De staatssecretaris doet dat onder politieke druk. Het wetsontwerp, dat al in de Tweede Kamer is aangenomen, dreigde te sneuvelen in de Senaat. De fracties van ChristenUnie en SGP, die het kabinet nodig heeft voor een meerderheid in de Eerste Kamer, hebben er grote moeite mee.
Onbegrip
Het uitstel van de mantelzorgboete met een jaar kost naar verluidt zo’n 10 miljoen euro. De PvdA reageert verheugd op het besluit. ‘Invoering van de mantelzorgboete stuitte op veel onbegrip in de samenleving. Deze oplossing biedt het kabinet de mogelijkheid om met een afgewogen plan te komen voor mantelzorg’, zegt Tweede Kamerlid John Kerstens.
Lagere kosten
Coalitiegenoot VVD wijst erop dat de mantelzorgboete weliswaar een jaar wordt uitgesteld, maar daarmee niet van de baan is. Volgens Kamerlid Anoushka Schut moet het uitgangspunt blijven dat ouderen, die met hun kinderen samenwonen, lagere kosten van levensonderhoud hebben. Ze kunnen daardoor toe met een lagere AOW. CDA-Kamerlid Pieter Heerma, die zich fel tegen de maatregel verzette, is blij dat de coalitie ’tot inkeer is gekomen’.
Senaat
De senatoren Peter Ester (ChristenUnie) en Gerrit Holdijk (SGP) zijn blij met het uitstel. ‘Goed nieuws dat de mantelzorgboete van tafel is. Eindelijk gaan we een discussie voeren over de waarde van mantelzorg en mantelzorgers’. De SGP vindt dat meer voorbereidingstijd nodig is om een goede oplossing voor mantelzorgers te krijgen.
Afstel
Linda Voortman van GroenLinks hoopt dat van uitstel afstel komt. ‘Het kabinet heeft de mond ervan vol dat mensen meer voor elkaar moeten zorgen, dan moet je mensen die dat doen niet beboeten.’
De Tweede Kamer stemde in februari over de motie-Klein, waarin wordt gevraag mantelzorgers te ontzien van de zogenaamde ‘kostendelersnorm’. De samenwerkende ouderenorganisaties vinden dat de ‘mantelzorgboete’ van tafel moet. Lees meer >>