uit de school over zijn drugsverleden. Verder een ontroerende fotoreportage over Miriam, die niet was opgewassen tegen de lockdown.
Hoewel het eenvoudig kan in de wereld van moderne communicatie heb ik besloten om hoofdredacteur Sophie van Hogendorp deze maanden niet lastig te vallen. Zij is met zwangerschapsverlof - vandaar dat u de eindredacteur op haar plaats aantreft in dit magazine. Ik ben ouderwets: verlof is verlof, de collega's moeten in staat zijn de voorkomende werkzaamheden samen zelf op te knappen.
Gerhard Stuurman (64) is medewerker Veilig Thuis. Hij ondersteunt cliënten van 18 jaar en ouder die te maken hebben met problemen zoals misbruik of huiselijk geweld, waarbij sprake is van structurele onveiligheid.
Hoe wilden Hanno, mijn ex-man, en ik contact houden? Dat moest een kleine vijf jaar geleden ook in het ouderschapsplan. Zouden we bellen, mailen, sms'en? Ik vond het een opdringerige vorm van bemoeienis, maar zag ook wel het grotere plaatje: het ouderschapsplan als geheel moest een sfeer van vreedzame samenwerking ademen. En die vreedzame samenwerking zat 'm in al die details. In de praktijk praten we altijd even bij als Hanno Yaël op zaterdag brengt. Verder appen we veel, en over urgente of complexe dingen bellen we.
Voormalig GTST-acteur Jim Geduld was jarenlang verslaafd aan alcohol en cocaïne. Inmiddels is hij zestien jaar clean en runt hij zijn eigen ggz-instelling Geduld Interventies, waar hij anderen helpt van hun verslaving af te komen en in herstel te blijven. 'Ik wil teruggeven wat mij is gegeven.'
Is digitale hulpverlening een aanwinst en moet het dus blijven? Hulpverleners Hans versteegh, Trainer en auteur van Digivaardig Sociaal werk en Joris Slaets, Emeritus hoogleraar ouderengeneeskunde verdedigen hun standpunt.
De COVID-19-crisis heeft al langer bestaande scheidslijnen in onze samenleving nog scherper zichtbaar gemaakt. De burgemeesters van vijftien steden in Nederland waarschuwden al in de zomer van 2020 voor een tweedeling in de maatschappij. De sociale ongelijkheid groeit, wat met name zichtbaar wordt in kwetsbare wijken waar de werkloosheid en de armoede toenemen.
WALHALLAb is een ongewone leer-, werk- en opvoedorganisatie. 'Ben ik eigenwijs?, vraagt oprichter Marco Mout. 'Ja. En ik heb lak aan onzinnige regels.'
Thijs Wolzak werd eerst de hand gelezen toen hij kwam fotograferen bij Reaktatelier Anders Bekeken in Castricum.
Leo Lanser beschrijft in zijn boek De holle boom het verhaal van Leeuw, die in de jaren zestig en zeventig een groot deel van zijn jeugd in internaten woont. Hier moet hij, afgesneden van thuis, genezen van zijn astma.
Zelfs al weet je hoe je je budget moet beheren, dan nog kan het fout gaan. Tamara Madern ziet oplossingen in een andere aanpak van overheidsinstanties en in het stimuleren van gezond financieel gedrag. 'Maak het leuker om buffers op te bouwen.'
Wanda Bekker (41) is alleenstaand moeder van 2 zoons (19 en 7 jaar) en heeft flinke schulden. Ze krijgt hulp via haar bewindvoerder, schuldsanering en maatschappelijk werk.
Samantha (27) en Brian (26) raakten diep in de problemen. Een schuld, ooit €6.000, groeide uit tot een schuldenlast van €25.000. Gemakzucht en schaamte weerhielden hen ervan om op tijd aan de bel te trekken. Inmiddels krijgen zij weer grip op hun financiën.
Meer dan één miljoen mensen heeft problematische schulden. De overheid is de grootste schuldeiser en dat helpt niet mee de schulden te saneren. Sterker: de schuldenlast wordt groter. Wat gaat er fout? Marit Lüschen van het IPW: 'Vaak zijn het "onhandige" schulden.'
Zo'n een op de vijf Nederlanders van boven de achtien jaar heeft te maken met schulden, gemiddeld 39.000 euro per persoon. Schuldhulpverleners draaien overuren om deze mensen bij te staan. Maar hoe zien de cijfers met betrekking tot de schuldenproblematiek er eigenlijk uit? De antwoorden op deze vraag geven we hier.
Fotograaf Marijke Stroucken was al bezig aan een serie met de zussen Miriam en Ruth toen de lockdown toesloeg. Ruth zag hoe Miriam, die al dementerende was, nog sneller achteruitging. 'Geen isolatie, laat dat niet meer gebeuren, dat moet de les zijn.'
Heel vaak hoor ik in mijn praktijk dat er weer meer vertrouwen moet komen. Vertrouwen tussen gemeenten en (jeugdzorg)aanbieders. Tussen werkgevers en werknemers. Tussen professionals en gezinnen. Tussen gemeenten en gezinnen.
Buurtgezinnen is een mooi initiatief: gezinnen die het zwaar hebben (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen worden afspraken gemaakt over de steun. Het kan bijvoorbeeld gaan om een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. Maar stel, jij bent zorg-of welzijnswerker in de buurt en je hoort dat een kind die uit jouw ervaring volstrekt onhandelbaar is aan zo'n gezin wordt gekoppeld. Wat zou jij doen? Ga je dan een waarschuwende actie ondernemen en wie benader je? Of voelt dat als klikken of gaat het jou niet aan?
Hoe kan je niet-westerse jongeren met een beperking interesseren voor kunstcursussen? En hoe kan je ondersteuning blijven bieden aan moeders van diezelfde kinderen met een beperking? Simpel, Leila Badaou en Tanja van Dijk werken samen.
Kunstenaar Sandra Schouten werkte een jaar in een verpleeghuis voor mensen met dementie. Ze zocht naar nieuwe vormen van contact voor bewoners met 'onbegrepen' of lastig gedrag. Haar Aziatische glimlach - en later een glimlachboekje - bleek de ingang naar hartverwarmend contact met een Turkse bewoner.
Journalist Jessica Maas en fotograaf Bas Losekoot lopen mee met de 34-jarige Onur Sezgin van Veilig Thuis in Amsterdam. 'Alleen het verhaal doen, lucht vaak al op.'
Een verslavingsverleden, flinke schulden, twee opgerolde wietkwekerijen en bijna drie jaar dakloos. Op 9 januari 2016, de dag dat zijn vader overleed, ging de knop om. De 50-jarige Stanley van den Berg haalde zijn diploma's en werkt nu als persoonlijk begeleider bij het Leger des Heils in Utrecht.