Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mantelzorgers dementerenden hebben vaak depressie

De helft van de mantelzorgers voor dementerenden ouderen heeft last van een klinische depressie. Oorzaak van de depressie is in veel gevallen 'te lang en te veel geven', stelt Myrra Vernooij-Dassen, hoogleraar 'Psychosociale aspecten van zorg voor kwetsbare ouderen' aan het UMC St Radboud in Nijmegen.
Mantelzorgers dementerenden hebben vaak depressie

Veel mantelzorgers gaan te ver in het zichzelf wegcijferen en worden daar zelf ziek van worden. Van de mantelzorgers die lijdt aan een klinische depressie, wordt slechts 20 procent voor deze ziekteverschijnselen behandeld, aldus Vernooij-Dassen, die donderdag in Nijmegen een oratie houdt over geven en nemen in de zorg.

Zelfwaardering
In haar rede ‘Het is zaliger te geven dan te ontvangen’ onderstreept de hoogleraar het belang van psychosociale interventies die zowel de kwaliteit van zorg als de kwaliteit van leven verbeteren. Nodig zijn interventies die het functioneren en de zelfwaardering van kwetsbare ouderen en hun naasten verstevigen. Deze methoden leiden tot betere resultaten, maar respecteren ook de behoefte en de persoon van de ontvanger.

Onafhankelijkheid
Afhankelijkheid tast vaak het gevoel van eigenwaarde aan. Bij psychosociale interventies moet het behoud daarvan dan ook een belangrijke plaats krijgen, betoogt Vernooij-Dassen.

Medisch socioloog

Prof.dr. Myrra Vernooij-Dassen is medisch socioloog en werkt bij verpleeghuis Kalorama en bij de afdelingen Kwaliteit van Zorg en Verpleeghuisgeneeskunde van het UMC St Radboud.
Zij bekleedt als eerste de Joop Michels-leerstoel, die ingesteld is door de Stichting Kalorama in samenwerking met het UMC St Radboud. Prof.dr. Joop Michels was de eerste Nederlandse hoogleraar Verpleeghuisgeneeskunde.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.