Alsof mantelzorgers niet al genoeg drukte ervaren? Waarom zouden zij nog vrijwilligerswerk naast hun taken als mantelzorger willen doen? Omdat 43 procent van de 750.000 mantelzorgers van 65 jaar en ouder aangeeft dat ze zich regelmatig eenzaam voelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum, het zogenoemde ISCOPE: Integrated Systematic Care for Older People.
Vrijwilligerswerk
De groep 65-plus mantelzorgers geeft aan dat zij het belangrijk vinden om deel uit te blijven maken van de maatschappij. Volgens Jan Romme, directeur van de Stichting Gouden Dagen, stelt dat mantelzorgers, ondanks hun zware zorgtaak toch moeten proberen daarnaast vrijwilligerswerk te verrichten, hoe klein ook. Dat klinkt als extra belastend, maar uit recent Brits wetenschappelijk onderzoek van Age UK blijkt dat vrijwilligerswerk de allerbeste interventie is tegen eenzaamheid.
Middenin de maatschappij
Mantelzorgers die vrijwilligerswerk doen staan weer middenin de maatschappij’, aldus Romme. ‘Het bevordert de sociale contacten, geeft structuur aan het vaak monotone leven en maakt ouderen in algemene zin gezonder en blijer. Mensen kunnen steun en advies zoeken bij andere vrijwilligers en lotgenoten.’
Ervaringsdeskundig
Romme maakt wel duidelijk dat vrijwilligerswerk niet voor alle mantelzorgers is weggelegd: ‘Er zijn mensen die zoveel zorg hebben om hun dierbaren dat ze nergens anders meer aan toekomen. In die vaak zeer zware omstandigheden, is het niet te doen’, weet Romme, die zelf ervaringsdeskundig is.
Stichting Gouden Dagen
De Stichting Gouden Dagen zet zich in voor de bestrijding van eenzaamheid onder ouderen die zelfstandig thuis wonen. De stichting biedt verschillende welzijnsactiviteiten aan, waarvoor oudere vrijwilligers zich kunnen inzetten. Er zijn bijvoorbeeld wekelijks Gouden Koffie-ochtenden (gratis koffie), Gouden Maaltijden waarbij ouderen maaltijden verzorgen voor kwetsbare ouderen, Gouden Wensen en natuur- en cultuurprojecten afgestemd op de diverse interesses van ouderen.