Pro
‘Het is inderdaad fors mis in de thuiszorg. Omdat de markt is vrijgegeven en de gevestigde bedrijven vaak flinke tarieven vragen, springen er per jaar tientallen van die nieuwe bedrijfjes in dat gat. En als er niet wordt ingegrepen, zal het alleen maar erger worden.
Je moet je bij zo’n bedrijfje overigens niet teveel voorstellen. Ze beginnen bij wijze van spreken in de kelder of op zolder, en dat is het dan. Er speelt een aantal problemen bij de nieuwkomers. Allerlei zaken die in een gewone organisatie goed geregeld zijn, gebeuren daar niet. Scholing wordt niet gegeven, protocollen zijn onbekend, functioneringsgesprekken worden niet gehouden. Ook is er vaak een mismatch tussen werknemer en cliënt. Iemand heeft bijvoorbeeld verpleegkundige hulp nodig en krijgt vervolgens een verzorgende aan huis die alleen maar het huishouden kan doen.
En wat je ook nogal eens ziet, is dat de werknemers nauwelijks Nederlands spreken. Ik vind het absoluut nodig dat hier wat aan gebeurt. Ik denk dat het goed is dat Bussemaker eisen stelt aan de thuiszorgbedrijven. Cliënten hebben recht op zorg, en die moet door organisaties worden geleverd die ook kwaliteit kunnen leveren.’
Elly van Soelen, cao-onderhandelaar NU’91
Contra
‘Wij delen de uitkomsten van de inspectie dat de kwaliteit van de zorg van veel nieuwe bedrijfjes ver onder de maat is. Het gaat in veel gevallen om kleine bemiddelingsbedrijven en particuliere zorgbureautjes. Het punt is, en dat constateert de inspectie ook, dat zij zich niet aan de regel- en wetgeving hoeven te houden, zoals vastgelegd in de Kwaliteitswet. Onze leden zitten daar wel aan vast. Hoe dat komt? Ik kan je daar geen antwoord op geven. En voor zover ik weet, wist de inspectie dat ook niet.
Maar waar het ons om gaat, is dat het geen zin heeft om, zoals Bussemaker wellicht wil, nieuwe regels en wetgeving te bedenken. Wat er moet gebeuren, is dat nieuwkomers aan dezelfde regels worden gehouden als de al bestaande thuiszorgbedrijven. Dan is er sprake van eerlijke concurrentie – die is er nu niet. Bovendien weten cliënten dan dat ze kunnen vertrouwen op de kwaliteit van de geboden zorg. Dus die verplichte registratie van de staatssecretaris alleen is niet de oplossing. Iedereen moet zich gewoon aan dezelfde regels houden. Daar moet VWS voor zorgen.’<>
Jaap Knoppert, woordvoerder Actiz
tja , en die gemeente die niet voor een reeele prijs zorg in willen kopen , en zo met schoonmaakbranche in zee gaan ? wel o.k.?
en wel gekwalificeerde organisatie’s die hun eigen mensen niet cao vergoeden ? wel o.k. ?
er is nog veel controle en werk aan de winkel .