Alle gedetineerde Marokkaans-Nederlandse jongeren die de gevangenis verlaten, krijgen nazorg. Naast het aanbod voor onderwijs of arbeid aan deze jongeren die een uitkering aanvragen, staat de FFKappe-aanpak: met de jongere die overlast veroorzaakt wordt een contract afgesloten. Er komen extra bevoegdheden tegen overlast, onder meer wordt wetgeving voorbereid die het mogelijk maakt om een wijkverbod op te leggen. Ouders worden aangesproken op hun verantwoordelijkheden en krijgen – indien nodig – (gedwongen) opvoedondersteuning.
Lange adem
Dat zijn enkele belangrijke maatregelen die het kabinet heeft gepresenteerd tegen de overlast van met name Marokkaanse probleemjongeren. Op dit moment komen Marokkaanse jongeren vier keer zo vaak in aanraking met de strafrechter als gemiddeld. Volgens minister Eberhard van der Laan voor Integratie gaat het om een project van de lange adem. ‘Dit is een probleem waarmee we vermoedelijk nog wel tien jaar of meer bezig zijn’, aldus de bewindsman.
Grenzen
Het kabinet wil er voor zorgen dat er zo weinig mogelijk nieuwe probleemjongeren bijkomen. Marokkaanse kleuters moeten goed Nederlands leren zodat zij kunnen meekomen op school. Verder moeten Marokkaanse ouders hun kinderen opvoeden door duidelijke grenzen te stellen. Door een opeenstapeling van problemen gebeurt dat momenteel vaak niet. De jongeren zwerven op straat, waar zij volgens minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie ‘onaangenaam imponeergedrag’ laten zien.
Vliegende brigades
Het kabinet wil deze straatcultuur doorbreken door meer straatcoaches in te zetten die de jongeren aanspreken op hun gedrag. Ouders die de hulp weigeren, moeten een gezinsmanager – desnoods onder dwang van de Kinderbescherming – accepteren. Er komen ook teams om gemeenten te adviseren en hun aanpak structureel te versterken. Bij acute problemen worden “vliegende brigades” van agenten, hulpverleners en deskundigen ingezet.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.