In het meinummer aandacht voor de groeiende vraag naar zorg nu hulp steeds dichterbij georganiseerd wordt. Ook spreken vier deskundigen zich uit over de kansen en belemmeringen van de nieuwe privacywet en vertelt Sanne Wullems hoe het in Utrecht lukt om GGZ in de wijk te implementeren.
De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) treedt op 25 mei in werking en versterkt de privacy van burgers, dus ook cliënten in het sociaal domein. Hoe zit dat nu met het delen van informatie tussen professionals?
Met zeventien procent van de stemmen is Groep de Mos in maart de grootste partij in de Haagse raad geworden. Ik, (import-)Hagenaar, moet het ze nageven, ze hebben ook hun best gedaan. De eerste posters die werden geplakt, waren van De Mos en Co, zo ook de eerste verkiezingenflyer die ik in de bus kreeg.
Deanne Radema, als extern adviseur verbonden aan Movisie.
Tweedegeneratie-migrantendochters met een baan in het sociaal werk zoeken hun weg tussen verschillende identiteiten en werelden. Hierin voelen ze zich niet altijd gesteund door hun beroepsgroep.
Vanaf 1 april moet iedereen van 18 jaar en ouder een eigen bijdrage betalen voor zorg die onder de Wet langdurige zorg (Wlz) valt. Dat geldt ook voor mensen die alleen dagbesteding en behandeling krijgen.
Veel statushouders kampen met financiële problemen. Een gemiddeld vluchtelingengezin start volgens Vluchtelingenwerk al snel met 12.000 euro schuld. Met alle gevolgen van dien. ‘Ik teken er soms icoontjes bij.’
Huisarts Niels Rossen suggereert in een tweet dat de gemeente Venray onzorgvuldig omgaat met de privacy van Wmo-cliënten. Heeft hij een punt?
‘Mantelzorgers zoeken veiligheid en goede zorg voor hun kwetsbare naaste’, weet Jacomien Wolfkamp uit rijke ervaring. ‘De klik met de zorgverleners is essentieel en brengt vertrouwen. Pas als dat vertrouwen tussen mantelzorger en zorgverlener er is, dan kun je zelf de zorg voor je kind loslaten.’
Specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet zag in haar praktijk mensen van wie de vaardigheden afnamen omdat zij niet meer actief aan de samenleving deelnamen. Ze bedacht het prijswinnende Ons Raadhuis.
Nieuwe digitale ontwikkelingen, handige apps en gadgets voor het sociaal domein. Heb je tips? Mail dan: zorgenwelzijn@bsl.nl
Hoogleraar Pieter Tops verdiepte zich in de geschiedenis van de Vogeltjesbuurt, een klassieke volkswijk in Tilburg. ‘Vroeger wilden we deze mensen werkelijk vooruithelpen, nu moeten ze vooral geen overlast veroorzaken. ’
Best een hoopvol nummer dit. Collega Mariët Ebbinge was in Velp waar een specialist ouderengeneeskunde het prijswinnende Ons Raadhuis heeft opgezet. Titel van het verhaal: Geen dagopvang, geen wijkcentrum.
De keuken in de Utrechtse bovenwoning is klein en rommelig, maar baadt in de warme voorjaarszon. Schrijver en voormalig dakloze Wim Eickholt is niet iemand die de schijn ophoudt. De pannen van de vorige avond staan nog op het gasfornuis en de vaat is niet gedaan, maar de koffie is vers.
Iedere maand presenteert Zorg+Welzijn een infographic van Movisie over een belangrijk vraagstuk in het sociaal domein. Dit keer is de informatie afkomstig uit het dossier 'Wat werkt bij implementatie van sociale interventies'.
Zorgverzekeraar CZ ontdekt stapje voor stapje het sociaal domein. Wim van der Meeren: ‘Er is een te groot gat tussen thuis en specialistische zorg intramuraal.’
Wijkteams worden overspoeld met complexe hulpvragen en komen niet toe aan preventie en collectieve voorzieningen. En dat terwijl het doel van de decentralisatie juist was om zwaardere zorg te voorkomen.
Juan is 55 jaar. Het gaat niet goed met hem. Juan heeft al een jaar of drie geen vaste baan meer. En dagelijks pijn. Eigenlijk al sinds hij in 1990 een auto-ongeluk kreeg.
Psychische zorg dichtbij. In de buurt. Het idee is bekend, de werkelijkheid zeer weerbarstig. In Utrecht en omgeving denken ze op de goede weg te zijn. ‘Soms ben je zo gewend om iets op een bepaalde manier te doen, dat je vergeet dat het ook anders kan.’