Zorg+Welzijn magazine nr. 10, 2016

    Onderzoeker Will Tiemeijer stelt in het oktobernummer van Zorg+Welzijn dat we schuldenaren ongelijk moeten behandelen. Waarom? ‘Het gelijk behandelen van ongelijke gevallen is onrechtvaardig.’ Verder aandacht voor onder meer de aanpak van eenzaamheid, alleenstaanden met dementie en de kracht van Buurtcirkels.

    Piet-Hein Peeters

    Redactioneel: Poelenburg

    Terwijl wij dit nummer afronden, haalt de wijk Poelenburg in Zaandam het nieuws. Een groep jongeren houdt de gemoederen daar nadrukkelijk bezig. Geluidsoverlast, respectloos tegen de politie, agressief tegen buurtbewoners.

    #OMG: Voorgevoel

    Voorgevoel of intuïtie, hoe je het ook noemt, iedere sociaal werker maakt het mee. Je komt bijvoorbeeld in een gezin waar je tekenen van mishandeling ziet of merkt dat een kind wordt verwaarloosd. Hoe ga je daarmee om?

    Drie vragen aan…

    Joost van Alkemade, directeur van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk.

    Behandel schuldenaren ongelijk

    We begrijpen te weinig van mensen met schulden. Financiële zelfredzaamheid is volgens onderzoeker Will Tiemeijer niet voor iedereen weggelegd.

    Vier deskundigen over: Kan de overheid wel helpen tegen eenzaamheid?

    Het beleid van de overheid tegen eenzaamheid werkt niet, stelde hoogleraar ouderengeneeskunde Joris Slaets in de NRC van 21 augustus. Klopt dat? ‘Het geloof in initiatieven mag meer ter discussie staan.’

    ‘Je hoeft hier niet te betalen om een baan te krijgen’

    Maatschappelijke instellingen en gemeenten staan voor de opgave om vluchtelingen zo snel mogelijk mee te laten doen. Te lang thuiszitten, doet niemand goed. Het bevordert de integratie al helemaal niet. Maar hoe pak je het aan?

    Venray in verandering: Komt een man bij de wijkregisseur…

    Dik 400 gemeenten hebben hun handen vol aan de transities in het sociaal domein. Stan Verhaag bericht maandelijks over de ontwikkelingen in Venray.

    Onderzoek: De open ruimte van de opbouwwerker

    Jeroen Gradener onderzocht hoe opbouwwerkers hun positie kunnen behouden. Hij promoveerde onlangs aan de Universiteit Utrecht.

    Het keukentafelgesprek: Hendrik-Jan Derksen (43) is initiatiefnemer van ‘Welcome to Nijmegen’

    Met een liefkozend gebaar strijkt hij over de jaren 60- keukentafel in de moderne keuken. ‘Vintage. Mijn vrouw is goed in het vinden van bijzonder meubilair.’ Hendrik-Jan Derksen en Marinka Dohmen proberen de keukentafel voor hun gezin met twee jonge kinderen zo veel mogelijk ‘privé’ te houden, maar dat valt niet mee met hun drukke werkleven. Beiden zijn actief in de hulp aan vluchtelingen sinds de stroom, met name vanuit Syrië, vorig jaar op gang kwam.

    Sociaal werkers willen zichzelf nog wel eens vergeten

    De door FCB en Zorg+Welzijn georganiseerde verkiezing van de Sociaal Werker van het Jaar staat open voor aanmeldingen. De winnaar van 2015 benadrukt het belang van intercultureel vakmanschap.

    Het gevoel dat je niet meer meetelt

    Werkloze mensen lijden niet alleen financieel, maar ook mentaal onder hun situatie. ‘Onze arbeidsmoraal is meedogenloos en schaadt het zelfrespect van werklozen met grote afstand tot de arbeidsmarkt’, zegt onderzoeker Judith Elshout.

    De cliënt spreekt: ‘Ons gezinshuis is geen baan, maar ons leven’

    Judith Stoker en echtgenoot Jan Willem zijn gezinshuisouders. Zij zorgen voor vier kinderen die door een justitiële maatregel niet bij hun biologische ouders kunnen wonen. ‘De jongste kwam bij ons toen hij een baby van een paar weken was. Hij is geboren met een moeilijke en onzekere start. Niet bekend was hoe hij zich zou gaan ontwikkelen. Hij is nu 10 jaar en doet het heel goed.’

    Dementiezorg? ’Gemeente heeft beperkt budget en neigt naar beknibbelen’

    Alleen thuis en dementerend is niet zielig

    Van alle mensen die dementie hebben en nog thuis zijn, woont ruim 40 procent alleen. ‘Sommigen alleenstaanden met dementie nemen meer initiatief dan degenen met partner.’

    Niks mis mee om buurtbewoners te betrekken bij het wijkteam

    De Wmo is erop gericht dat mensen kunnen meedoen en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen en leven. Wijkteams kunnen daarin een rol vervullen, maar dan zullen ze bewoners, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers actiever moeten betrekken bij zorg en ondersteuning in de wijk.

    Luister ook naar oplossingen die niet realistisch lijken

    Een mevrouw vraagt om hulp in verband met haar zorgbehoevende man, die zelf geen problemen ervaart. Hoe zorg je dat ze de ondersteuning krijgen waarmee beiden het best geholpen zijn?

    Minder afhankelijk van de begeleider

    Buurtcirkels brengen mensen met een beperking die in dezelfde wijk wonen bij elkaar. Het Rotterdamse Pameijer is er in Nederland het verst mee gevorderd. ‘Soms moet je niets doen om iets tot stand te brengen.’

    Digitalia: Help een kind aan een clown

    Nieuwe digitale ontwikkelingen, handige apps en gadgets voor het sociaal domein. Heb je tips? Mail dan: zorgenwelzijn@bsl.nl

    wijkteam

    Weten hoeveel de buurt aan sla uitgeeft

    Informatie over wat er in de wijk gebeurt, hoe geldstromen lopen en wat je met dat geld kunt doen is vaak niet of nauwelijks te vinden. Terwijl die informatie cruciaal is om bijvoorbeeld een burgerinitiatief succesvol te maken. De wijkboekhouding kan helpen

    Congres: Het wijkteam als ogen en oren van de huisarts

    Huisarts Geert-Jan van Loenen, tevens algemeen bestuurslid van de Landelijke Huisartsen Vereniging, hoopt dat wijkteams niet alleen iets willen van de huisarts, maar ook nadenken wat zij als wijkteam die huisarts hebben te bieden.

    Column IPW: Maatwerk inkopen

    Maatwerk mogelijk maken. Vrijwel iedere gemeente wil het. Toch zien wij nog regelmatig dat de prioriteit elders ligt. Zoals bij eenvoudige inkoop. Omdat de afdeling inkoop zo bulkkorting bedingt. En voor een goede prijs inkopen, dat is misschien wel het belangrijkste doel van de afdeling inkoop. Maar het kan ten koste gaan van maatwerk. Belangrijker nog: het kan ertoe leiden dat nationale wetgeving lokaal wordt overtreden.

    Geef je reactie

    Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.