Hoe helpt het basisinkomen in het sociaal domein? Waarom is ‘samenleven’ een negatief begrip geworden? En leidt zelfsturing tot betere hulpverlening? Op deze en meer vragen krijgt u antwoord in het aprilnummer van Zorg+Welzijn.
De politie kreeg in 2016 ongeveer 75.000 telefoontjes over mensen met verward gedrag, zo’n 14 procent meer dan het jaar ervoor.
De discussie over schulden en armoede is de interessantste die momenteel in het sociaal domein wordt gevoerd.
‘Als iemand oud is, niks meer te melden heeft, geen interesses meer heeft en uit het leven wil stappen, welk recht heeft de samenleving dan om dat te ontzeggen?’ Dat vroeg voormalig politicus en schrijver Jan Terlouw zich onlangs af op het publieksdebat Voltooid Leven. Naar mijn menig een terechte vraag.
Mensen denken te veel in wat ze niet hebben, in wat hun beperkt. Dat zegt hoogleraar Halleh Ghorashi. ‘Verhalen waar we ooit trots op waren, over mensen die iets van zichzelf geven voor een ander, vinden we nu vermoeiend.’
Een vast inkomen per maand om van te leven voor iedereen boven de 21 jaar. Zonder controle en voorwaarden vooraf en achteraf. Het basisinkomen. Is het een goed middel om de levens van kwetsbare mensen te verbeteren?
Een omgeving waar men begrip heeft voor dementie. Bewoners met de ziekte koppelen aan vrijwilligers, foto’s voor de wijkagent, één kliko voor het afval en een training voor winkeliers. In Veenendaal wordt een eerste wijk dementievriendelijk gemaakt.
Sommige dingen zijn vreselijk onhandig en oneerlijk georganiseerd. Neem Stan. Een leuke gast van 20 jaar. Die zich maar mooi heeft ontworsteld aan een al te ruig puberbestaan.
In de 24-uurszorg spelen het Elektronisch Cliëntendossier (ECD) en domotica een belangrijke rol. In theorie zouden beide systemen elkaar moeten versterken, in de praktijk lukt dat onvoldoende. Vilans onderzocht hoe dat komt en wat er beter kan.
Pauliene Kruithof (26) is schrijfster van De Naam, een boek over jeugdzorg
Soraya heeft dagen dat ze de bank niet afkomt. Dan voelt ze zich slecht en loopt alles in de soep. De kinderen naar school krijgen, lukt op zo’n dag niet, en eten wordt ook wel eens vergeten.
Zelfsturing maakte de laatste jaren een snelle opmars in de wereld van zorg en welzijn. Leidt het tot betere hulpverlening? ‘Je gaat zonder moeite met een cliënt mee naar een arts. Want je vertrouwt erop dat je op andere dagen minder uren kunt maken, en dat als jij vrij bent collega’s goede zorg bieden.’
Op een koude zaterdagochtend eind januari vindt de eerste heuse Venrayse Burgertop plaats.
Christiaan Verschoor werkt als maatschappelijk werker voor Gevangenenzorg Nederland. Hij en zijn collega’s coachen vanuit Zoetermeer de ruim 650 vrijwilligers die gevangenen ondersteunen in heel Nederland. Christiaan begeleidt zelf vooral langdurige individuele bezoektrajecten binnen de TBS.
‘Ik kwam de website www.durfjijmetmij.nl tegen op een poster van de ggz-instelling waar ik in behandeling ben. Geen datingsite, maar een chatsite waar mensen met een psychiatrische achtergrond op zitten. Je kunt dingen delen die de anderen goed begrijpen.
Na een pilot van negen jaar trekt het kabinet structureel geld uit voor mannenopvang. Mannen die slachtoffer zijn van mishandeling kunnen op steeds meer plekken terecht. Nu nog het taboe eraf: ‘Hulpverleners, zoals huisartsen, herkennen de signalen niet.’
Nieuwe digitale ontwikkelingen, handige apps en gadgets voor het sociaal domein. Heb je tips? Mail dan: zorgenwelzijn@bsl.nl
Movisie onderzocht hoe professionals in zorg en welzijn beslissingen nemen in hun werk. ‘Teams overleggen veel, maar uiteindelijk besluiten mensen individueel.’