Door Carolien Stam – De eerste zeventien maatschappelijke makelaars hebben vorige maand hun certificaat uitgereikt gekregen. Hun taak is het een lokale of regionale infrastructuur op te zetten voor vrijwilligerswerk en maatschappelijke stages. De maatschappelijke makelaars ondersteunen organisaties en scholen de maatschappelijke stages voor leerlingen van het voortgezet onderwijs in te richten. Doel: jongeren een bijdrage laten leveren aan de samenleving en vrijwilligerswerk daarmee versterken.
Verplicht
Met ingang van 2011 wordt de maatschappelijke stage voor alle leerlingen van het voortgezet onderwijs verplicht. Per jaar zullen 190.000 leerlingen een stage van ongeveer 72 uur gaan lopen bij non-profit organisaties en – projecten. Gemeenten krijgen voor de bemiddeling en ondersteuning bij maatschappelijke stages van het rijk 5 miljoen in 2008 tot 30 miljoen in 2011.
Bijdrage
Het doel van de maatschappelijke stage is dat alle jongeren tijdens schooltijd kennis maken met vrijwilligerswerk en een onbetaalde bijdrage leveren aan de samenleving. Om maatschappelijke stages in deze omvang goed te coördineren en uit te voeren, hebben de ministeries van OCW en VWS en de VNG een convenant afgesloten voor de inrichting van een makelaarsfunctie.
Passend aanbod
Kenniscentrum MOVISIE verzorgt de – vijfdaagse – opleiding tot maatschappelijk makelaar. De makelaars kunnen aan de slag bij de steunpunten vrijwilligerswerk, vacaturebanken of vrijwilligerscentrales. Zij kunnen het vrijwilligerswerk versterken en het aanbod passend maken voor leerlingen. De maatschappelijke makelaars ondersteunen non-profit organisaties bij het plaatsen van stagiairs. Verder moet de makelaar bevorderen dat de stagiair de vrijwilliger van de toekomst wordt door een goede stageplaats voor te bereiden.
Investeren
Voor maatschappelijke organisaties is het belangrijk te investeren in maatschappelijke stages, benadrukt MOVISIE. Door de stages leren de jongeren met andere groepen en organisaties om te gaan. Bovendien maken ze kennis met het vrijwilligerswerk en zijn daarmee een potentiële vrijwilliger voor de toekomst.
Samenwerking
Voor een goede organisatie van de maatschappelijke stages is het nodig dat scholen, vrijwilligersorganisaties, gemeenten en welzijnsinstellingen samenwerken om de stages op te zetten. De jaren 2008 tot 2011 moeten worden benut om aan de hand van een aantal grote pilotprojecten de samenwerking op te bouwen.