Zorg+Welzijn magazine nr. 6, 2021

    Niemand minder dan Karin Bloemen vertelt in dit nummer dat zij in haar jeugd is misbruikt, maar vooral ook hoe zij toch gelukkig wist te worden. Thema van deze editie is huiselijk geweld, waarin experts en ervaringsdeskundigen de gedachten laten gaan over slachtoffer en dader. Een andere kant van het werk van Slachtofferhulp komt aan bod in de meeloopreportage: juridische bijstand ­– tot in de rechtszaal.

    EDITORIAL Hoe schulden vroeg signaleren?

    De Zuid-Koreaanse Gi-hun heeft vanwege een mislukte carrière enorm veel schulden. Zijn vrouw is, met hun dochter, bij hem weggegaan en heeft een nieuwe man. Bovenop de schulden die Gi-hun al heeft, bouwt hij vanwege zijn gokverslaving nog meer schulden op.

    DE HOOFDPIJNCLIËNT ‘Mevrouw werd steeds moedelozer’

    LAILA MOUFID, maatschappelijk werker in Den Haag, werkt nauw samen met huisartsen. Op een dag belt een van hen of hij een vrouw uit een andere gemeente met spoed mag verwijzen naar haar. 'Waarom lieten hulpverleners haar in de steek?'

    COLUMN Zonder bruidsmeisje

    Ik ben getrouwd met Willem. Het afgelopen najaar hebben we onze liefde groots gevierd met een huwelijk. We hadden een heerlijke dag: Willem droeg een gedicht voor, ik zong een liefdesaria. We zoenden elkaar en onze gasten nu dat allemaal weer mocht. We praten, aten, dronken en dansten. Eigenlijk was er maar één minpunt: Yaël was er niet bij.

    HET RUGZAKJE ‘Mijn mooiste wraak was gelukkig worden’

    Zangeres en cabaretière Karin Bloemen (61) werd van haar achtste tot en met haar veertiende stelselmatig seksueel misbruikt door haar stiefvader. Hij heeft haar jeugd - en het hele gezin - vernield. Maar niet haar leven. 'Ik nam me voor: ik heb recht op geluk, ik heb recht op een leuk leven.'

    DE STELLING ‘Agressieve cliënten zijn een risico van het vak’

    Zijn agressieve cliënten een risico van het vak of moeten we dat nooit accepteren? Hulpverleners Daan, Jeugdbeschermer en Caroline Koetsenruijter, agressie- en conflictexpert en auteur van het boek 'Jij moet je bek houden' verdedigen hun standpunt.

    COLUMN Tweehonderd jaar na Veenhuizen

    Wat kunnen we leren van de aanpak van sociale problemen van twee eeuwen geleden? Hoe kijken ze in de toekomst naar de aanpak die wij nu normaal vinden? Het zijn slechts twee vragen die bij Saskia Keuzenkamp, directeur van Movisie, opkwamen tijdens een bezoek aan Veenhuizen. 'Soms is het noodzakelijk om structuren ter discussie te stellen en te veranderen. Sociaal professionals kunnen daar een rol in spelen.'

    TEGENDRAADS ‘Ik heb een enorme hekel aan paarse krokodillen’

    'Ik denk dat bij sommige mensen wel wat alarmbellen afgaan wanneer ik bel. Ik kan nogal doortastend overkomen als ik iets wil regelen', zegt Jacqueline Eijndhoven, casemanager Dementie Zeist-Houten.

    BINNENKIJKEN Oma’s soep met ballen

    Nog net voordat in november nieuwe coronamaatregelen van kracht gingen, kon fotograaf Thijs Wolzak deze ontmoetingsbijeenkomst vastleggen in Multicultureel Ouderencentrum de Hudsonhof in Amsterdam.

    BOEK ‘Ik wil laten zien dat ieder mens van waarde is’

    Samen met zijn dochter schreef Marcel Kolder de autobiografie Mayim. Het boek verhaalt over het leven van zijn gelijknamige, zwaargehandicapte dochter en geeft een eerlijk inkijkje in de ondernemende manier waarop zij, haar ouders en broer weten om te gaan met alle uitdagingen op hun pad.

    ‘Er niet toe doen, is pijnlijker dan geslagen worden’

    Emotionele mishandeling, of nog erger, verwaarlozing, van kinderen wordt door professionals vaak over het hoofd gezien. Verbetering van de ouder-kind- relatie is volgens hoogleraar Bernet Elzinga vervolgens essentieel voor herstel. 'Als je ouders niet betrekt, is therapie als water naar de zee dragen.'

