De woningnood in Nederland raakt niet alleen de woningzoekenden zelf, maar heeft ook grote gevolgen voor het werk van sociaal werkers. Woningnood is daarom het thema van deze editie van Zorg+Welzijn waarin onder meer sociaal werker Sandy Frederiks vertelt ‘Ik denk dat zo’n 70 tot 75 procent van de hulpvragen die wij op ons inloopspreekuur krijgen over huisvestingsproblemen gaan, al dan niet in combinatie met andere problemen.’
Misschien herken je het: opvallend veel sprookjes gaan over verwaarlozing van kinderen. Sneeuwwitje, Klein Duimpje, Assepoester en Hans en Grietje…
De woningnood raakt niet alleen de woningzoekenden zelf, maar heeft ook grote gevolgen voor het werk van sociaal werkers. Hoe zien de cijfers er eigenlijk uit met betrekking tot dit onderwerp? De antwoorden op deze vraag geven we hier.
De woningnood in Nederland raakt niet alleen de woningzoekenden zelf, maar heeft ook grote gevolgen voor het werk van sociaal werkers.
Sandhia Samsoedien werkt nu drie jaar bij Reclassering Nederland in Rotterdam. Zij kon in eerste instantie moeilijk haar draai vinden in werken in het gedwongen kader. Na een burn-out vorig jaar is dit 180 graden gedraaid: ‘Waar ik mezelf over vijf jaar zie? Hier!'
Sommige mensen hebben moeite om mee te komen in de maatschappij. Ze veroorzaken overlast, komen in aanraking met politie en justitie en laten onbegrepen gedrag zien. Voor die mensen, waar alle instanties de handen van hebben afgetrokken, biedt Sven Bastiani (34) - samen met zijn team - een thuis.
Na haar scheiding blijft Emine Ug˘ur (46) - beleidsadviseur armoede en schulden, en columnist bij Trouw - onverwacht achter met grote schulden. En hoewel ze als bijstandsconsulent die wereld al goed kende, weet ze sindsdien pas echt wat leven in armoede betekent.
‘O, o, Den Haag, mooie stad achter de duinen', zo gaat een bekend liedje. Het is echter verre van koek en ei in de hofstad. Dat bewijst de hevige commotie rond de voorgenomen opvang van 750 mensen in een voormalig ziekenhuis. Met name de komst van 440 asielzoekers veroorzaakt veel onrust.
Regelmatig hoor je over de negatieve effecten van beeldschermgebruik bij kinderen. Bij de afspraken met je cliënt is haar dochtertje vaak fanatiek op de tablet bezig. Gaat dat niet te ver? denk je. Wat doe je?
Hoe gaat het met mensen die van een woonvoorziening naar (begeleid) zelfstandig wonen overstappen? Dat probeerden onderzoekers aan het Radboudumc te achterhalen. Ze spraken 72 mensen die deze stap maakten en volgden hen een jaar lang.
Onze maatschappij is doordrenkt van perfecte plaatjes op sociale media. Daarnaast heerst de onophoudelijke drang om te voldoen aan steeds hoger wordende levensstandaarden. Dan kan het wonen in een huis of situatie die niet aan deze idealen voldoet een bron van schaamte worden.
Veel kinderen die thuis te maken hebben met huiselijk geweld, mishandeling of chronische stress, krijgen ten onrechte het label ADHD of autisme opgeplakt. Zij worden daarmee niet alleen met een extra probleem opgezadeld, maar lopen ook de juiste behandeling mis.
Lang op een wachtlijst staan voor een woonplek is heel frustrerend. Fijn dus dat de plaatsing van dak- en thuisloze Amsterdammers in een woning of woonvoorziening efficiënter verloopt dan vroeger. Dit dankzij team VanStart van zorgorganisatie HVO-Querido.
Niet inslapen. Piekeren. Heel vroeg wakker worden. Overdag ontzettend moe zijn. Sociaal werkers krijgen regelmatig van cliënten te horen dat ze slecht slapen. Huisarts Bart van Pinxteren legt in dit verhaal uit dat slapeloosheid in de meeste gevallen een gedragsprobleem is, en je kun er wat aan doen.
In de casussen van sociaal werkers speelt woningnood direct of indirect een steeds grotere rol. Terwijl zij het woningtekort niet kunnen oplossen, kunnen zij mensen wél zo goed mogelijk door het systeem heen loodsen. Sandy Frederiks, sociaal werker bij MeerWaarde, geeft inzichten en tips.