“Bestaansonzekerheid” is het thema van dit nummer. ‘Als je maand in maand uit elk dubbeltje moet omdraaien, heb je geen ruimte om plannen voor de toekomst te maken’, zegt Monique Kremer, hoogleraar Burgerschap in dit magazine. Regelingen voor mensen die in bestaansonzekerheid leven zijn ingewikkeld en tegenstrijdig. Aan de sociaal werkers de taak hen te begeleiden.
Kranten staan vol met berichten over stijgende prijzen, groeiende bestaansonzekerheid en energiearmoede.
Kirsten begeleidt binnen de beschermde vrouwenopvang de meest complexe cliënten. Dus ze wist wel van wanten toen Natasja binnenkwam. Een cliënt die zó uitdagend was, dat collega's de handdoek in de ring gooiden. Kirsten pakte door.
Ik had het allemaal zo goed gepland. Op maandag zouden mijn man Willem en ik met de Thalys en de tgv naar Zuid-Frankrijk gaan, naar vrienden, en op zaterdagochtend vroeg zouden we terugkeren, precies op tijd om in de namiddag het zorgstokje weer over te nemen van Hanno, mijn ex-man.
Schrijver Philip Huff had een onveilige jeugd met continu ruziënde ouders die elkaar - en hun drie kinderen - regelmatig ook fysiek te lijf gingen. Hij schreef er een roman over. Daarmee hoopt hij ook anderen die in zo'n situatie zitten, of zaten, een stem te geven.
Esther de Bie biedt als ouderenadviseur ondersteuning aan ouderen, mensen in een sociaal isolement en mensen met dementie. Ze doet dat met oog voor de belastbaarheid en veerkracht van mantelzorgers. Ook wil zij elke dag weer inwoners van Veghel enthousiasmeren voor omzien naar elkaar.
De jongens in de Bossche wijk voetballen zo'n beetje elke dag. Osama - 19 jaar en niet onhandig aan de bal - dacht: wat zou het leuk zijn om een regionale zaalvoetbalwedstrijd te organiseren. Hij vond jongerenwerkers Tim en Murat in zijn idee. Het werd een landelijk toernooi met allure: The Dutch Lions Cup.
Het ministerie van VWS gaat er in diverse beleidsbrieven vanuit dat de problemen in de (langdurige) zorg zullen worden opgelost in het sociaal domein door sociaal werkers.
De Groengrijs bus is er voor tochten met een sociaal maatschappelijke doelstelling. Het idee erachter is dat met elkaar een hele dag op stap zijn en nieuwe indrukken opdoen, de sociale cohesie bevordert en leidt tot nieuwe vriendschappen en contacten.
'Er moet een realtime overzicht komen voor schuldenproblematiek. Zo'n dashboard is heel hard nodig, zegt Nadja Jungmann, sinds september 2022 bijzonder hoogleraar Bijzondere aspecten van het privaatrecht met schuldenproblematiek als specialisatie.
Door de inflatie, energiecrisis en flexibele arbeidsmarkt komt de bestaanszekerheid steeds vaker in het gedrang. 'Een zorgwekkende situatie', stelt Monique Kremer, hoogleraar Actief burgerschap aan de UvA. Sociaal werkers wil ze aanmoedigen om hun cliënten door complexe regelingen te loodsen, liefst met een persoonlijke aanpak.
Door de inflatie, energiecrisis en flexibele arbeidsmarkt komt de bestaanszekerheid steeds vaker in het gedrang, maar hoe zien de cijfers er eigenlijk uit met betrekking tot dit onderwerp? De antwoorden op deze vraag geven we hier.
Eefke Postma (30) zat jaren in de financiële problemen door de toeslagenaffaire waardoor haar bestaanszekerheid ernstig in het gedrang kwam. Ze kreeg hulp binnen haar eigen netwerk.
Wat gebeurt er als je jongeren in een marginale en risicovolle positie financiële bestaanszekerheid en vertrouwen geeft? Dan komt er perspectief en ruimte 'om te bouwen', zo laat de aanpak van het Bouwdepot zien. Joran Nijssen, maatschappelijk werker bij het Jeugd Interventie Team (JIT) in Amersfoort, begeleidt een aantal van deze jongeren.
Al meer dan twintig jaar werkt ze in Heerlen Noord. Ze kent de families die al jarenlang moeite hebben om het hoofd boven het water te houden, die kinderen zonder avondeten naar bed moeten sturen. Er zijn bewoners die alleen voor de 67-jarige Fien Cruts de deur opendoen.
Waar je wiegje staat, bepaalt voor een groot deel de kansen die je in de loop van je leven krijgt. Ook in Nederland is dat het geval. Vaak denken we bij kansenongelijkheid vooral aan de verschillen in sociaaleconomische omstandigheden van gezinnen waarin een kind geboren is.
Voor het Tropenmuseum portretteerde David Vroom mensen met iets dat zij belangrijk vinden voor hun identiteit.
Rob Marrevee en zijn vrouw adopteerden 21 jaar geleden twee broertjes van vier en één uit Ethiopië. En dat blijkt veel zwaarder dan gedacht. Voor henzelf, én voor de jongens. Hij maakte er een boek en een theatervoorstelling over.
Moet er een stop komen op asielzoekers? Hulpverleners Tamara, werkte zeven jaar in een AZC, en Marit, vrijwilliger bij een organisatie die vluchtelingen helpt verdedigen hun standpunt.
Als vrijwilliger van de plaatselijke welzijnsorganisatie nam ik zo'n dertig jaar geleden Stefan op sleeptouw. Een autistische jongen met wie de ouders soms geen raad wisten en voor wie isolatie de grootste bedreiging was.
Ze spreekt met ouders, met kinderen en jongeren en houdt een spreekuur op school. Lieke Caris (28) is jeugd- en gezinswerker bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg in Heythuysen. 'Er wordt in het het huidige systeem te vaak en te veel in hokjes en labels gedacht.'
Kinderen die sociaal werker Samira Fdani helpt, zien haar als zus of tante. Ze voelen zich thuis bij haar. In onze podcastserie Kippenvel vertelt zij op inspirerende wijze over haar manier van werken.
Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt in het huidige Nederland nog steeds niet vaak een kwartje. Meestal wordt er naar het onderwijs gekeken om de kansenkloof te verkleinen. Maar ook het sociaal werk kan een belangrijke rol spelen.
Wiet, alcohol, cocaïne, crack, heroïne. Eusebio la Croes was 35 jaar verslaafd. Na een moeizaam herstel inspireert hij nu jongverslaafden. 'Vroeger gaf ik ze drugs. Nu help ik ze er vanaf.'