CNV concludeert dat wettelijke regelingen rond mantelzorg beter onder de aandacht moeten worden gebracht. Uit het onderzoek blijkt ook dat ongeveer 80 procent van de werkende mantelzorgers moeilijkheden ondervindt bij het combineren van hun baan en zorgtaken. Bijna een derde geeft aan dat mantelzorg op het werk niet bespreekbaar is, aldus CNV Dienstenbond. De vakbond wil mantelzorg op de agenda te zetten in maatschappelijke en politieke discussies en het thema opnemen in cao-besprekingen bij bedrijven.
Verlof
Zo is er het calamiteitenverlof, bedoeld voor noodsituaties waarop de mantelzorger direct moet reageren. De werkgever betaalt tijdens dit verlof het salaris door. Daarnaast is er het kortdurend verlof bedoeld om enkele dagen noodzakelijke zorg aan (pleeg)kinderen, de partner of ouders te kunnen geven. De werkgever betaalt tijdens dit verlof minstens 70% van het loon door. Wanneer een mantelzorger voor een langere tijd voor een zieke naaste moet zorgen, kun hij gebruik maken van langdurend zorgverlof. De werkgever hoeft de werknemer niet door te betalen.
‘Mantelzorgers onwetend over verlofregeling’
Mensen die de zorg voor een naaste combineren met een baan, weten vaak niet dat ze recht hebben op vrije dagen. Bijna de helft van de werkende mantelzorgers is niet op de hoogte van de wettelijke verlofregelingen. Dat blijkt uit een onderzoek van CNV Dienstenbond onder zijn leden.
Erg goed dat dit onder de aandacht wordt gebracht. Jammer, ook gezien de ontwikkeling in deze: meer beroep op mantelzorgers plus steeds minder mensen wonen in gezinsverband, hebben geen kinderen ( of te ver weg of willen de kinderen niet als mantelzorger), geen ouders (meer), dat deze regelingen niet gelden voor vrienden, buren etc. Als men kan aantonen dat men mantelzorger is, waarom dan niet dezelfde regelingen als voor de familie-mantelzorgers gelden?