    THEMA De cliënt spreekt ‘Het stigma op plegers is een groot probleem’

    Mark (44) zijn hele leven stond in het teken van huiselijk geweld en daardoor had hij agressieproblematiek. Inmiddels is hij na 21 jaar forensische therapie ervaringsdeskundige en geeft hij advies aan directies en hulpverleners van de ggz over het beleid. 

    THEMA ‘Wegkijken is voor niemand een optie’

    Is een slachtoffer veilig? En hoe zorgen we dat het veilig blijft? 'Daar zit de kern van mijn werk', zegt Stefanie Moorman, casusregisseur huiselijk geweld, stalking en eergerelateerd geweld bij de politie Utrecht-Zuid.

    THEMA ‘Er was eigenlijk nergens aandacht voor’

    Peter Staal was tot twee jaar geleden mantelzorger voor zijn moeder met een verstandelijke beperking. Lang was er geen aandacht voor de beperking van zijn ouders en de invloed daarvan op zijn leven: emotionele en lichamelijke verwaarlozing. Hij zegt: 'Ik voelde vooral de schaamte en ik stond in de overlevingsstand.'

    THEMA Feiten & Cijfers

    Huiselijk geweld komt helaas overal voor. De ene keer vindt het plaats in een flatgebouw, de andere keer bij een luxe bungalow. Maar hoe zien de cijfers met betrekking tot huiselijk geweld er eigenlijk uit? De antwoorden op deze vraag geven we hier.

    COLUMN Ouderschap gaat over meer dan opvoeden

    Wanneer ouders het gevoel krijgen dat ze in de ogen van jou als professional tekort schieten, kun je de verbinding verliezen en tegenover de ouder komen te staan. Bovenal schieten we als maatschappij vaak zelf ernstig tekort richting ouders. Dit stelt Marielle Dekker, directeur van Augeo. Hoe het wel moet? Ze doet hier een voorzet.

    Kennistoets: Vroegsignalering van schulden

    De schuldenproblematiek in Nederland is groot. Bijna acht procent van de Nederlandse huishoudens heeft te maken met geregistreerde problematische schulden (CBS, 2021). Beginnende schulden kunnen vaak met hulp effectief worden aangepakt, bij ernstige schulden is dat al veel lastiger. Alle reden dus om proactief de helpende hand te bieden en aan de slag te gaan met vroegsignalering.

    KIPPENVEL ‘Ik vind dat ik heb gefaald’

    Naima (49) is gezinsondersteuner bij DOCK. Begin dit jaar hielp ze een migrantengezin met twee kleine kinderen dat op straat terechtkwam. Bij haar zoektocht naar vervangend onderdak liep Naima aan tegen de beperkingen van het sociale stelsel en hield zij het niet droog.

    IN BEELD De 293ste dag

    Henri was net ontslagen uit het ziekenhuis toen corona losbarstte. Of hij een tijdje bij zijn zus kon komen wonen? Carla Kogelman stemde toe, zorgde voor haar broer, maar fotografeerde hem ondertussen ook. 'We hebben maar één keer ruzie gehad.'

    ERVARINGSDESKUNDIGE PTSS

    Lang na zijn tweede missie in Afghanistan merkte Robin Imthorn (37) dat hij al tijden niet goed in zijn vel zat. Hij ging verkeerd om met zijn emoties. De stoere marinier zocht hulp, ging in therapie en herstelde volledig. Behalve dat hij weer werkt, zet hij zich nu ook in voor lotgenoten.

    MEELOPEN MET ‘Hoe lang waren de blauwe plekken zichtbaar?’

    Ze luistert, ze regelt én rekent. In de rechtbank komt ze op voor de belangen van haar slachtoffers. Florianne Dubbeling is juridisch medewerker bij Slachtofferhulp Nederland. 'Veel mensen denken bij Slachtofferhulp vooral aan de emotionele steun na een ongeval of misdrijf. Dat wij ook juridische bijstand leveren en meegaan naar de rechtbank, weet men vaak niet.'

    WIJ SAMEN Vissen binnen de penitentiaire inrichting

    Hoe zorg je dat een ex-gedetineerde zich goed gedraagt in de maatschappij? Hoe voorkom je dat iemand terugvalt in oud gedrag? Het project 'Vissen voor verbinding' biedt een oplossing.