Zorg+Welzijn magazine nr. 4, 2024

    Het succes kwam zangeres Lakshmi niet zomaar aanwaaien. In haar jeugd werd ze gepest waardoor ze een eetstoornis en een depressie ontwikkelde. Maar ze komt eruit. ‘Het podium was, en is, mijn safe space,’ zegt zij in deze editie van Zorg+Welzijn. In het themagedeelte aandacht voor ‘echtscheiding’. Over wat er aan hulp geboden kan worden en wat we van elkaar kunnen leren als collega’s in het sociaal domein.

    Juriaan ziet veel ellende achter de voordeur: ‘Doen wat je zegt en zeggen wat je doet. Daar gaat het om’

    Op zijn elektrische brommer tuft Juriaan Schouten (33), ambulant trajectbegeleider bij Limor, heel Den Haag door. Hij ziet veel psychisch leed en veel eenzaamheid onder zijn cliënten. 'Ben je nog naar de dagbesteding geweest?'

    REDACTIONEEL Na de scheiding

    Sinds 1 juli ben ik hoofdredacteur van Zorg+Welzijn. In ‘mijn' eerste editie besteden we in het themagedeelte aandacht aan ‘echtscheiding'.

    Column: hoe de term partnergeweld de realiteit van structureel geweld kan verhullen

    Tegenwoordig spreken we niet meer over vrouwenmishandeling, maar over partnergeweld of huiselijk geweld. Edith Geurts, inhoudsdeskundige ingrijpende jeugdervaringen en veerkracht bij Augeo Foundation, legt uit hoe dat ook verhullend kan werken. 'Om huiselijk geweld effectief en duurzaam te stoppen, is het belangrijk dat je in je werk met gezinnen oog hebt voor de rol die gender speelt.’

    THEMA Feiten & Cijfers

    Een scheiding hakt er behoorlijk, zowel voor ouders als voor kinderen. Hoe zien de cijfers er eigenlijk uit met betrekking tot dit onderwerp? De antwoorden op deze vraag geven we hier.

    COLUMN Thuis

    Een van de leuke dingen van op vakantie gaan, of te reizen, is te merken dat er verschillen zijn met thuis. Al zijn die minder evident sinds de globalisering en Europese Unie zich doen gelden.

    NIEUWE WET SEKSUELE MISDRIJVEN Slachtoffers worden beter beschermd

    Slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag worden vanaf 1 juli dit jaar strafrechtelijk beter beschermd. In meer gevallen kunnen slachtoffers aangifte doen en meer vormen van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag worden strafbaar. Wat is veranderd?

    THEMA Ouders laten luisteren naar elkaars pijn

    Ouders in Zwolle die twijfelen aan hun relatie, besluiten uit elkaar te gaan of een moeizame omgang hebben met hun ex, kunnen terecht bij het Relatie en Scheidingsteam. Teamleider Geraldine IJzerman: ‘Niet de scheiding maar de aanhoudende strijd tussen ouders is schadelijk voor hun kinderen.'

    DOSSIER ‘Ik gebruik nu wel de juiste interventies’

    Zestig procent van de mensen die overlijden door zelfdoding zijn niet bekend bij hulpverleners. Sociaal werkers die suïcidale gedachten bespreekbaar maken, zijn ontzettend belangrijk. Hoe voer je dat gesprek en hoe doorbreek je handelings- verlegenheid?

    THEMA Expertvisie ‘Wij mannen zijn primitieve eikels’

    Hulpverleners moeten zich bij scheidingen beter inleven in de emotionele behoeften van mannen. Dat is de oproep van Leo Scheermeijer, die een coachingspraktijk voor mannen heeft. ‘Er is een reden waarom die man met de deur slaat.'

