Extreme stemmingswisselingen, dan weer heel blij, dan weer zwart somber. In Nederland hebben meer dan 150.000 volwassenen en jongeren last van een manisch depressieve stoornis. Voor mensen met de ziekte is het leven een dagelijkse strijd. Manische depressiviteit wordt vaak niet goed herkend, en familie, huisartsen en de omgeving weten er te weinig vanaf. Zonder de juiste behandeling leidt het vooral bij jongeren vaak tot een zelfmoordpoging.
NCRV Dokument zendt in de maand februari twee documentaires uit over manische depressiviteit bij jongeren: Jeanne (7 februari) en Het onderbroken leven van Evan (13 februari). Naar aanleiding van deze documentaires vindt op donderdag 17 februari in de Rode Hoed in Amsterdam een debat plaats over het gebrek aan kennis en de maatschappelijke dilemma`s rond manische depressiviteit. Middelbare scholen krijgen een educatief project aangeboden over de psychische stoornis. Het multimediale project is een samenwerking tussen de NCRV, Olympic Films, de Rode Hoed en Clientenbelang Utrecht.
lass=”readmore”>Ga voor meer video’s naar de videopagina»
Bron: NCRV Dokument
Jeanne, ik heb de reportage goed beluisterd en bekeken. Zowel Jeanne als mens en de productie als resultaat hebben een duidelijk beeld afgegeven. Ik weet zeker dat niet geprobeerd is om het “uiterste” in beeld te krijgen. Zonder met deze “schokkende en eenzame” beelden te komen is het goed gelukt om het vanuit Jeanne en haar ouders kant aan te voelen. Aanvoelen en invoelen, meeleven en inleven stonden voor mij centraal, klasse!