Mantelzorgers konden vroeger aanspraak maken op het mantelzorgcompliment. Dat was een bedrag van 200 euro dat werd uitgekeerd aan de zorgvrager die daarmee zijn of haar mantelzorger kon bedanken. Deze regeling is per 1 januari 2015 afgeschaft; gemeenten kunnen nu zelf invullen hoe zij hun mantelzorgers waarderen.
Cadeaubon
Dat doen gemeenten op verschillende manieren, zegt Mezzo de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Ze geven een cadeaubon of een geldbedrag dat varieert van 25 euro tot 200 euro. Die waardering geldt in bepaalde gemeenten alleen voor mantelzorgers ouder dan 21 jaar en weer ergens anders moet je minstens 8 uur per week mantelzorgen om Sommige gemeenten organiseren een uitje, geven een cadeautas of hebben zelfs nog geen beslissing genomen over hoe ze hun mantelzorgers gaan waarderen, terwijl zij vanaf 1 januari 2015 wel budget hiervoor hebben.
Zo waardeer je de mantelzorger
De mantelzorger wil geen ceremonie of een uitstapje als blijk van waardering. Er zijn betere vormen om de mantelzorger te waarderen, zo blijkt uit gesprekken met Amersfoortse mantelzorgers.
Mantelzorgen
Mezzo merkt dat veel mantelzorgers teleurgesteld zijn over wat ze krijgen. Vooral omdat het mantelzorgcompliment voorheen 200 euro was en mensen nu vaak een bon krijgen ter waarde van een kleiner bedrag. De vereniging rekende uit dat een mantelzorger gemiddeld 1100 euro per jaar kwijt is om te kunnen mantelzorgen. Dan kun je denken aan parkeer- en benzinekosten. Ook het vroegere mantelzorgcompliment weegt daar niet tegenop, maar volgens Mezzo vonden mantelzorgers die vorm van waardering toch belangrijk.
Informeren
Toch halen lang niet alle mantelzorgers hun waardering op, zegt Mezzo. Dat komt omdat zij zichzelf niet altijd zien als mantelzorger, maar ook omdat de gemeente volgens de vereniging niet goed informeert over de waardering. Mezzo vindt het een belangrijke taak voor de gemeente om de mantelzorger te bereiken en gaat in 2016 samen met de VNG bekijken hoe de mantelzorgwaardering beter kan.