    HET RUGZAKJE Lakshmi: ‘Ik was een heel makkelijke prooi’

    Eenzaamheid vormt de constante in de jeugd van zangeres Lakshmi Swami Persaud. Thuis is er spanning, op school wordt ze gepest. Op haar 14de gaat ze uit huis. Ze ontwikkelt een eetstoornis en een depressie. Maar ze komt eruit. ‘Het podium was, en is, mijn safe space.'

    DUBBELE DIAGNOSE Verslaafd en een andere psychische stoornis

    Veel cliënten met een verslaving hebben ook een andere psychische stoornis. Zo'n dubbele diagnose maakt behandelen en begeleiden heel complex. Hoe voorkom je bijvoorbeeld terugval als je cliënt met psychische problemen beïnvloed wordt door vrienden?

    RICHTLIJNEN KINDERMISHANDELING Blijf als hulpverlener een mens

    Recente richtlijnen, handreikingen en onderzoeken over kindermishandeling hebben één grote gemene deler: het kind moet zijn of haar mening kunnen geven. Vaak voelen kinderen zich enkel gebruikt als informant. Daarom zijn er in allerlei documenten praktische adviezen opgenomen om betere gesprekken met kinderen te voeren over kindermishandeling.

    SOCIAAL WERKER VAN HET JAAR Katie Eppenhof gaat niet mee met de stroming

    De Tilburgse Katie Eppenhof omschrijft zichzelf als ‘rebelse en eigenwijze jongerenwerker die niet met de stroming meegaat'. Daarbij mag zij de titel Sociaal Werker van het Jaar 2024 dragen. Wie is Katie en hoe kijkt ze naar haar vak?

    THEMA ECHTSCHEIDING Met kinderen praten over scheiden

    Wanneer ouders gaan scheiden, staat de wereld van een kind op zijn kop. Daarover praten is van belang, maar zelf zullen kinderen dat niet snel doen. Dit vanwege loyaliteit naar ouders, schuldgevoel, angst en/of schaamte. Hoe praat je met kinderen over de scheiding?

    SNEAKPREVIEW Kaveh Bouteh: ‘Cultuur is een bedachte sociale constructie’

    Mensen stoppen elkaar in culturele hokjes. Of ze stoppen zichzelf erin en sluiten anderen uit. Volgens Kaveh Bouteh, adviseur en trainer bij Pharos, is de aanname dat cultuur wordt gevormd door bepaalde strikte normen en waarden een voedingsbodem voor vooringenomenheid.

    WIJ SAMEN ‘Met hiphop kunnen jongeren hun verhaal vertellen’

    Jongeren bij elkaar brengen, de hiphopcultuur stimuleren en stigma's wegnemen. Dat is de missie van jongerenwerker Bob Noldus en danser Max Wolters. In Roermond organiseren ze danswedstrijden en festivals die de jongerencultuur een boost moeten geven.

    Positief opvoeden na de scheiding: ‘Ouders krijgen andere rol’

    Een scheiding hakt er behoorlijk in, zowel voor ouders als voor kinderen. Hoe kun je als hulpverlener ouders ondersteunen om samen de kinderen positief op te voeden na een scheiding? Fieke Rooseman, trainer op het gebied van scheidingen, geeft haar inzichten en praktische tips.

    Dilemma: neem jij cadeaus aan van cliënten?

    Stel, een cliënt wil je een cadeautje geven. Het kan gaan om iets kleins, zoals een doos chocolaatjes. Maar ook om een peperduur horloge. Hoe ga je daarmee om? Wat kun je nog met een gerust hart accepteren? En wanneer ga je over de schreef?

    Sociaal werker Juanita: ‘Ik zou meer gehoord willen worden’

    Juanita van Schoonhoven is netwerkmanager bij het buurtteam in Amsterdam Zuidoost en het gezicht van wijknetwerken. Hierin werken alle partijen binnen zorg en welzijn en uit andere domeinen in het stadsdeel samen. ‘Ik zie in mijn werk veel daad- en veerkracht, mensen die naar elkaar omkijken en een dorpse sfeer.’